Orbán szemébe fogom mondani, hogy tolvaj!

Interjú Sneider Tamással, a Jobbik elnökével

DSC 3070
2018.10.18. 08:28
  • Nem lepődött meg Volner János „nem kurvának álltam" levelén Sneider Tamás, a Jobbik elnöke. Nyár óta számított Volner lépésére, amely mögött szerinte személyes okok állnak.
  • Volner szerinte azért támadja a Jobbikot, mert nem lehetett a párt EP-listavezetője, ráadásul a szeretője a Toroczkai-féle Mi Hazánk mozgalmat támogatja.
  • Sneider Tamás a Jobbikot elhagyó politikusokat árulónak tekinti, akik beálltak a NER mögé. Megvehették vagy meg is zsarolhatták őket.
  • A Jobbikban szerinte a pártvezetés lépéseit támogatják, ezért is fogadták el 100 százalékkal a nemzeti ellenállás nevű programjukat. Ennek egyik eleme, hogy a fideszes politikusok szemébe fogják mondani az utcán, hogy tolvajok.
  • A Jobbik elnöke kizár minden együttműködést a Fidesszel, a KDNP-vel, az MSZP-vel, a DK-val és a Momentummal is. Az LMP-vel azonban közös jelölteket is elképzelhetőnek tart az önkormányzati választáson. Puzsér Róbert támogatását átgondolja a Jobbik-elnökség.
  • Simicska Lajossal sosem találkozott, nem kötötte volna meg vele szerződést a plakáthelyekre. A Soros emberének kikiáltott Teplán Istvánt Volner irodájában ismerte meg.

Mire megjelenik az interjú, éppen hány taggal lesz kevesebb a Jobbik létszáma?

Épp abban bízom, hogy a kérdés az, mennyivel lesz több. A kormánypárti sajtó arról persze nem számol be, mennyien lépnek be a Jobbikba. De a választás utáni hetekben több mint kétszázan jelentkeztek a pártba.

Majd Toroczkai László megalapította a Mi Hazánkat, és sorra távoztak a tagok, vagy kizárták őket.

Igen, akkor volt egy csökkenés, plusz a bizonytalan helyzet miatt kevesebben keresték a pártot. 13 500 tagunk volt a választáskor, a mai napig 300-an érkeztek, és összesen 800-an távoztak. De ez a 800 nem mind a Mi Hazánkhoz ment, maximum 300-an igazoltak Toroczkaihoz, a többiek belefáradtak a munkába, vagy személyes okok miatt távoztak.

Kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen arról beszéltek jobbikos politikusok, hogy azt kell kommunikálni, milyen sokan érkeztek a pártba. Most ennek a kommunikációnak a részesei vagyunk?

Ez a valóság. Azon a beszélgetésen néhány társam elejtett vicceket, amelyeket kiforgattak. De viccelődünk sokszor, elnökségi üléseken is. Vicc nélkül nehéz a politikai életben ép elmével megmaradni. De innentől kezdve minden szervezetünk megalakulásáról hírt fogunk adni, hogy mindenki lássa a szervezet bővülését.

A beszélgetésünk idején még nem zárult le Volner János etikai vizsgálata. De feltehetően kizárják a pártból. (Volner végül kilépett a pártból kedden.)

Nem tudhatom, nem én vagyok az etikai bizottság.

Mi szól amellett, hogy nem zárják ki?

Semmi. Volner János is erre játszott az elmúlt egy hétben. Önmagáért beszél az a hazugsághadjárat, amelyet a saját pártjával szemben indított. Nincs számára mentő körülmény.

Volner Jánost tavasszal a legnagyobb szavazatszámmal választották meg alelnöknek. Többen kapacitálták, hogy ő legyen az elnök Vona Gábor visszavonulása után. Önt meglepte a „nem kurvának álltam” levél?

Közel sem volt meglepetés, nyár közepe óta vártam, mikor fog megtörténni.

De először is tisztázzuk azt, hogy János szavahihetősége rettenetes nagy csorbát szenvedett, rendszeresen másképp emlékezik vissza a történtekre, mint ahogyan azok valójában történtek.

Sok példát felhozhatnék, de ha csak egyet említek, akkor abban is nagyon erős túlzás van, amikor azt állítja, hogy sokan akarták elnöknek, és hogy az elnökség összes tagja napokig könyörgött neki. Felmerült az ő neve is, ahogy a Toroczkaié és az enyém is. Majd a rövid életű társelnökségi ötletnél ezek kombinációi, de aztán gyorsan letisztult a helyzet, és végül Toroczkai Lászlón kívül mindenki, még Volner János is a Sneider–Gyöngyösi-párost javasolta a Jobbik vezetőinek.

De hogy fajult idáig a helyzet, hogy Volner nyíltan támadja önt, a párt pedig már közleményben hazugozza Volnert?

Az első lépcsőfok az volt, hogy Volner János szeretett volna a Jobbik EP-listavezetője lenni.

Elmondtam neki, hogy nyelvtudás és külpolitikai tapasztalat nélkül ez nem kivitelezhető, neki pedig minimális nyelvtudása sincs. Tehát esélytelen, hogy ő lesz, ez nyilván nem tetszett Jánosnak.

A második lépcsőfok, hogy közöltem vele: súlyos vétségnek tartom, hogy nem létező diplomát tüntet fel a parlament honlapján. Kértem, hogy vegye le, mert óriási támadási felület, hogy egy sem Oroszországban, sem itthon nem akkreditált intézmény papírját tünteti fel.

A pontot pedig az tette fel az i-re, hogy kiderült:

a barátnője volt az – nem a felesége, hanem a barátnője –, aki a Mi Hazánk nevezetű mozgalmat bejegyeztette a bíróságon, és a barátnője a mozgalom fő jogásza.

Felvetődik a kérdés, hogy János akkor hová drukkol.

(Volner az interjú megjelenése után reagált a fentiekre.)

Szembesítette Volner Jánost ez utóbbival is? 

Igen, egy szeptemberi frakcióülésen megkérdeztük, miután a bírósági bejegyzés ismertté vált mindenki számára. De elfogadható választ nem kaptunk, ráadásul közben láttuk a megnyilvánulásait, amelyek nem a Jobbik érdekeit szolgálták.

Volner János szerint a törést az okozta, hogy a Jobbik vezetői a balra fordulás mellett döntöttek. Ez nem igaz?

Isten ments, hogy erről döntöttünk volna! A történetben a kulcspont, a Jobbik szeptember 29-i kongresszusa, ahol egyhangúlag elfogadtuk azt az irányvonalat, amely a Nemzeti Ellenállás kiáltványaként lett ismert. Ennek a lényege, hogy keresztény elkötelezettségű, nemzeti párt leszünk, amelynek fontosak a szabadságjogok, az igazságosság és a biztonság. Ezt a programot Volner János nélkül alkottuk meg és fogadtuk el, ő ott sem volt a kongresszuson. Ha ott lett volna, tudná, hogy semmilyen balra fordulásról nincs ebben szó. De ettől függetlenül a párbeszéd hívei vagyunk...

Volner Jánosra hegyezte ki előbb a dolgot, de nem ő az egyetlen távozó. Toroczkai László, Dúró Dóra, Fülöp Erik vagy Apáti István távozása azért utalhat arra, hogy a pártvezetés megy szembe az autópályán. Miért olyan biztos, hogy a Jobbik tábora  díjazza  a pártvezetés lépéseit?

Ez továbbra is jócskán egy kisebbség. 22 képviselőnk folytatja tovább a küzdelmet a parlamentben, a kongresszus pedig 100 százalékban kiállt a pártvezetés irányvonala mellett.

Akkor miért tart attól a tisztújítástól, amelyet Volner javasolt?

Négy és fél hónapja volt tisztújítás. Azóta a pártot megmentettük. Nem indul felszámolás a Jobbik ellen, ami a példátlan ÁSZ-büntetés miatt nem volt egyértelmű. Most pedig elfogadtuk a párt irányvonalát. Senki nem remélte tavasszal, hogy már szeptemberre ilyen egységesen és határozottan tud majd működni a Jobbik.

A párt körüli események alapján pont ezzel a két jelzővel nem illethető a Jobbik, hogy egységes és határozott lenne.

Dehogynem! Azzal pedig nem kell foglalkozni, hogy vannak néhányan, akiknek a személyes vágyai nem teljesültek az elmúlt időszakban.

Ezért beálltak a NER mögé, és hajlandóak elárulni a pártjukat.

Áruló Fidesz-kollaboránsnak tart tehát minden távozót?

Egyértelműen, ezek árulók.

Hogy lettek árulók?

Mindegyik egyéni élettörténet, de talán a közös mozgatórugó, hogy ezzel a hatalommal szemben küzdeni veszélyes.

Aki anyagilag nem tudja vállalni, vagy megfogható, zsarolható, azok most kihátrálnak a küzdelemből.

Amilyen harcba indul most a Jobbik, keményebb és nehezebb lesz, mint akár a tíz évvel ezelőtti. Orbán Viktor zsákutcába viszi az országot, az ország szegényedni fog, az emberek elégedetlenek lesznek, és egy idő után csak erőszakkal fogja tudni ezt kezelni a hatalom. Ebben kell jó döntéseket hoznia a Jobbiknak.

Úgy gondolja, hogy Volnert, Dúrót és Toroczkait megvette vagy megzsarolta a Fidesz?

Fogalmazzunk úgy inkább, hogy nem teljesültek az ő elképzeléseik a Jobbikban, ezért felléptek a Jobbik ellen. De nem lehet mindenkit egy kalap alá tenni. Apáti István például egy áldozat, akit Volner megvezetett. Fülöp Erik pedig nem áldozat, ő csak ugródeszkának használta a Jobbikot a karrierje érdekében.

Említette már a Jobbik irányvonalát. Egyre többen beszélnek a háttérben arról, hogy Jobbik–LMP-összefogás készül, az LMP vezetői nyíltan is céloznak erre. Milyen mélységű összefogás lesz?

Egyértelmű, hogy a politikai szereplők közül az LMP az a XXI. századi párt, amelyik a Jobbik számára elfogadhatóan változott az elmúlt időszakban. Sok programpontja a Jobbikkal kompatibilis. Például a vidék megmentését illetően hasonlókat gondolunk, és Ángyán József ugyanolyan népszerű a jobbikosok és az LMP-sek körében is. De ott van a környezetvédelem is, amelyet szintén mindkét párt kiemelt témának tart.

És ott van Paks ügye, ahol viszont szemben áll a két párt. A Jobbik atompárti, az LMP atomellenes.

De mi nem az orosz pénzek miatt vagyunk atompártiak, hanem szakmai alapon. Tehát Paks 2 ügyében mindketten a Fidesz ellen vagyunk. Szintén egyetértünk az LMP-vel a korrupció elleni harcban vagy az elszámoltatás szükségességében. Kevés olyan dolgot tudnék mondani, amiben markánsan különböző állásponton vagyunk az LMP-vel.

Hevesebben dicsérte most az LMP-t, mint mostanában egy LMP-s vezető szokta. Az LMP-n belüli botrányok nem gyengítik az együttműködés esélyét?

Mi is kíváncsiak vagyunk, hogy az LMP működése helyreáll-e. Mert csak akkor lehet beszélgetni bármiről. De szó sincs hatalmas, országos összefogásról. Nem tartom viszont ördögtől valónak, hogy ha a helyzet egyes településeken úgy kívánja, ha ez egyezik a helyiek akaratával,

akkor a fideszes jelöltek leváltása érdekében az önkormányzati választáson közös Jobbik-LMP jelöltek is legyenek.

Például Puzsér Róbertet támogathatónak tartja?

Róla nem volt döntés, az elnökségnek kell ezt átbeszélnie.

Ön ugyan nem budapesti lakos, de személy szerint szimpatikusnak tartja Puzsért és az elképzelését?

Puzsér Róbert elég polgárpukkasztó személyiség. De ennek köszönhetően magára tudja vonni a figyelmet. Átgondolandó, mit hozhat az ő támogatása. De még egyszer mondom, nem elemeztük még a bejelentkezését.

Közös Jobbik–LMP EP-lista lehet?

Biztosan nem lesz.

A Jobbik listavezetőjéről már tudjuk, hogy biztosan nem Volner János lesz. Ki jöhet szóba?

Januárban fogjuk eldönteni.

Az LMP-n belül kivel beszélgetnek az együttműködésről? Keresztes Lóránttal? Ungár Péterrel? A nagy hatalmú etikai bizottsággal?

Senkivel. Most teljes ott a káosz, hetek óta nem volt semmilyen beszélgetés.

Vona Gábor korábban a Momentumról beszélt mint lehetséges partnerről. A Momentummal lehet együttműködés?

A Momentumról kimondta a kongresszus, hogy velük nem tudunk semmilyen közösséget vállalni. Persze nem tudjuk, mi lesz egy év múlva, de most a Momentum sokszor liberális, sőt, szélsőliberális gondolatokat fogalmaz meg, amelyekkel nem tudunk azonosulni.

Az MSZP-vel és a DK-val lehet együttműködés az önkormányzati választáson?

MSZP, DK, Fidesz, KDNP kizárva.

Igen, de a parlamenti választás éppen azt mutatta meg, hogy sok helyen érdemes lehet összefognia a Jobibknak az MSZP-vel, és akkor mindkét párt jól jöhet ki az egyezségből. Például Miskolcon a Jobbik és az MSZP együtt simán veri a Fideszt, enélkül a Fidesz győz. Ezeket nem is hajlandóak mérlegelni?

Önkormányzati választáson jobban érvényesülni fog, hogy az ellenzéki választók az erősebb ellenzékire szavaznak. A Jobbik nagy előretörést ért el a 10 és 100 ezer lelkes településeken. Ha a parlamenti eredményeket nézzük, harminc város jobbikos lett volna.

Egy hónapja bukták el Tiszavasvárit, amely addig jobbikos volt.

Most a parlamenti eredményekből indulok ki, és ebből látszik, hogy messze a vezető ellenzéki párt lettünk. A többiek éppen csak bekerültek. Van egy-két hely, ahol a baloldal erősebb, például Szegeden, de a legtöbb helyen mi vagyunk az integráló erő. Vigyáznunk kell, hogy ne veszélyeztessük ezt a szerepünket.

Akkor úgy kérdezem: a helyi szervezetekre hagyja, hogy adott esetben dealeljenek a baloldaliakkal, vagy lesújt a pártvezetés ökle azokra, akik egyezséget kötnek az MSZP-vel, DK-val?

Még egyszer mondom: MSZP-vel, DK-val, Fidesszel, KDNP-vel és vegyük ide a Momentumot is, velük a Jobbik nem szerepelhet közösen a választási lapon.

Független jelölteket viszont támogathatnak közösen?

Ez elsősorban polgármestereknél fordulhat elő. Ha van olyan, aki tényleg független mindenkitől, és megfelelő, esélyes jelölt, akkor át kell gondolni a támogatását, vagy hogy a Jobbik indítson-e saját jelöltet vele szemben.

A XV. kerületben lényegében ezzel segítette a Jobbik a baloldali jelöltet, Németh Angélát, hogy polgármester legyen, hogy nem indított vele szemben jelöltet. Nem?

Ez nem tudatos volt. Az elmúlt időszakban a pénzügyi helyzetünk miatt számos időközi választást ki kellett hagynunk, ráadásul a Jobbik ott nem olyan erős, és nem tudunk megfelelő személyt találni. Így nem volt értelme elindulni.

Visszaugranék a parlamenti választásokhoz. A választás éjszakáján mi volt az első érzése, gondolata, amikor szembesült az újabb fideszes kétharmaddal? Már ami publikus.

Hatalmas túlerővel álltunk szemben. Az utolsó héten abban bíztam, hogy a 25 százalékot elérjük. Ettől nem is maradtunk el sokkal. Nyilván nem örültem az eredménynek, de nagy letargiába nem estem, azon kezdtem gondolkodni, hogyan tovább. Összeszorítottam a fogam, mert tudtam, hogy kemény időszak jön.

Utólag visszanézve, mit rontott el a Jobbik? Hiszen – háttérben beszélve jobbikosokkal – a túlerő ellenére is több szavazatra és egyéni győzelmekre számítottak.

Túlságosan bíztunk abban, hogy a választók az egyetlen esélyes ellenzékire voksolnak. Ez csak részben történt meg. Voltak átszavazások, de kicsit többet képzeltünk bele a választók gondolkodásába.

Vagyis koordinálni kellett volna, és beszállni a visszalépésekbe?

Dehogy, a politikai helyzet semmilyen szempontból nem érett meg erre! Ha végigfuttatjuk azt a perverz gondolatot, hogy a baloldal javára visszaléptünk volna, vagy fordítva, egyértelműen nagy szavazatvesztés lett volna mindkét oldalon.

Azt mondja, tavasszal nem érett meg a helyzet. Az előbb viszont az LMP-vel való közös jelöltekről beszélt, mostanra megérett a helyzet?

Még ez sem érett meg teljesen. De az LMP-ből azóta kiváltak baloldali politikusok, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs például, és remélhetőleg az LMP-n belül további változások lesznek.

A Jobbik-kampányt végigkísérte a Fidesz simicskázása. Ön találkozott Simicska Lajossal?

Soha életemben.

Mennyire volt közel Simicska a Jobbikhoz?

Volt egy közös ellenfelünk: a Fidesz. A sajtójában szerepelhetett a Jobbik, ahogy az MSZP-sek is – nem volt tehát igaz, hogy a Hír TV Jobbik-tévévé változott. Simicska elmondta, hogy Vonát tartja annak az államférfinak, aki le tudná váltani Orbánt, amivel egyet is értettem. De semmilyen kapcsolat nem volt. Nagyon határozott álláspont volt, hogy semmilyen támogatást nem fogadhatunk el tőle.

Láttunk azért szerződést a Jobbik és Simicska plakátcége között. Ezért kapta ÁSZ-büntetést is a párt.

Drágábban vásároltuk a plakáthelyeket, mint korábban Simicskától a Fidesz. Persze abban az ÁSZ nem talált semmi kivetnivalót, elég átlátszó a dolog.

Vagyis akkor volt kapcsolat.

Személyével nem, de a plakátcégével igen, és mi a Fidesszel ellentétben nyilvánosságra hoztuk az összes szerződésünket. Szerintem egyébként rossz szerződést kötöttünk. Én nem is kötöttem volna meg vele.

De nem véletlenül jutott éppen a Jobbik a plakátokhoz akkor, amikor az ellenzékben mindenki erre ácsingózott.

Mert Simicska is Orbán bukását és a Jobbik győzelmét akarta, el is mondta. Plusz üzletileg is megérte neki.

Egy volt jobbikos politikus, a most távozó szekszárdi elnökük, Szabó Balázs azt állítja, hogy zacskóban kapták Simicska Lajostól a pénzt, amit aztán a tagoknak kellett a párt kasszájába kis tételekben befizetni. A Jobbik szóvivője cáfolta ezt. De miért állít ilyet a volt szekszárdi elnök? Történt ilyesmi? (Volner János a kilépése után ugyanerre utalt.)

Szabó Balázs kilépett a Jobbikból, utána nyilatkozta ezt. Egyértelműen sértett. Ahogy Volner János sorosozik, rá a másik szerepet osztották, neki simicskáznia kell. A feljelentést megtesszük, a bíróságon bizonyíthat.

Említette a sorosozást, a Facebookon kering is a videó, hogy vajon mennyire vette meg Soros a Jobbikot. Volner János egy konkrét kapcsolódási pontot is említett, Teplán Istvánt, aki a CEU korábbi rektorhelyettese volt, majd a Jobbik közelében kötött ki. Mit csinál Teplán a Jobbiknál?

Az értelmiségi holdudvarunkba tartozik, egy ember a nagyjából 300 főből. Megjegyzem, Dúró Dóra vezette, szervezte ezt a holdudvart. És szintén megjegyzem, hogy Teplán István úrral én Volner János irodájában találkoztam először. Egy szociálisan érzékeny, komoly szakembernek ismertem meg, a CEU-s munkájáról nem is tudtam. Meghallgattuk a szakmai véleményét, de ennél komolyabb politikai jelentősége nincs, nem is Jobbik-tag.

Szeptember végén meghirdették az ellenállást, október 23-ára meghirdették az ellenállás napját. Mire készüljünk?

Majd meglátják október 23-án.

Mivel tudna meggyőzni, hogy ez nem egy újabb politikai lózung?

A parlamenti falai között végzett munkával nem lehet megváltoztatni az ország sorsát. A Fidesz úgy játszik a jogszabályokkal, ahogy csak akar. Ha kedve tartja új frakciókat hozhat létre, és így tovább. Ezért a legfontosabb feladatunk: felrázni az embereket az apátiából. A munkát elkezdtük, nálunk a képviselők is felkelnek hajnalban, hogy megakadályozzanak egy kilakoltatást. Aztán járni kell az országot, lelket önteni az emberekbe...

De mire számíthatunk az ellenállás keretében? Jakab Péter megint beolvas az EchoTV műsorvezetőjének? Passzív ellenállás? Netán jogszabályok megsértése?

Az utcai megjelenésnek sok formája van. A törvényesség határait betartva azt az ellenállást kell megvalósítani, mint 2006 után. Nem a kukaborogatásra gondolok, hanem arra, hogy a tolvaj szemébe kell mondani, hogy tolvaj. Újból bátornak kell lenni, ne a szolgalelkűség terjedjen. Ki kell állni az utcán, hangosan megmondani, lopott dolgokat matricával megjelölni, hogy „ezt loptad, barátom”.

Ön legutóbb melyik fideszes politikus szemébe mondta, hogy tolvaj?

Amint megjelenik Orbán Viktor a parlamentben, az ő szemébe fogom mondani, hogy tolvaj.

Meg fogom kérdezni, hogyan képzelte, hogy harminc éve magánrepülőzik, és továbbra is folytatni akarja ezt a korrupt gyakorlatot. Gondoljuk el, mi történt volna, ha Gyurcsány mondja ezt annak idején! Orbán pedig most bevallotta, hogy harminc éve korrupt politikus. Tudom, válaszként ütéseket fogunk kapni, de kimondom akkor is.

Akkor a jobbikos ellenállás lényegében egy verbális presszió?

Nemcsak verbális, mert a matricázás például már nem szóbeli kategória. A törvényeket szeretnénk betartani. Persze ahogy szegényedik az ország, nő az elégedetlenség, ki tudja, hová fajul ez a dolog.

Miközben nemzeti ellenállásról beszél, azt látjuk, hogy a jobbikosok nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést az EP-ben, az alaptörvényt pedig együtt módosítja a Fidesszel. Nem érez ellentmondást a szavak és tettek között?

A Sargentini-jelentésben vannak olyan, bevándorlást vagy rasszizmust érintő részek, amelyek miatt nem tudtuk támogatni. Az alaptörvény-módosítást pedig azért szavaztuk meg, mert teljesült az a kitételünk, hogy a letelepedési kötvények szűnjenek meg.

A nemzeti ellenállásnak része az is, hogy Vona Gábor kiszállt, és most a vlogjával járul hozzá a közbeszédhez? Vona mennyire maradt közel a Jobbikhoz?

Többször beszéltem vele, a szeptemberi frakcióülésünkön részt is vett. Valóban úgy gondolja, hogy ezzel a tevékenységgel tud most a legtöbbet tenni, a gondolatait átadni. Így szabadabban is beszélhet sok témáról, mint politikusként. Drukkolok neki, mert szerintem ezzel erősíti is a Jobbikot.

Vona Gábor például cigány emberekkel dolgozik együtt, és a gendervitában a középen állás szükségessége mellett érvel. Önt nem zavarja, hogy ön is például jobbikosként évekig teljesen mást képviselt, és mondott erről, és erről Vona szót sem ejt ezekben a videókban?

Más időket éltünk. Tíz-tizenkét évvel ezelőtt nagyon komoly bűnözési hullám jelent meg Magyarországon. Emlékezzünk csak vissza az olaszliszkai lincselésre, aminek már 12 éve. Akkoriban a rendőrség még annyira sem tudta kezelni a feszültséget a vidéki településeken, mint manapság, és mi erre hívtuk fel a figyelmet. Akkor is elmondtuk, hogy a magyar–cigány feszültséget munkahely-teremtéssel kell megoldani. A közmunkaprogram, a segély helyett munka például a Jobbik találmánya.

Ön most a legnagyobb ellenzéki párt vezetője. A Jobbik miniszterelnök-jelölt is lenne?

Erről nincs szó. Először erősítsük meg a Jobbikot, aztán majd el lehet gondolkodni, ki lesz Orbán Viktor kihívója. Három és fél év sok idő, messze a következő választás. De már most ki merem jelenteni, hogy a Jobbik frakciójában nem egy olyan embert tudnék, aki alkalmas kihívója lehet Orbánnak.

Hiába kérek neveket?

Most még hiába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?