Aliz
6 °C
14 °C

AVM: Nem a rendőrség dolga a hajléktalanság kezelése

2018.10.19. 16:25

"Szégyelltem magam ezt a pert nézve" – mondta a Város Mindenkié képviseletében Udvarhelyi Tessza. A jogvédő szerint tucatnyi hasonló perre lehet számítani a közeljövőben. "Szomorú volt hallgatni egy asszonyt, aki elnézést kér az államtól, mer hajléktalan lett és az állam megdorgálja őt, hogy többet ilyet ne csináljon" - mondta Udvarhelyi a bíróság előtti tiltakozáson a pénteken gyors egymásutánban meghozott két ítélet után, amelyekben a bíróság szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesített két hajléktalant, mert életvitelszerűen közterületen tartózkodtak.

A hajléktalanság nem rendőrségi ügy, a szociális ellátórendszerek feladata a helyzet kezelése - hangzott el a tüntetésen. 

"Tisztelettel kérjük a rendőrséget csak akkor foglalkozzanak a közterületi hajléktalansággal, ha életvédelmi okok indokolják, például téli fagy idején." - mondta a tiltakozáson Misetics Bálint. A jogvédő szavai után a rendőrség Gyorskocsi utcai épületének egyik bejáratánál egy plakátot helyeztek el, tiltakozva az új szabályozás ellen.

"Aggodalommal követjük a híreket, hogy a rendőrség hajléktalan embereket állít elő és vesz őrizetbe. Különösen felháborítónak tartom azt a gödöllői esetet, amelynek során a rendőrség 30 nap elzárás kiszabását kérte a bíróságtól egy hajléktalan emberre, akit bilincsben kísértek át a bíróságra" - állt a plakáton. "Szépen kérjük önöket, a jövőben tartózkodjanak az efféle intézkedésektől!"

"Nem a rendőrség felelőssége, hogy a kormánypárti többség az ország egész területén elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánította a közterületi hajléktalanságot!"

Ezzel együtt is tudniuk kell: a magyar társadalom - amelynek védelmére Önök felesküdtek - nem azt várja önöktől, hogy a politikai közösség legszegényebb, legkiszolgáltatottabb tagjait fenyegessék, előállítsák, és őrizetbe vegyék. Önöknek nem ez a feladatuk" - állt a plakáton, amely a tiltakozó akció utáni percekben is kint maradt a rendőrség ajtaján. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?