Mészáros Lőrinccel közös biznisze miatt indul etikai vizsgálat Ungár Péter ellen az LMP-ben

2018.10.13. 15:57

Ungár Péter oligarchikus kapcsolatainak kivizsgálását kezdeményezte az LMP néhány tagja a párt etikai bizottságánál, írja a 24.hu. A beadvány szerint a párt tagsága és a szimpatizánsai körében mély megdöbbenést váltott ki, hogy a parlamenti frakcióban ülő Ungár Péter és édesanyja, Schmidt Mária közös gazdasági érdekeltségbe került a NER legnagyobb oligarchájával, teszi hozzá a lap.

Ahogy arról beszámoltunk, 5 milliárd 740 millió forint értékben vesz részesedést a Mészáros Lőrinchez közeli Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF). Ungárnak 17 százalékos tulajdonrésze van a testvérével és édesanyjával, Schmidt Máriával közös cégükben, a Pió-21 Kft.-ben. A családi cégük jelenleg a BIF (Budapesti Ingatlan Nyrt.) részvényeinek 90 százalékát birtokolja. Ezen kívül a parlament legfiatalabb politikusa a BIF részvényeinek 3 százalékát személyesen is magáénak tudhatja.

A 24.hu azt írja, a napokban az LMP saját tüntetésén is számon kérték Ungártól, hogy miért üzletel Mészárossal. 

"Az etikai bizottsághoz forduló tagok szerint kétséges, hogy ilyen mértékű összefonódás mellett lehet-e még hiteles ellenzéki politizálást folytatni"

- írja a lap, ahogy azt is, hogy "a beadvány szerzői úgy vélik, hogy Ungár jelenlegi céges érdekeltsége komoly politikai károkat okoz a pártban, a párttagok elkötelezettségében és a demokratikus működésbe vetett hitében".

Telefonon értük el Ungárt, aki éppen Szombathelyen, a Derkovits lakótelepen kampányol a helyi időközi választáson közös ellenzéki jelöltként induló László Győző mellett. A kezdeményezett etikai vizsgálattal kapcsolatban azt mondta, ez ugyanannak az ellene folyó kampánynak a része, ami miatt korábban az etikai bizottság 3 évre eltiltotta, és ami a szövetségi politika képviseletéről szól. 

Innen is szeretnék bocsánatot kérni attól a több mint 400 ezer választótól, aki az LMP-re szavazott április 8-án, és az elmúlt hét hónapban ezt a folytatásos melodrámát tudtuk neki nyújtani, ami az etikai-, a fegyelmi ügyek és a kitálalásokat jelenti. Én ennek elszenvedője vagyok, de ennek ellenére úgy érzem, a politikai közösség nevében, mint listán mandátumot szerzett képviselő, bocsánatot kell kérnem

- mondta Ungár és hozzátette: "mindannyian tudjuk, hogy ez a párton belül azért indul ellenem, mert a szövetségi politika tekintetében, jelen esetben például a főpolgármester személyére vonatkozóan ismert az álláspontom", és megemlítette, hogy nyáron éppen azért tiltották el három évre - Szél Bernadettel együtt - minden párttisztségtől, mert a kampány alatt több ellenzéki párttal is tárgyaltak együttműködésről, esetleges visszalépésekről. Ungár szerint ez a mostani etikai eljárás is ebbe a sorozatba illeszthető.