Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

29 új gyógyszer kerül be a támogatási rendszerbe

2018.10.13. 14:06

Az elmúlt évek legnagyobb gyógyszer-befogadásáról döntött az egészségügyi kormányzat, derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Az új rendelet alapján 29 gyógyszer, 36 indikációban válik hozzáférhetővé a betegek számára, külön engedélyezési folyamat nélkül. Hozzáférhetővé válnak azok az immunterápiás gyógyszerek is, melyek hatásmechanizmusának kifejlesztéséért az elmúlt hetekben ítélték oda a Nobel-díjat. Tovább a most engedélyezett készítmények hatékonyan segíthetnek a:

  • az emlő- és tüdődaganatok
  • a prosztatarák
  • melanóma egyes fajtái
  • myeloma multiplex
  • az ízületi gyulladásos megbetegedések
  • sclerosis multiplex
  • Chron-betegség

kezelésében.

Az autoimmun gyulladásos kórképek kezelésére szolgáló biológiai gyógyszerek mellett támogatással lesz elérhető egy magyar fejlesztésű készítmény is, mely a skizofrénia kezelésére használható. Ehhez és a többi új készítményhez a betegek október 15-től juthatnak hozzá.

A döntésről az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesület is kiadott egy közleményt, amiben felhívták a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy a gyógyszerek a betegekhez is eljussanak, még szükség van, hogy kiírják a közbeszerzést az erre köteles készítményekre.

Arról is írtak, hogy Magyarországon sok időbe telik, míg az új gyógyszerek bekerülnek a támogatási rendszerbe. Ennek példájaként azt hozták fel, hogy hazánkban legutóbb 2016-ban volt érdemi gyógyszerbefogadás, ezzel szemben a V4-ek országaiban az átlagos befogadási idő fél év.