Márki-Zay: Lázár hamarabb volt NER-politikus, mint Orbán

2018.10.20. 11:20

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere hosszú interjút adott a Népszavának, amiben mondott néhány érdekes dolgot, íme:

  • A nyáron meghirdetett új párttal, mozgalommal kapcsolatban: mozgalom lesz, beadták az alapításhoz szükséges dokumentumokat. A mozgalom és a csatlakozott politikai szereplők nevét még nem árulja el, de azt szeretné, ha a jövő évi önkormányzati választáson mindenhol a teljes ellenzék összefogásával és egy a kormánypárti szavazóknak is elfogadható jelölttel legyőznék a Fideszt.
  • Szerinte Budapesten nem értik mi az, hogy megfélemlítés. "Nálunk viszont csak az utóbbi két hétben két embert rúgtak ki politikai okokból. Egyikük a kórházban dolgozott beteghordóként, az volt a bűne, hogy a Kétfarkú Kutyapárt helyi vezetője. A másik pedig elindult egy vezetői pályázaton a fideszes jelölt ellenében."
  • Az október 23-ai, összellenzéki tüntetés egyik szónokaként a tüntetésről: "Csodát nem várok. A legutolsó magyar forradalomra emlékezünk, amely 62 éve volt. A következőre azonban nem biztos, hogy 62 évet kell várni. A mostani alkalom célja az, hogy még demokratikusan is le lehessen váltani ezt a hatalmat. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szándéka a vezérmotívum. Megértem, hogy a Fidesz ezt nem szeretné, hiszen tele vannak bűnözőkkel, de fontos, hogy a nyugat is lássa a komoly akaratot Magyarországon."
  • Arról, hogy megvádolták azzal, hogy jobbikos: "Kiábrándult fideszes vagyok, az elmúlt 28 év Magyarországának legprogresszívabb időszaka szerintem az 1998-2002-es első Orbán-kormány volt. Keresztény, konzervatív, mérsékelt jobboldalinak tartom magam, ebbe pedig nem fér bele semmilyen cigányellenesség, antiszemitizmus."
  • Arról, hogy filozofálgatott a Magyar Gárda újraszervezéséről: "Ilyet soha nem tanácsoltam senkinek, mindez csak egy hasonlat volt, de elismerem, még ez is hiba volt. ... A Magyar Gárda kifejezés sokakban megrémülést keltett, amiért elnézést kérek. A jobbikosok leginkább csak azt hallották a mondatomból, hogy cigány, zsidó, baloldali, a baloldaliak pedig a Magyar Gárdát."
  • Lázár Jánosról: "Lázár Jánosnak nem titkoltan országos ambíció vannak. Ő volt Magyarország második embere, a Fideszben őt láttak Orbán Viktor egyedüli kihívójaként. Ez nyilván hozzájárult ahhoz, hogy már nem miniszter. Ebben a rendszerben ha valaki túlságosan megerősödik, annak szükségszerűen buknia kell. Érdekes, hogy még hódmezővásárhelyi értelmiségiek is mondják néha: nekem össze kellene fognom Lázárral, hogy együtt döntsük meg Orbán rendszerét. Akik ilyet mondanak, még nem ismerték fel, hogy Lázárral egyáltalán nem járna jobban az ország. Hódmezővásárhelyen előbb volt NER, mint az országban, Lázár hamarabb volt NER-politikus, mint Orbán."
  • Arról, hogy szerinte forradalom vethet véget a mostani rezsimnek: "A demokratikus rendszereket demokratikusan váltják le, míg a nem demokratikusat nem. Az elmúlt nyolc évben nagyon nagy lehetőséget adott az országnak az a temérdek pénz, amit az EU öntött ide. Ha az uniós pénzek nem jönnek, összeomolhat a gazdaság. Amikor majd Románia elrobog mellettünk, amikor egy esetleg bekövetkező válság miatt ismét nem lehet majd itthon munkát találni, akkor az emberek rádöbbennek, hogy mi is valójában az Orbán-rendszer öröksége: egy megfélemlített és meglopott ország, ahol a kormánypárti politikusok kastélyokban laknak és magángépeken repkednek. Ahol ilyen hatalmas a kontraszt, ott nagyon hirtelen előkerülhetnek a Molotov-koktélok és az erőszak is. Isten óvja ettől Magyarországot, de ahol ennyi embert tesznek tönkre politikai okból, ott nem zárhatjuk ki megnyugtatóan ezt a lehetőséget."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Személyi kölcsön