Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napelemek alatt sínylődnek a fák az Uzsoki utcai kórház parkolójában

2018.10.12. 16:52

Abszurd helyzetről számolt be napokban Andor Márió a blogján, egy olyan környezetbarát fejlesztésről írt, ami miatt 8 egészséges fát csonkoltak tövig, és kényszerítettek árnyékban való túlélésre. 

uzsoki4.png
Fotó: Andor Márió blog

Az Uzsoki utcai kórház parkolójában március végén egy Széchenyi 2020-as KEHOP pályázat alapján napelemekkel borított, fedett parkolót alakítottak ki, amihez 8 fát csonkoltak vissza a törzsükig. 

A blog szerzője írt is az Uzsoki kórháznak, hogy megkérdezze, miért kellett így megcsonkítani a fákat, vagy akkor már miért nem vágták őket ki, és tervezik-e további parkolórész lefedését és további fák hasonló módon való megcsonkítását. 

amblo-uzsoki-cover.png
Fotó: Andor Márió blog

A kórház válaszolt is, azt írták, "sajnos építészetileg nem volt máshogy megoldható a megfelelő számú fotovoltaikus energiaszolgáltató panel elhelyezése, csak sajnos az udvari növényzet kárára". A fákat amúgy pótolni fogják, és megfizetik az ezért járó hatósági büntetést is. 

Márciusi kép
Márciusi kép
Fotó: Andor Márió blog

A projektet egy 249,48 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból nyerték el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében meghirdetett Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázaton.

A tervezés célkitűzése volt, hogy a belső parkoló területén létrehozott tartószerkezet parkolóhely csökkentéssel ne járjon. A beruházás során 1573 db napelemet helyeztek fel, részben az Uzsoki Utcai Kórház Sebészet-diagnosztika lapostetős épületén és a Főépület tetőszerkezetén, valamint a belső parkoló területén.

A beruházással a kórház a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség növeléséhez akart hozzájárulni, csökkentve a fosszilis energiahordozó felhasználását, ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását is. A modern technikának köszönhetően a fejlesztés eredményeként az új technológia alkalmazásával az üzemeltetés nem jár ökológiai kockázattal - írták a projekt ismertetésében

Azaz, szerintük a 8 lomb nélküli, egészséges fatörzs vegetálása a napelemek alatt nem jár ökológiai kockázattal.