Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz újabb városban veheti át a hatalmat

laszlo-gyozo-melega-miklos
2018.10.14. 08:16
Időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak vasárnap Szombathelyen, miután az előzetesben ülő Czeglédy Csaba elvesztette a mandátumát. A Fidesznek nagyon kéne a győzelem, hogy átvegye a többséget a városban.

Habár Szombathelyen Fidesz-KDNP-s polgármestert (Puskás Tivadar) és Fidesz-KDNP-s parlamenti képviselőt (Hende Csaba) választottak legutóbb, ez korántsem jelenti azt, hogy minden hatalom a Fideszé itt.

Szombathelyen ugyanis az átlagosnál jóval erősebb a baloldal, Ipkovich György MSZP-s volt polgármester, Nemény András volt MSZP-alelnök és a most éppen előzetesben ülő MSZP-s Czeglédy Csaba vezetésével 2014-ben döntetlen-közeli eredményt ért el a baloldali összefogás.

A szombathelyi képviselő-testületben így a Fidesznek nem is sikerült megszerezni a többséget, alpolgármesternek be is emeltek egy helyi civil szervezet képviselőjét, az ő szavazatával tudják csak biztosítani a javaslatok elfogadását.

A Czeglédy Csaba ellen folytatott büntetőeljárással, majd a távolléte miatt kiírt időközi választással a Fidesz most esélyt kapott, hogy megszerezze a többséget a képviselő-testületben.

Czeglédyt azért fosztották meg a mandátumától, mert több mint egy éven át nem vett részt a képviselő-testület ülésén, ami nehéz is lett volna az előzetesben csücsülve (itt olvashatja a Czeglédy ellen folytatott büntetőeljárásról szóló cikkeinket). Így aztán az 5. választókerületben kiírták az időközit, amelyen a szavazók két jelölt közül választhatnak:

  • László Győző - Éljen Szombathely! Egyesület
  • Melega Miklós - Fidesz-KDNP

Látható, hogy most nincs semmilyen zavaró tényező a választóknak: nincs számtalan ellenzéki jelölt, nincs utolsó pillanatos visszalépés, nincsenek névrokonok, Fidesz érdekeit szolgáló volt balosok. A választók számára tiszta a küzdelem: vagy Fidesz, vagy a baloldal által támogatott civil jelölt mellé teszik az ikszet.

Lászlónak jó esélye van a győzelemre a Derkovits lakótelepen, amely a korábbi tapasztalatok alapján inkább a baloldalra szavaz. Czeglédy Csaba legutóbb magabiztosan nyerte a választókerületet, most pedig a Sztárklikken keresztül üzent az előzetesből a választóknak, hogy szavazzanak Lászlóra. Ez volt a 2014-es eredmény:

  • Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) - 913 szavazat (50,41 százalék)
  • Farkas Csaba (Fidesz-KDNP) - 660 szavazat (36,44)
  • Csejtei Csaba (Jobbik) - 124 szavazat (6,85)
  • Kovács Zsolt József (PRO SAVARIA) - 61 szavazat (3,37)
  • Halász-Szabó Ármin (LMP) - 53 szavazat (2,93)

A kampány az országos nyilvánosság ingerküszöbét annyiban ütötte meg, hogy a László Győzőt támogató Momentum kampányát a helyi választási bizottság első fokon 50 ezres bírsággal sújtotta. A Momentum ugyanis kitáblázta a fél város olyan plakátokkal, amelyek arra utaltak, hogy semmi nem valósult meg a Fidesz ígéreteiből és ezt Hende tervnek nevezték el.

Dr. Melega Miklós és Hende Csaba
Dr. Melega Miklós és Hende Csaba
Fotó: Dr. Melega Miklós / Facebook

Az eredeti határozat szerint: "a bizottság a laminált plakátokon szereplő szöveget megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az a választókat megtéveszti és ezáltal Fidesz-KDNP jelöltjének választási esélyeit csökkenti." A Momentum fellebbezett, és a bíróság végül úgy döntött, hogy ez belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, a kiszabott bírságot pedig eltörölte.

A Fidesznek tehát azért kellene ez a mostani győzelem, hogy átvegye a többséget a városban. A baloldalnak pedig fontos lenne erőt merítenie abból, hogy a fideszes országos tarolás ellenére is képesek a győzelemre egy számukra kedvező körzetben.

A szombathelyiek ezúttal is ma reggel 6 órától este 7-ig szavazhatnak. Az eredménnyel természetesen este jelentkezünk.

(Borítókép: Dr. László Győző (bal oldal), Dr. Melega Miklós (jobb oldal). Fotó: Facebook)