Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mészáros Lőrinccel közös biznisze miatt indul etikai vizsgálat Ungár Péter ellen az LMP-ben

2018.10.13. 15:57

Ungár Péter oligarchikus kapcsolatainak kivizsgálását kezdeményezte az LMP néhány tagja a párt etikai bizottságánál, írja a 24.hu. A beadvány szerint a párt tagsága és a szimpatizánsai körében mély megdöbbenést váltott ki, hogy a parlamenti frakcióban ülő Ungár Péter és édesanyja, Schmidt Mária közös gazdasági érdekeltségbe került a NER legnagyobb oligarchájával, teszi hozzá a lap.

Ahogy arról beszámoltunk, 5 milliárd 740 millió forint értékben vesz részesedést a Mészáros Lőrinchez közeli Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF). Ungárnak 17 százalékos tulajdonrésze van a testvérével és édesanyjával, Schmidt Máriával közös cégükben, a Pió-21 Kft.-ben. A családi cégük jelenleg a BIF (Budapesti Ingatlan Nyrt.) részvényeinek 90 százalékát birtokolja. Ezen kívül a parlament legfiatalabb politikusa a BIF részvényeinek 3 százalékát személyesen is magáénak tudhatja.

A 24.hu azt írja, a napokban az LMP saját tüntetésén is számon kérték Ungártól, hogy miért üzletel Mészárossal. 

"Az etikai bizottsághoz forduló tagok szerint kétséges, hogy ilyen mértékű összefonódás mellett lehet-e még hiteles ellenzéki politizálást folytatni"

- írja a lap, ahogy azt is, hogy "a beadvány szerzői úgy vélik, hogy Ungár jelenlegi céges érdekeltsége komoly politikai károkat okoz a pártban, a párttagok elkötelezettségében és a demokratikus működésbe vetett hitében".

Telefonon értük el Ungárt, aki éppen Szombathelyen, a Derkovits lakótelepen kampányol a helyi időközi választáson közös ellenzéki jelöltként induló László Győző mellett. A kezdeményezett etikai vizsgálattal kapcsolatban azt mondta, ez ugyanannak az ellene folyó kampánynak a része, ami miatt korábban az etikai bizottság 3 évre eltiltotta, és ami a szövetségi politika képviseletéről szól. 

Innen is szeretnék bocsánatot kérni attól a több mint 400 ezer választótól, aki az LMP-re szavazott április 8-án, és az elmúlt hét hónapban ezt a folytatásos melodrámát tudtuk neki nyújtani, ami az etikai-, a fegyelmi ügyek és a kitálalásokat jelenti. Én ennek elszenvedője vagyok, de ennek ellenére úgy érzem, a politikai közösség nevében, mint listán mandátumot szerzett képviselő, bocsánatot kell kérnem

- mondta Ungár és hozzátette: "mindannyian tudjuk, hogy ez a párton belül azért indul ellenem, mert a szövetségi politika tekintetében, jelen esetben például a főpolgármester személyére vonatkozóan ismert az álláspontom", és megemlítette, hogy nyáron éppen azért tiltották el három évre - Szél Bernadettel együtt - minden párttisztségtől, mert a kampány alatt több ellenzéki párttal is tárgyaltak együttműködésről, esetleges visszalépésekről. Ungár szerint ez a mostani etikai eljárás is ebbe a sorozatba illeszthető.