Sokkoló gázgyári szennyezés: 10 milliárd kevés volt rá

dron
2018.10.19. 07:58 Módosítva: 2018.10.19. 08:19
Egy olvasónk még augusztusban jelezte, hogy a Duna alacsony vízállása felfedte az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérgek kis csatornáit a parton. Bár a zöldhatóság és a kármentesítésért felelős Nemzeti Közművek nem válaszolt érdeklődésünkre, az információk gyűltek. Végül saját magunk mentünk le a partra a Greenpeace szakembereivel, hogy megállapítsuk a szennyezés nagyságát. Az eredmény sokkoló lett.

Az Index és a Greenpeace szakemberei által az egykori Óbuda Gázgyár melletti Duna-szakaszon vett csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. A minták vételekor a vonatkozó módszertan alapján jártunk el, a minták vizsgálata akkreditált környezetanalitikai laboratóriumban történt. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a zöldhatóságnál. A látvány a videóban magáért beszél:

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Óbudánál

Mint arról korábban beszámoltunk, először olvasónk jelezte, hogy az Óbudai Gázgyár még nem kármentesített területénél

az épített part beton létesítménye alatt olajos, kellemetlen szagú folyadék áramlik folyamatosan a Dunába.

Augusztus 16-án (több mint két hónapja) rákérdeztünk a zöldhatóságot felügyelő Pest Megyei Kormányhivatalnál, hogy indítottak-e vizsgálatot, megnézték-e a helyszínt, és lehet-e tudni valamit a szennyeződésről, de választ azóta se kaptunk a kérdéseinkre.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Sokkoló gázgyári szennyezés: 10 milliárd kevés volt rá

A hatóság már tíz éve tudja, hogy az egykori Óbudai Gázgyár talaja tele van súlyos mérgekkel, mégse történt semmi. A felelősök most is lapítanak.

4347 · Oct 19, 2018 07:58am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Ezzel párhuzamosan a terület tulajdonosát, a fővárosi önkormányzatot is megkerestük, mit tudnak a szennyezett területről. A városháza válasza szerint a volt Óbudai Gázgyár területe a fővárosi önkormányzat tulajdonában áll, illetve egyes részei a korábbiakban a Graphisoft Park fejlesztőjének tulajdonába kerültek. A teljes területet azonban évtizedekig az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában álló NKM Földgázszolgáltató Zrt. jogelődje, a Fővárosi Gázművek Zrt. használta.

A kármentesítési kötelezettség ezért a terület korábbi használóját, az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t terheli a főváros szerint. A kármentesítésre vonatkozó kérdéseinket, miszerint:

  • Folyik-e a talajban található vegyi anyagok határértéket vizsgáló monitorozása, és a vizsgálatok milyen határértéket mutattak ki az elmúlt 10 évben, valamint mikor várható a teljes kármentesítés?

a főváros azzal passzolta, hogy azokra az NKM Földgázszolgáltató Zrt., illetve a környezetvédelmi hatóság tud pontos tájékoztatást nyújtani.

A környezetvédelmi hatóság válaszadási hajlandóságát már ismertük, de náluk egy fokkal sem bizonyult jobbnak az NKM Nemzeti Közművek Zrt. sem. A céget kérdéseinkkel tíz napja kerestük meg: a fülük botját se mozdították.

Viszont időközben kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság egy bejelentés nyomán már 2009-ben vett mintákat az érintett Duna-parti területen. Az akkori eredmények a mostanihoz hasonlóan rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki:

  • A cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket.
  • Az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek.
  • Határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból is egy vagy több mérési ponton.A talajban a cink, a higany és a THP (C5-C40) szintén túllépte a szennyezettségi határt.

Tehát tíz éve tudható, hogy alacsony vízállásnál az egykori gázgyár talajvízbe szivárgott mérgei a Dunába folynak (minél alacsonyabb a vízállás, annál inkább). Az eredményeket azért lehetett sokáig elhallgatni, mert normál vízállásnál a mérgezett talajvíz nem, vagy csak láthatatlanul szivárog a folyóba.

Kire lehet veszélyes a szennyeződés?

Szakértők szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket.

A szennyeződés a folyóba kerülve felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

Mi történt az elmúlt években?

A Főgáz 2002-ben készítette el a szennyezett gázgyári terület kármentesítési tervét, ezt követően sokáig nem történt semmi. Sok vita után 2017-ben írták ki a tendert „az egykori Óbudai Gázgyár területén a városi gáz gyártása során keletkezett D határérték feletti talaj és talajvíz szennyeződések kármentesítésére”

Az akkor becsült összes költség 9,49 milliárd forint volt. A tervek szerint 669 753 tonna talajt kellett volna eltávolítani, aminek nagyobb részét ideiglenesen deponálták és visszatöltötték volna, míg a kisebb részét, 180 00 tonnányit máshova szállították és ártalmatlanították volna, és helyette új talajt hoztak volna a helyszínre.

A tender végül eredménytelen lett, ugyanis mindössze egy pályázó jelentkezett, az is a becsült érték duplájáért végezte volna el a munkát. A rehabilitáció itt újra megakadt.

Lenne könnyebb, gyorsabb megoldás?

A kármentesítést jelenleg a szomszédos területen fekvő Graphisoft Park erőlteti legjobban, külföldön már bevált, gyors és olcsó megoldást javasolnak. Az Indexnek elmondták: bár a Graphisoft Park beépített területét nem érinti a szennyezés, de a cég tulajdonában van további mintegy 3 hektár szennyezett terület is, ahol a kármentesítés elvégzéséig semmiféle fejlesztést nem tud megvalósítani. Minden további késlekedés komoly anyagi veszteséget jelent a cégnek, ezért a Park segíteni igyekszik a kármentesítés felgyorsítását. 

A terv szerint a legsürgősebb a Duna szennyezésének megállítása lenne, ami szakértők szerint a partvonal mentén telepített szűrő kutakkal viszonylag egyszerűen és gyorsan megoldható. Nemzetközi tapasztalatok alapján az ide tervezett, résfalakkal körülvett mélygarázsokon kívül tulajdonképpen elegendő lenne a 3 méter mélységben elvégezni a földcserét, hiszen ezeken részeken nem lesz beépítés és ilyen mennyiségű tiszta föld bőségesen elegendő a terület parkosításához és a növények telepítéséhez.

Az alatta lévő szennyezés pedig felülről biztonságosan szigetelhető, így a szennyezés nem terjed tovább, és a talajvíz hosszútávú folyamatos forgatásával és szűrésével, a szennyezés maradéktalanul eltávolítható. Elismerték, hogy bár a szűrés sokáig tart, de ezalatt környezeti kár nem keletkezik és elkerülhetők a nagy mennyiségű szennyezett talaj közúti szállításával járó kockázat. 

Ami rég korszerű volt, ma környezetszennyező

Az Óbudai Gázgyár hivatalos megnyitót 1914. június 13-án tartották a Wikipédia szerint. A gyár a maga idejében a legkorszerűbb technológiát alkalmazta, amivel akár napi 250 ezer köbméter gázt termelt. Az ennek eredményeképpen megmaradt, és nem megfelelően tárol gázmassza káros hatásai jelentkeznek most. A gyár a gáz mellett még egyéb melléktermékeket is előállított: kokszot és kátrányt. A kátrányt a ma is megtekinthető kátrány-tornyokban tárolták, és itt választották szét gravitációs úton könnyű és az útépítéshez használt nehéz kátrányt. A Gázgyárat 1984-ben zárták be.

A düledező, végveszélybe került kátrány-tornyokat 2014-ben felújította főváros, alattuk mintegy 18 ezer köbméter földet kicseréltek. Ez a videónk akkor készült:

Kifényesedtek az óbudai Kátránytornyok

Komplex kármentesítésből és hasznosításból ez az egy mozzanat valósult meg, igaz, a felújított kátrány-tornyok most is lezárva, üresen várják a sorsukat.

A gázgyári területtel a fővárosnak, kormánynak, kerületnek több terve is volt. Legutóbb az olimpiához kapcsolódóan egy Velodromot akartak építeni az északi részén. Az olimpia elmaradt, úgy tudjuk, hogy bár egy ideig még ragaszkodtak a kerékpáros pályákhoz, mára lekerült a napirendről. A terület másik részén zenei vagy építészeti múzeumot terveznek (egyes tervek szerint rockmúzeum is épülhetne itt).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?