Hétvégéig szívhatjuk a rossz levegőt

2018.10.15. 09:15

Negyedik napja rossz a levegő minősége jónéhány városunkban, és a meteorológiai előrejelzések szerint hét végéig nem várható jelentős javulás, derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet Facebook-oldaláról.

Az OKI először múlt pénteken figyelmeztetett amiatt, hogy a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) tömegkoncentrációja meghaladta az Európai Bizottság által meghatározott napi határértéket az ország számos pontján.

A vasárnapi jelentés szerint továbbra is

kifogásolt a levegő minősége Budapesten, Dunaújvárosban, Győrben, Nyíregyházán, Pécsen, Százhalombattán, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Várpalotán.

Az OKI szerint jelentős javulás a hétvégéig nem várható a levegőminőséget illetően.

Gyermekeknél, időseknél, légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél jelentkezhetnek, illetve súlyosbodhatnak a légzőszervi tünetek mint például a köhögés, légzőszervi irritáció, nehézlégzés. Ezért nem javasolják az intenzív, szabadban végzett fizikai tevékenységet,

bár valószínűleg hatékonyabb és értelmesebb lenne, ha az autózást nem javasolnák.

Az Időkép szerint marad a vénasszonyok nyara péntekig, napközben 20-25 fok valószínű. Szombaton azonban változást hozó hidegfront érkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az eddiginél változékonyabb, kissé szelesebb, felhősebb, esősebb idő valószínű, ez jó hatással lesz majd a levegőminőségre is. Hétvégén 15-22 fok közé csökken a hőmérséklet, vasárnap jelentősebb csapadékra számíthatunk.