Olivér
4 °C
8 °C

Mindenhol 2018 októbere lesz beírva a negatív rekordhoz

DKRCS20181016014
2018.10.18. 05:09

Elég vészjósló hírek jöttek az elmúlt két hónapban a Dunával kapcsolatban. Egyre kevesebb víz van a mederben. Lélegeztetőgépen van Európa második leghosszabb folyója? Nem is  12 év múlva jön el az apoklipszis, hanem most?  Mi történik itt?

Az alacsony vízállás nem tréfa dolog, de a drámai hangnem messze nem indokolt. Sőt! Még csak a globális felmelegedés nyakába se lehet varrni a balhét, mert a helyzet az, hogy ez még nem a világvége, hanem csak egy szokatlan helyzet, de az éghajlatunk szélsőségességébe belefér az ilyesmi.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella elmondta, hogy a Duna rekordalacsony vízállása a szokatlanul hosszú ideig tartó csapadékmentes heteknek, hónapoknak tudhatók be. 

Ez az időszak a hidrológiai év legszárazabb időszaka, de az, hogy ez ilyen hosszú ideig tartson, az elég szélsőséges.

- mondta, majd elárulta, hogy a vízszint növekedéséhez arra lenne szükség, hogy a bajorországi és ausztriai  vízgyűjtő területeken essen az eső. Ez viszont az elkövetkező hat napban nem fog megtörténni, így újabb negatív rekordok várhatók.

2011-ben is írtunk arról, hogy  8 éve nem volt ilyen sekély a Duna. Úgy tűnik, mintha ez egy folyton ismétlődő dolog lenne. És tény, sokszor le lehet írni, hogy éppen rekordalacsony a folyó vízszintje, de ennek vége, most teljesen átrajzolódik a rekordtérkép.

Volt, ahol 2011-es, máshol 1947-es negatív rekord dőlt meg, mert szinte minden vízmércén máskor mérték az eddigi legalacsonyabb vízszintet. Ez attól függ, hogy adott időszakban a kisebb folyók mennyi vizet tudtak szállítani a Dunába. Most azt mondhatjuk, hogy sehonnan nem érkezik plusz víz. A Vág és az Ipoly sem szállít a Dunába semmit, ezért most meg fog változni az egész rekordérkép, és mindenhol 2018 októbere lesz beírva, mint a valaha mér legalacsonyabb vízszint

- mondta Siklós Gabriella.

Dr. Czigány Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék docensét is megkérdeztük az ügyben, hogy lehet-e negatív következményektől tartani a Dunát sújtó aszályt illetően.

A mi klímánkba ez belefér, de Nyugat-Skóciában már aggódnék, ha hónapok óta nem esne az eső. Ebben az évben már 600 mm csapadék hullott Magyarországon, ami majdnem eléri az itteni sokéves átlagot (650 mm). Ebből a szempontból sem mondható, hogy idén kevesebbet esett. Az viszont igaz, hogy ez a mennyiség most másként oszlott el. Ennyi változékonyság azonban bőven van az éghajlatban. Az, hogy az elmúlt időszakban ilyen alacsony a Duna vízállása, nagy valószínűséggel nem az éghajlatváltozásnak tudható be

- mondta. Azt is elárulta, hogy esetleges következményektől sem kell tartani, mert a jelenlegi helyzet nem veszélyezteti a dunai élővilágot.

Nem most először fordult elő, hogy alacsony a Duna vízszintje. 

Azért volt még augusztusban egy hír, hogy a folyó annyira felmelegedett, hogy majdnem le kellett állítani a paksi atomerőművet. Felmerült a kérdés, hogy az alacsony vízállás (ami könnyebben fel tud melegedni) milyen hatással van az erőmű működésére. A következő választ kaptuk szerda délután:

A Duna alacsony vízállásával kapcsolatban - szabályzatainknak megfelelően – egy pontosan meghatározott felkészülés zajlik. Jelenleg a kisvizes 2. fokozatnál tartunk, tehát gyakoribbak az ellenőrzések, folyamatos a mederfigyelés. Kicsi a valószínűsége, de nem zárható ki további vízszint-csökkenés esetén a 3. fokozat életbe lépése, amikor megkezdődne az úgynevezett Pajtás szivattyúk beüzemelése: ezek extrém alacsony vízállásnál is biztosítják a szükséges hűtővíz-mennyiséget. Mindez azonban semmilyen módon nem befolyásolja az atomerőmű működésének biztonságosságát és az ellátásbiztonságot sem, nincs szó tehát az atomerőmű leállításáról.

Közben Pakson mégis életbe lépett a nem túl valószínű forgatókönyv, azaz 3-as készültséget rendeltek el

(Borítókép: A Duna ártere Vámosszabadi határában 2018. október 16-án.  Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?