Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliárddal vesztegették meg a kínai főcenzort, lebukott

2018.10.19. 17:54 Módosítva: 2018.10.19. 17:54

Bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott korrupciós vádakban a kínai internet korábbi főcenzora pénteken, a kelet-kínai Ningpo városban megkezdődött tárgyalásán - írta az MTI a CCTV kínai állami televízióra hivatkozva.

Lu Vej összesen 32 millió yüan (1,3 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el, és megbánását fejezte ki az ügy kapcsán.

A kínai kibertér-igazgatási hivatal vezetőjeként Lu feladata az volt, hogy szigorítsa a belföldi net feletti ellenőrzést, gyakorlatba ültetve a kínai kommunista párt (CCP) céljait, hogy a kormány szűrhesse és cenzúrázhassa a belföldi internetforgalmat.

2013 óta betöltött pozíciójából 2016 júniusában távolították el. Miután tavaly novemberben eljárás indult ellene, a kommunista pártból is kizárták, noha korábban a párt központi bizottsága sajtóosztályának vezetője is volt.

Lu szigorú biztonsági ellenőrzéseket követelt meg a külföldről importált technológiai cikkekre vonatkozóan, és intézkedéseivel számos külföldi internetes vállalat és közösségi alkalmazás (köztük a Facebook) számára tette lehetetlenné a kínai interneten való megjelenést a társadalmi stabilitás megőrzésének zászlaja alatt.

Kínában az internetfelhasználók száma eléri a 700 milliót.