Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Civil ruhás rendőrök nem intézkedhetnek a tüntetéseken

2018.10.16. 11:04

Tavaly áprilisban, a CEU-törvény elleni tüntetésen a Parlamentet védő rendőrsorfal előtt kigyúrt férfiak ácsorogtak, és tartották vissza a tömeget. Ahogy megírtuk, és az alábbi videón is látszik, erőszakosnak tűntek, volt olyan pillanat, hogy egyiküket le kellett fogni, nehogy nekiugorjon valakinek. Azonosító nem volt rajtuk, és kérdésre sem árulták el, mit csinálnak ott, és kik ők.

A rendőrség másnap az Index kérdéseire azt válaszolta, civil ruhás rendőrök voltak, és mindenben megfelelően jártak el, jog- és szakszerűen, a szükségesség és arányosság követelménye szerint. A Párbeszéd szerint azonban nem, ezért Székely László ombudsmanhoz fordultak, aki mostanra végezte el a vizsgálatát.

Mint az ombudsman MTI OS-ben megjelent közleményében olvasható,

a rendőrség eljárása sértette a gyülekezési jogot.

Székely László szerint a rendőrségnek az akkori gyülekezési törvény szerint kellett volna eljárnia, és ezért gondoskodniuk kellett volna arról, hogy megfelelően azonosíthatók legyenek az Országgyűlés védett épületét biztosító rendőri állomány tagjai. Ez ugyanis a magyar és az európai alapjogi gyakorlatban annak a garanciája, hogy ha a rendőri állomány részéről bármilyen jogsértés történne, az elkövetők kilétét később meg lehessen állapítani.

Az ombudsman szerint fontos, hogy

a szolgálatban lévő rendőr csak akkor viseljen polgári ruhát, amikor a feladat megköveteli a rendőri minőség leplezését.

Tipikusan ilyen a jogsértő cselekmények, személyek azonosítására végzett megfigyelés. Egy rendezvény, tüntetés biztosítása esetében bűnügyi felderítési feladataik lehetnek, intézkedéseik azonban nem, ezeket már az egyenruhás állomány kell, hogy megtegye.

Az ombudsman szerint azonban, ha a civil ruhás rendőrök fizikai kontaktusba kerülnek a demonstrálókkal - mintahogy az a CEU-s tüntetésen történt -, akkor

alkotmányosan elvárt minimális igény, hogy a demonstráción részt vevők meg tudjanak győződni arról, hogy a velük szemben fellépő, mozgásukat akadályozó személy rendőr-e vagy ellentüntető, netán provokátor.

Miután az alapjogi megbizonyosodott arról, hogy nincs rögzítve jogszabályban, hogy mikor vethetőek be civil ruhás rendőrök rendezvényeken, ezt csak az ORFK egy belső normatív utasítása szabályozza, megállapította, hogy a helyzet a jogállamiság elvét sérti. Ezért

  • felkérte Pintér Sándort, hogy készítsenek jogszabályt az önkényes jogalkalmazás megelőzése érdekébe,
  • és kezdeményezte az országos rendőrfőkapitánynál, hogy a jövőben a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeken kizárólag a rendőri jelleg leplezését megkövetelő szolgálati feladatok ellátására lépjenek fel rendőrök azonosítás nélkül, polgári ruhában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?