Nyomoznak a szívműtétre váró beteg halála miatt

2018.10.16. 15:49 Módosítva: 2018.10.16. 15:56

A Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el egy magánszemély (aki egyébként az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó) feljelentése után a szívműtétre váró beteg halála ügyében.

A közlemény szerint ugyanakkor

a sajtóhírekkel ellentétben (miszerint az orvos elbocsátása vezetett a beteg halálához) a nyomozást az ügyben azért kellett elrendelni, mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki az, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához.

Mint mi is megírtuk, a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege meghalt. A Népszava cikke szerint, ami elsőként megírta az esetet, a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott. Az orvost azért küldték el, mert egy nőnek a szívbillentyű-műtétje után egy mellimplantátumot is beültettek privát ellátás keretében.

DSZZS20091213003
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A lefolytatott vizsgálat azt állapította meg, hogy a kirúgott szívsebész a hibás az 55 éves férfi haláláért, mert 11 centis értágulattal azonnal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol el tudják látni. Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

Székely László a vizsgálattal kapcsolatban úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy őt sem a tisztiorvosi, sem az orvosi vizsgálat kapcsán nem kérdezték meg. Ha mindent tudni szeretne az esetről, olvassa el összefoglaló cikkünket Székely László és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ügyéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?