Jenő
-3 °C
6 °C

Verhofstadt: Orbánék közpénzből építettek hazugsággyárat

IMG 20181018 081409-01
2018.10.18. 08:32

A 168 Óra készített interjút Guy Verhofstadttal, az európai liberálisok (ALDE) frakcióvezetőjével, aki a legújabb kormányzati kampánynak egyik támadott rémsátánja, fenti képünkön balra.

Verhofstadt az interjúban elmondja, hiába próbálja Orbán és kormánya úgy beállítani a Sargentini-jelentést, mintha az a bevándorlásról szólna, "az Európai Parlament a jogállamiság és a demokrácia magyarországi helyzetéről szavazott szeptemberben (...) a képviselők több mint kétharmada, köztük Orbán saját pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciójának többsége riasztónak és elég érettnek tartotta a helyzetet arra, hogy Európa beavatkozzon" - mondja a politikus.

A politikus szerint nincs egyetlen olyan kormány sem Európában, "amely hagyta magát ennyire messzire sodródni a valóságtól egy hazugsággyár által, amit ráadásul nagyrészt az adófizetők pénzéből építettek fel", 

"Elég csak megnézni a híreket a magyar állami műsorszolgáltató, az MTVA csatornáin ahhoz, hogy képet kapjunk arról, miféle párhuzamos univerzumot hozott létre a Fidesz, hogy elhitesse a szavazóival, valójában abban élnek"

- mondja.

Szerinte a folyamatos ellenségkeresés határozta meg a Fidesz politikáját az elmúlt nyolc évben, ennek része az is, ahogy személyesen őt támadják. A kérdésre, hogy az EU mit tehet a magyarországi jogállamiságért, vagy hogy milyen eredménye lehet egyáltalán az elfogadott Sargentini-jelentés utáni tárgyalásoknak, Verhofstadt azt mondja:

Az EU hangot adhat ugyan a kritikáinak, de Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg, csak ők vethetnek véget antiliberális álmainak. Viszont nekünk meg kell bizonyosodnunk arról, hogy eközben Orbán nem teszi-e tönkre az EU-t.

Ezen belül az Európai Néppártnak pedig a következőt kellene tennie szerinte:

"Elhatárolódni Orbántól, és oda küldeni, ahova tartozik: a politika trágyadombjára, az új, populista barátaival együtt"

A teljes interjú itt olvasható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?