Elnapolták a Móricz Zsigmond körtérről előállított hajléktalan tárgyalását

2018.10.21. 13:18

Elnapolták azt a tárgyalást, amelyen egy Móricz Zsigmond körtérről előállított hajléktalan, Zoltán ügyét tárgyalták volna, adta hírül a férfi képviseletét ellátó Utcajogász.

"Elkezdődött ügyfelünk, Zoltán tárgyalása a Fővárosi Törvényszék épületében. Kérelmünket, hogy Zoltán személyesen legyen jelen, a bíróság elutasította. Ezután kértük, hogy egyik védője, Mekler Kinga mellette lehessen. A bíróság rövid tanácskozás után helyt adott az indítványnak" - írta korábban az Utcajogász, így bár a korábbi hasonló esetekhez hasonlóan ugyan a vádlott nem lehetett jelen a saját tárgyalásán, de legalább abban a teremben lehetett mellette ügyvéd, amelyben a tárgyalás videóközvetítését követhette.

Molnár Noémi, az Utcajogász ügyvédje a Mérce.hu-nak nyilatkozva elmondta, a tárgyalást azért napolták el, mert a vádlott jelezte, hogy egészségügyi problémái vannak, azonban a bíró kérésére a rendőrség képviselője nem tudta prezentálni az ezzel kapcsolatos papírokat.

A bíró emiatt a gyorsított eljárás megszüntetéséről döntött, és az ügyet áthelyezte rendes bírósági ügyrendbe. Mivel a szabályozás szerint abban az esetben kell őrizetben tartani a vádlottat, ha gyorsított eljárásban hoznak ítéletet és abban az ügyrendben fellebbeznek, így, hogy rendes ügyrend alatt tárgyalják Zoltán ügyét, megszűnt az őrizete és – legalábbis egy darabig – visszanyerte szabadságát. A bíróság írásban fogja közölni az új tárgyalás időpontját - írja a Mérce.

A kormány hétfőn indított háborút az utcai hajléktalanság ellen. A szabálysértési törvénybe csomagolt új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem. Október elején aztán érkezett egy új kormányrendelet, amely szerint megsemmisítik azoknak a hajléktalanoknak a tárolhatatlan holmijait, akiket október 15-e után is az utcán találnak.