AVM: Nem a rendőrség dolga a hajléktalanság kezelése

2018.10.19. 16:25

"Szégyelltem magam ezt a pert nézve" – mondta a Város Mindenkié képviseletében Udvarhelyi Tessza. A jogvédő szerint tucatnyi hasonló perre lehet számítani a közeljövőben. "Szomorú volt hallgatni egy asszonyt, aki elnézést kér az államtól, mer hajléktalan lett és az állam megdorgálja őt, hogy többet ilyet ne csináljon" - mondta Udvarhelyi a bíróság előtti tiltakozáson a pénteken gyors egymásutánban meghozott két ítélet után, amelyekben a bíróság szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesített két hajléktalant, mert életvitelszerűen közterületen tartózkodtak.

A hajléktalanság nem rendőrségi ügy, a szociális ellátórendszerek feladata a helyzet kezelése - hangzott el a tüntetésen. 

"Tisztelettel kérjük a rendőrséget csak akkor foglalkozzanak a közterületi hajléktalansággal, ha életvédelmi okok indokolják, például téli fagy idején." - mondta a tiltakozáson Misetics Bálint. A jogvédő szavai után a rendőrség Gyorskocsi utcai épületének egyik bejáratánál egy plakátot helyeztek el, tiltakozva az új szabályozás ellen.

"Aggodalommal követjük a híreket, hogy a rendőrség hajléktalan embereket állít elő és vesz őrizetbe. Különösen felháborítónak tartom azt a gödöllői esetet, amelynek során a rendőrség 30 nap elzárás kiszabását kérte a bíróságtól egy hajléktalan emberre, akit bilincsben kísértek át a bíróságra" - állt a plakáton. "Szépen kérjük önöket, a jövőben tartózkodjanak az efféle intézkedésektől!"

"Nem a rendőrség felelőssége, hogy a kormánypárti többség az ország egész területén elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánította a közterületi hajléktalanságot!"

Ezzel együtt is tudniuk kell: a magyar társadalom - amelynek védelmére Önök felesküdtek - nem azt várja önöktől, hogy a politikai közösség legszegényebb, legkiszolgáltatottabb tagjait fenyegessék, előállítsák, és őrizetbe vegyék. Önöknek nem ez a feladatuk" - állt a plakáton, amely a tiltakozó akció utáni percekben is kint maradt a rendőrség ajtaján.