Olivér
4 °C
8 °C

Gázgyári szennyeződés: a vízművek szerint jó az ivóvíz

2018.10.19. 15:28
A Fővárosi Vízműveknél és az óbudai önkormányzatnál ismerik a gázgyári méregszivárgást, amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé.

Budapest ivóvízellátása biztonságos, a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak - közölte a vízművek pénteken az MTI-vel azt követően, hogy lapunk megírta: az egykori Óbudai Gázgyár területéről veszélyes szennyezőanyagok kerülnek a Dunába. 

A vízművek számára évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, "amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé" - írta vízművek közleményében.

Hozzátették: a vízművek hosszú évek óta a rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemelteti ivóvízellátó rendszerét, amelynek része a fokozott ellenőrzés, másrészt - amennyiben a kockázat ezt indokolja - az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve "ürítőre" járatása.  

"Ennek megfelelően az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb. Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel. A vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak" - tették hozzá. 

Megmozdult végre a zöldhatóság is

Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal közleményében a lapunkban bemutatott szennyezőanyag-szivárgást a Duna vízhozamához hasonlítva kijelentették, hogy ahhoz képest elenyésző mérgező anyag jut a Dunába. (Lapunk és a Greenpeace mérései szerint ez "az elenyésző mérték" azonban 50-60, sőt 200-szoros határérték-túllépéseket mutatott rákkeltő mérgekből a helyszínen vett mintákban.) Ennek ellenére pénteken a helyszínre vonultak a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársai és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is.

A hatóságok együttesen vizsgálják meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés. A helyszíni ellenőrzés során akkreditált mintavételezés történt, amelyet a kormányhivatal érdi járási hivatalának akkreditált laboratóriuma fogja megvizsgálni. Emellett a Greenpeace által nyilvánosságra hozott eredményekről szóló teljes mérési jegyzőkönyvet bekérik és megvizsgálják.

Hozzátették: az érintett Duna-szakaszon a környezetvédelmi hatóság az elmúlt években több alkalommal tartott helyszíni szemlét, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy alacsony vízálláskor talajvíz szivárog a Dunába az egykori Óbudai Gázgyár területe felől. Mint írták, az egykori Óbudai Gázgyár területén feltárt talaj- és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van. A kőszén alapú gázgyártás és a területen folytatott egyéb tevékenységek következtében keletkezett szennyezés vonatkozásában környezetvédelmi hatóságként - a kármentesítés tényfeltárási szakaszának lezárultát követően - beavatkozásra és a beavatkozás ideje alatti kármentesítési monitoring végzésére kötelezték jogerős döntésben az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t. A beavatkozás elvégzésének célja a szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítési célállapot határérték alá történő megtisztítása, ezáltal a szennyezőanyagok Dunába jutásának megszüntetése, jegyezték meg. 

Lapunk több mint hatvan napja próbálja szóra bírni a Pest Megyei Kormányhivatalt az ügyben, akik azonban egészen máig nem voltak hajlandóak megszólalni.

Óbuda: a gázszolgáltató dolga a kármentesítés

Évtizedek óta tudott, hogy az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a Dunába, a kármentesítés érdekében azonban csak a terület tulajdonosa, az NKM Földgázszolgáltató Zrt. léphet - közölte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pénteken az MTI-vel.

A III. kerület önkormányzat közleményében azt írta, a Duna alacsony vízállása nyomán újra felszínre került és láthatóvá vált az évtizedek óta tudott tény, amely szerint az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a folyóba.

Hozzátették: Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere már 2009 óta figyelemmel kíséri a területet érintő folyamatokat, tudomása van a kármentesítést célzó korábbi tárgyalásokról, érdemi lépéseket azonban csak a terület tulajdonosa, a NKM Földgázszolgáltató Zrt. tehet. 

A gázgyár területe nem III. kerületi önkormányzati tulajdon, a gázgyár kármentesítése nem az önkormányzat feladata - szögezték le. Mint írták, üdvözlik az üggyel kapcsolatos, kiemelkedő sajtóérdeklődést, mert reményeik szerint ennek nyomán új lendületet vehet az elmúlt években holtpontra jutott folyamat. 

Jelezték: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületi lakosok érdekében minden tőle telhető segítséget megad a kármentesítés gyors és hatékony elvégzéséhez, de - hívták fel a figyelmet - a kármentesítés során az érintett lakosság biztonságát szavatolni kell, a felmerülő kérdéseikre pedig megnyugtató válaszokat kell adni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?