Olivér
5 °C
8 °C

Nem fizetnek a megsemmisítésért, elégethetik a gyerek fényképét is

DCOMB20180111001
2018.10.13. 12:55
A kormány a hétfői életbe lépés előtt máris módosította a hajléktalanrendeletét, kiszedve belőle azokat az elemeket, amelyek minimális emberiességet engedtek volna a köztéri hajléktalanságot büntető, a hajléktalan személyes holmijainak megsemmisítését lehetővé tévő szabályozáson belül.

A módosításról a HVG írt, eszerint több helyen átírták a tíz napja meghozott rendeletet. Az október 15-én életbe lépő rendelet, mely ellen vasárnap tüntetésen is tiltakoznak, hétfőtől büntetni rendeli az utcán élést. Ennek értelmében mindenkinek szállóra kell vonulnia az utcáról (a hajléktalanellátó szervezetek évek óta mondják, hogy a kormánykommunikáció állításával szemben nincs is annyi férőhely az országban, ahány hajléktalan, a rendelkezés már csak ezért is életszerűtlen), aki nem teszi, szabálysértést követ el.

A rendelet azt is megengedi a hatóságoknak, hogy begyűjtsék az utcai hajléktalanok személyes holmiját, és azt bizonyos indokokkal megsemmisítsék. Ez a rendelkezés idáig anyagi kártérítést írt elő erre az esetre (levonva a megsemmisítés költségeit, vagyis a hajléktalan fizessen is azért, hogy elégetik a dolgait), és kikötötte, hogy nem szabad megsemmisíteni az olyan személyes tárgyakat, mint az utcán élő ember fényképei, személyes iratai, gyógyászati segédeszközei.

Ez az, amit egy gyors változással most még idejében megváltoztattak: az állam tehát nem állít maga elé emberiességi korlátokat, el lehet égetni a gyerekről őrzött megkopott fotót is, bármit.

Kártérítés sem jár, cserébe a hajléktalanok sem kell megfizetniük „a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit”. A HVG cikke szerint azt is törölték, hogy ha a megsemmisítés alaptalanul történt, az ideiglenes tárolásba vételkor megállapított értéket kamattal növelve vissza kell fizetni a hajléktalannak. Új pont ugyanakkor, hogy a hatóságoknak „az ingóságok ideiglenes tárolásba vételének folyamatáról" kép- és hangfelvételt kell készítenie, mégpedig úgy, hogy "az alkalmas legyen az ingóságok későbbi, egyedi azonosítására”.

Az utcán élő hajléktalanok büntetésével párhuzamosan a kormány plusz pénzt tesz a rendszerbe: 300 millió forint azonnali átcsoportosítását írták elő többlettámogatásként, részben arra, hogy az éjjeli menedékhelyek és a nappali melegedők a jövőben 24 órás ellátást nyújtsanak. Ez komoly változást irányoz elő az egész ellátórendszerben, de ez új finanszírozást, rendkívüli támogatást, további jogszabály-módosításokat és a nem önkormányzati fenntartású intézményekkel való együttműködést igényelne. A kormány ezt a folyamatot most indította el hivatalosan, a Magyar Közlönyben ugyanis csütörtökön jelent meg az erről szóló kormányhatározat. A  tiltás két nap múlva életbe lép.

(Borítókép: A kombóképen egy hajléktalan férfi és a hely, ahol meghúzza magát Budapesten 2017. március 19-én. Fotó: Mónus Márton/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?