Jolán
2 °C
4 °C

Hat évig kell várni egy bokaprotézis-műtétre Magyarországon

2018.10.19. 23:58

Érzek fájdalmat, van amikor éjszaka sem tudok aludni rendesen, mert érzem, hogy fáj, de még elviselhető. 

Ezt Halápi János mondta el az ATV péntek esti híradójában, ami azért foglalkozik a férfi tüneteivel, mert mint kiderült a férfinek 6 évet kell várnia a fájdalmait megszüntető bokaprotézis-műtétre. 

A férfi ambuláns lapján az áll, hogy ha hamarabb sorra kerülne, mint a lapon jósolt 6 év, akkor arról majd értesítik, és fél év múlva várják kontrollra. 

A férfi lába jó egy centit dől kifelé a kopás miatt, aminek köszönhetően pár havonta kell cserélnie a cipőjét, de ennél is nagyobb baj, hogy ez idő alatt komoly járási problémái is lehetnek. 

A híradóban megszólaló szakjogász szerint az ország egészségügyi és gazdasági teljesítőképességének megfelelnek a leggyakoribb várólistás műtétek számai, és nemzetközi szinten is átlagosak. A szakértő szerint a bokaprotézis műtét egy ritka műtét, és nem egy tipikus várólistás ellátás, ahol sokan várakoznak egyszerre, és ezért messzemenő következtetést nem lehet az ország várólistahelyzetével kapcsolatban levonni.

A Semmelweis Egyetem a csatorna megkeresésére azt válaszolta, hogy Magyarországon bokaprotézis beültetést egyedül a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája végez, ezért a rendelkezésre álló lehetőség mellett több éves lehet a várakozási idő, amit a beteg állapotára tekintettel, és lehetőségeikhez képest  próbálnak rövidíteni. 

(444)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?