Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem sikerült átvennie a teljes hatalmat a Fidesznek, győzött a baloldal Szombathelyen

DBZOL20180408011
2018.10.14. 20:22
Az MSZP-s Czeglédy Csaba megüresedett helyére kiírt időközi választást a baloldal által támogatott jelölt nyerte. A Fidesznek így továbbra sincs meg az abszolút többsége a szombathelyi képviselő-testületben.

A baloldal jelöltje, László Győző nyerte az időközi önkormányzati választást Szombathelyen - értesült az Index. Az önkormányzati képviselői helyért folyó küzdelemnek azért volt nagyobb jelentősége, mert ezen múlott, hogy a Fidesznek sikerül-e megszereznie az abszolút többséget a képviselő-testületben.

Nem sikerült. Az 5. választókerületben tartott választáson ezúttal nem volt temérdek ellenzéki induló, a Fidesz-KDNP jelöltje mellett az Éljen Szombathely! jelöltjére lehetett szavazni, és a párharcot a baloldal által támogatott civil jelölt nyerte.

Az Ugytudjuk.hu és a Nyugat.hu helyi lapok a nem hivatalos szavazóköri adatokat is közölte, ez alapján 57-43 százalékra nyert a civil jelölt a Fidesz ellen:

  • László Győző - Éljen Szombathely! Egyesület: 927 szavazat
  • Melega Miklós - Fidesz-KDNP: 693 szavazat

A 4305 szavazásra jogosult közül csak 1623-an szavaztak érvényesen, vagyis a részvétel 40 százalék alatt maradt.

A választást azért kellett kiírni, mert az 5. választókerület eddigi képviselője, az MSZP-s Czeglédy Csaba ellen büntetőeljárást indítottak. A bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását, az ügyészség pedig nem járult hozzá, hogy részt vehessen a városi képviselő-testületi ülésen. Így egy év után megszűnt a mandátuma.

Habár Szombathelyen Fidesz-KDNP-s polgármestert (Puskás Tivadar) és Fidesz-KDNP-s parlamenti képviselőt (Hende Csaba) választottak legutóbb, nem minden hatalom a Fideszé. A képviselő-testületben nincs meg a Fidesz többsége, ezért alpolgármesternek be is emelték az egyik helyi civil szervezet képviselőjét, az ő szavazatával tudják csak biztosítani a javaslatok elfogadását.

A mostani választás tétje tehát az volt, hogy a Fidesznek sikerül-e nyernie, így egyedül megszereznie az abszolút többséget, a teljes hatalmat a városban. Ez a mostani választáson nem jött össze.

Az 5. választókerülethez tartozó Derkovits lakótelep a baloldalnak kedvező területnek számított. Czeglédy Csaba legutóbb magabiztosan nyerte a választókerületet: 50-36 százalékra verte a Fideszes ellenfelét (913 és 660 szavazat), pedig 2014-ben még jobbikos és LMP-s induló is volt. Mint látható, a 4 évvel ezelőttihez nagyon hasonlóan alakultak a számok és az arányok, vagyis mindkét oldal el tudta vinni nagyjából ugyanazokat a szavazókat, akiket 4 évvel ezelőtt.

Leggyorsabban a jelöltet támogató pártok közül a Momentum adott ki közleményt, amelyben a párt úgy fogalmaz: "a mai választáson kiderült, a Fidesz propagandagépezete valós munkával, a választók tiszteletével és egy őszinte programmal legyőzhető".

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?