Napelemek alatt sínylődnek a fák az Uzsoki utcai kórház parkolójában

2018.10.12. 16:52

Abszurd helyzetről számolt be napokban Andor Márió a blogján, egy olyan környezetbarát fejlesztésről írt, ami miatt 8 egészséges fát csonkoltak tövig, és kényszerítettek árnyékban való túlélésre. 

uzsoki4.png
Fotó: Andor Márió blog

Az Uzsoki utcai kórház parkolójában március végén egy Széchenyi 2020-as KEHOP pályázat alapján napelemekkel borított, fedett parkolót alakítottak ki, amihez 8 fát csonkoltak vissza a törzsükig. 

A blog szerzője írt is az Uzsoki kórháznak, hogy megkérdezze, miért kellett így megcsonkítani a fákat, vagy akkor már miért nem vágták őket ki, és tervezik-e további parkolórész lefedését és további fák hasonló módon való megcsonkítását. 

amblo-uzsoki-cover.png
Fotó: Andor Márió blog

A kórház válaszolt is, azt írták, "sajnos építészetileg nem volt máshogy megoldható a megfelelő számú fotovoltaikus energiaszolgáltató panel elhelyezése, csak sajnos az udvari növényzet kárára". A fákat amúgy pótolni fogják, és megfizetik az ezért járó hatósági büntetést is. 

Márciusi kép
Márciusi kép
Fotó: Andor Márió blog

A projektet egy 249,48 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból nyerték el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében meghirdetett Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázaton.

A tervezés célkitűzése volt, hogy a belső parkoló területén létrehozott tartószerkezet parkolóhely csökkentéssel ne járjon. A beruházás során 1573 db napelemet helyeztek fel, részben az Uzsoki Utcai Kórház Sebészet-diagnosztika lapostetős épületén és a Főépület tetőszerkezetén, valamint a belső parkoló területén.

A beruházással a kórház a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség növeléséhez akart hozzájárulni, csökkentve a fosszilis energiahordozó felhasználását, ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását is. A modern technikának köszönhetően a fejlesztés eredményeként az új technológia alkalmazásával az üzemeltetés nem jár ökológiai kockázattal - írták a projekt ismertetésében

Azaz, szerintük a 8 lomb nélküli, egészséges fatörzs vegetálása a napelemek alatt nem jár ökológiai kockázattal.