A fideszes képviselő elmenekült a Sargentini-jelentés migránshadteste elől

2018.10.16. 13:05

A múlt héten Bánki Erik a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnökeként adott elő egy eszmefuttatást arról, miért is élnek majd jobban attól a magyarok, hogy a Magyar Országgyűlés elítéli a magyarok alapvető jogainak korlátozásairól szóló – egyáltalán nem hibátlan, de mégis fontos megállapításokat tartalmazó – Sargentini-jelentést. A fideszes politikus szerint

a Sargentini-jelentésben szereplő adatok szerint az országnak legalább 50 ezer illegális bevándorlót kellene befogadnia, ami a jelenlegi német költségvetési adatok szerint évente közel 500 milliárd forintos terhet jelentene a magyar költségvetésnek.

Nekem nem rémlett a menekültkérdést amúgy is csak a jogvédelem szintjén említő Sargentini-jelentésből (itt van pdf-ben) semmilyen javaslat a befogadandó menedékkérők létszámára vonatkozóan, és újbóli átscrollozásra sem találtam nyomát még csak hasonló ötletnek sem. Az ötvenezres szám pedig azért is tűnt életszerűtlennek, mivel Magyarországra a 2015-ös kvótamegállapodásban is csak 1294 befogadandó menekült esett.

Egyre nőtt bennem a gyanú, hogy a Fideszben valaki hasára ütve benyögött egy elrettentően nagy számot, és Bánki azt már mint "a Sargentini-jelentésben szereplő adatok" derivátumaként közölte. De közben dolgozott bennem a kétely is, hátha van olyan szöveghely, melyből legalább utalásszinten ki lehet olvasni az ötvenezres számot, ezért a múlt héten írtam Bánki Erik mindkét hivatalos címére, hogy legyen szíves megvilágítani a saját Sargentini-olvasatát. Utána még egyszer. És még egyszer.

Választ egyszer sem kaptam, keddre feladtam a próbálkozást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?