Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Nyíregyházán életbe lépett a szmogriadó

2018.10.18. 10:56

Életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán a szálló por elmúlt napokban mért magas koncentrációja miatt, írja az MTI. A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke az elmúlt két napban meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. A napi átlagérték a Széna tér mérőállomás adatai szerint kedden köbméterenként 82,1, szerdán pedig 83,3 mikrogramm volt.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem várható javulás a levegőminőségben. Az önkormányzat arra kéri a helyieket, hogy lehetőség szerint ne használják személygépjárműveiket - főként a dízel üzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, és szilárd tüzelés helyett inkább gáztüzeléssel fűtsenek.

Azt ajánlják, hogy a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek hosszabb ideig ne tartózkodjanak a szabadban, és a lakásokban lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztessenek.

Az ország friss légszennyezettségi térképét itt tudja megnézni.

Az Országos Közegészségügyi Intézet egy szerdai Facebook-posztban azt írta, négy településen is „egészségtelen” minősítést kapott a levegő a keddi napon végzett mérések adatai alapján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) összesítése alapján Dunaújvárosban, Kecskeméten, Nyíregyházán és Pécsett érte el ezt a szintet a levegőben a kisméretű részecskék koncentrációja (szálló por). Ezen felül további 13 város levegő-egészségügyi helyzete „kifogásolt”, ezek: Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Vác, Várpalota, Veszprém.

Az NNK javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak, valamint a gyermekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítést kapott településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.