Szijjártó már látja a gazdasági háborút, ezért Ázsiához közeledne

2018.10.19. 16:27

Európának az a határozott érdeke, hogy kapcsolatait még szorosabbra fűzze Ázsiával, ugyanis napjainkban egy világkereskedelmi és gazdasági háború van kibontakozóban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben, az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) szünetében pénteken.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak azt mondta, hogy a kibontakozó kereskedelmi és gazdasági háborút mindenáron el kell kerülni, mert az rendkívül negatív hatással lehet az európai gazdaságokra. Magyarország nyitott gazdasággal rendelkező ország, ezért az az érdeke, hogy a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat a lehető legkevesebb jogi, vagy gazdasági akadály nehezítse.

A világ új gazdasági korszakba lép, amelyet a digitális ipari forradalom határoz meg, mondta Szijjártó.

Új technológiák válnak mindennapi használatúvá, amelyek fejlesztésében és előállításában az ázsiai vállalatok kulcsszerepet játszanak. Ha Európa nem tudja szorosabbra fűzni gazdasági együttműködését Ázsiával, az további lemaradást okozhat az új világgazdasági versenyben.

Ezért Magyarország az európai és az ázsiai kontinens szorosabb együttműködését szorgalmazza több kulcsfontosságú területen. Ilyen a szabadkereskedelmi megállapodások területe, amelyek tárgyalását és elfogadását véleménye szerint fel kell gyorsítani.

A beruházások finanszírozása esetében az Európai Beruházási Bank, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank és Nemzetközi Beruházási Bank között szorosabb együttműködésre kell törekedni annak érdekében, hogy minél több fejlesztési forrást lehessen generálni az Európát és Ázsiát összekötő infrastrukturális fejlesztések és beruházások végrehajtásához.

A miniszter az emberek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésének fontosságát hangsúlyozta, amellyel kapcsolatban az oktatást érintő, széleskörű magyar ösztöndíjprogramot említette. Tájékoztatása szerint az ASEM országai számra Magyarország 2055 államilag finanszírozott ösztöndíjas helyet tart fenn jelenleg. Népszerűségük miatt növelni kívánja a helyek számát.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankban 100 millió dollár jegyzett tőkével rendelkezik, a Nemzetközi Beruházási Bank pedig decemberben hoz végleges döntést központjának Budapestre helyezéséről.

A kapcsolatok szorosabbra fűzésének fontosságát az is jelzi, hogy a japán, a kínai, az indiai és a koreai beruházások nagymértékben járulnak hozzá a magyar gazdasági növekedés 4 százalék fölött tartásához - tette hozzá. Tájékoztatása szerint megindult az egyeztetés a Fülöp-szigetekkel hét újabb magyar élelmiszeripari cég exportengedélyének megadására húsáru szállítására. Továbbá a két ország megerősítette együttműködését a keresztény közösségek megvédésében.

Mint elmondta, Laosszal Magyarország megindította a harmadik kötöttsegély-hitel programját, amelynek keretében 160 millió dollár értékben hajtanak végre magyar vállalatok beruházásokat elektronikai, vízgazdálkodási és mezőgazdasági területeken.

Thaiföld vonatkozásában Magyarország támogatja és ösztönzi az EU és a távol-keleti ország közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi felújítását, Szingapúrba pedig 15 magyar húsipari cég exportál - közölte. Európa érdeke tehát, hogy a világ leggyorsabban fejlődő térségeivel szoros együttműködést folytasson - tette hozzá Szijjártó Péter. (MTI)