Budapesten elvitték az első hajléktalant

2018.10.18. 15:15

A BRFK is szabálysértési őrizetbe vett egy hajléktalant, írja a Hvg.hu. A lap kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt írta, a rendőrség két szabálysértési előkészítő eljárást indított, ebből az egyiket a Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékességi területén.

Kedd este Gödöllőn előállították, és szerdán már bíróság elé is állítottak egy gödöllői férfit, aki a Kossuth Lajos utcában egy padon ült. Beismerte, hogy hajléktalan életmódot folytat, és mivel felszólításra sem akart hajléktalanszállóra menni, bevitték a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték. Az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette a férfit, amit minden fél elfogadott, így nem volt fellebbezés. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie.

Az ORFK azt is mondta, 

szerda éjfélig országszerte 101 esetben alkalmaztak helyszíni figyelmeztetést a közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt.

A kormány hétfőn indított háborút  az utcai hajléktalanság ellen. A szabálysértési törvénybe csomagolt új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem. Október elején aztán érkezett egy új kormányrendelet, amely szerint megsemmisítik azoknak a hajléktalanoknak a tárolhatatlan holmijait, akiket október 15-e után is az utcán találnak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Babaváró hitel