Elemér
-1 °C
10 °C

Gázgyári szennyeződés: a vízművek szerint jó az ivóvíz

2018.10.19. 15:28
A Fővárosi Vízműveknél és az óbudai önkormányzatnál ismerik a gázgyári méregszivárgást, amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé.

Budapest ivóvízellátása biztonságos, a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak - közölte a vízművek pénteken az MTI-vel azt követően, hogy lapunk megírta: az egykori Óbudai Gázgyár területéről veszélyes szennyezőanyagok kerülnek a Dunába. 

A vízművek számára évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, "amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé" - írta vízművek közleményében.

Hozzátették: a vízművek hosszú évek óta a rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemelteti ivóvízellátó rendszerét, amelynek része a fokozott ellenőrzés, másrészt - amennyiben a kockázat ezt indokolja - az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve "ürítőre" járatása.  

"Ennek megfelelően az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb. Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel. A vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak" - tették hozzá. 

Megmozdult végre a zöldhatóság is

Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal közleményében a lapunkban bemutatott szennyezőanyag-szivárgást a Duna vízhozamához hasonlítva kijelentették, hogy ahhoz képest elenyésző mérgező anyag jut a Dunába. (Lapunk és a Greenpeace mérései szerint ez "az elenyésző mérték" azonban 50-60, sőt 200-szoros határérték-túllépéseket mutatott rákkeltő mérgekből a helyszínen vett mintákban.) Ennek ellenére pénteken a helyszínre vonultak a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársai és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is.

A hatóságok együttesen vizsgálják meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés. A helyszíni ellenőrzés során akkreditált mintavételezés történt, amelyet a kormányhivatal érdi járási hivatalának akkreditált laboratóriuma fogja megvizsgálni. Emellett a Greenpeace által nyilvánosságra hozott eredményekről szóló teljes mérési jegyzőkönyvet bekérik és megvizsgálják.

Hozzátették: az érintett Duna-szakaszon a környezetvédelmi hatóság az elmúlt években több alkalommal tartott helyszíni szemlét, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy alacsony vízálláskor talajvíz szivárog a Dunába az egykori Óbudai Gázgyár területe felől. Mint írták, az egykori Óbudai Gázgyár területén feltárt talaj- és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van. A kőszén alapú gázgyártás és a területen folytatott egyéb tevékenységek következtében keletkezett szennyezés vonatkozásában környezetvédelmi hatóságként - a kármentesítés tényfeltárási szakaszának lezárultát követően - beavatkozásra és a beavatkozás ideje alatti kármentesítési monitoring végzésére kötelezték jogerős döntésben az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t. A beavatkozás elvégzésének célja a szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítési célállapot határérték alá történő megtisztítása, ezáltal a szennyezőanyagok Dunába jutásának megszüntetése, jegyezték meg. 

Lapunk több mint hatvan napja próbálja szóra bírni a Pest Megyei Kormányhivatalt az ügyben, akik azonban egészen máig nem voltak hajlandóak megszólalni.

Óbuda: a gázszolgáltató dolga a kármentesítés

Évtizedek óta tudott, hogy az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a Dunába, a kármentesítés érdekében azonban csak a terület tulajdonosa, az NKM Földgázszolgáltató Zrt. léphet - közölte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pénteken az MTI-vel.

A III. kerület önkormányzat közleményében azt írta, a Duna alacsony vízállása nyomán újra felszínre került és láthatóvá vált az évtizedek óta tudott tény, amely szerint az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a folyóba.

Hozzátették: Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere már 2009 óta figyelemmel kíséri a területet érintő folyamatokat, tudomása van a kármentesítést célzó korábbi tárgyalásokról, érdemi lépéseket azonban csak a terület tulajdonosa, a NKM Földgázszolgáltató Zrt. tehet. 

A gázgyár területe nem III. kerületi önkormányzati tulajdon, a gázgyár kármentesítése nem az önkormányzat feladata - szögezték le. Mint írták, üdvözlik az üggyel kapcsolatos, kiemelkedő sajtóérdeklődést, mert reményeik szerint ennek nyomán új lendületet vehet az elmúlt években holtpontra jutott folyamat. 

Jelezték: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületi lakosok érdekében minden tőle telhető segítséget megad a kármentesítés gyors és hatékony elvégzéséhez, de - hívták fel a figyelmet - a kármentesítés során az érintett lakosság biztonságát szavatolni kell, a felmerülő kérdéseikre pedig megnyugtató válaszokat kell adni.