Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Egy volt jobbikos tett feljelentést a párt gyanús finanszírozása miatt

image uploaded from ios
2018.10.16. 07:05 Módosítva: 2018.10.16. 07:11

Ismeretlen tettes ellen, csalás gyanúja miatt feljelentést tett hétfőn a Legfőbb Ügyészségen a Jobbikon belüli gyanús pénzmozgások miatt Szabó Balázs, a párt volt szekszárdi tagja, írja a Magyar Idők.

Szabó úgy tudja: az ő régiójában 8-10 millió forint érkezett a Jobbik pártigazgatóján keresztül, a pénzt aztán a tagok adománynak álcázva fizették be a pártkasszába. A helyi önkormányzati képviselő azt írta: nem volt világos előtte, hogy ezek a pénzek honnan érkeztek, de az már körvonalazódik számára, hogy több száz befizetője is lehetett a Szabó Gábor pártigazgató által küldött összegeknek.

A feljelentésben több tanú neve is szerepel, akik feltehetően még ezen a héten kiállnak, nevüket vállalva. A gyanús pénzek kiosztásában részt vevő hálózat nagyságáról Szabó azt mondta:  országos szintű lehetett, csak az ő régiójában 8-10 millió forintot osztottak le és fizettettek be a tagokkal. Tekintettel arra, hogy a Jobbiknak 9 régiója van, 90 millió forint is lehet a leosztott, majd a Jobbik pártkasszájába befizetett összeg, ami nagyjából megfelel annak a százmillió forintnak, amelyet a Jobbik állítása szerint társadalmi adakozással kaptak. Szabó szerint voltak olyanok, akik tényleg segíteni igyekeztek a pártot, ám ők jellemzően 5-10 ezer forint körüli összegeket utaltak.

A szekszárdi képviselő azután fedte fel a Jobbik kétes pénzügyleteit, hogy feloszlatta a helyi szervezetet, és kilépett a pártból. A politikus akkor azt mondta: a tavaszi választás előtti kampányidőszakban a Jobbik pártigazgatója a regionális igazgatókon keresztül osztotta le a Simicska Lajostól kapott pénzt, amelyet a szervezetek tagjainak és azok barátainak kellett támogatásként, postára adva elutalni a Jobbiknak.

A Jobbik vezetése szerint Szabó Balázs hazudik. Szabó Balázs szekszárdi szervezeti elnök és önkormányzati képviselő ellen októberben etikai eljárás indult a Jobbikban, mert egy párton belüli pozícióra való pályázati eljárásnál munkahelyének elvesztésével fenyegette meg egy jobbikos tagtársát, aki pár napon belül tényleg el is vesztette civil állását.

Borítókép: Bődey János / Index.