A Fideszre szavazók kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez

2018.10.22. 12:42 Módosítva: 2018.10.22. 12:56

A Vasárnapi Hírek megbízásából reprezentatív kutatást készített a Publicus a magyarok és az Európai Unió kapcsolatáról. A korábbi eredményekhez hasonlóan, a megkérdezettek 79 százaléka előnyösnek tartja Magyarország számára az EU-tagságot. Ugyanezt az adatot hozta ki pár napja az Európai Parlament hazánkban készített felmérése

A Publicus által megkérdezettek 58 százaléka úgy gondolja, hogy "a hazánkba érkező EU-s fejlesztési pénzek jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol". A legkevésbé a Fidesz-szavazók gondolják így (29 százalék), míg leginkább a baloldali pártokra szavazók vannak ezen a véleményen (80 százalék fölött). A jobbikos és bizonytalan szavazók közel kétharmada ért egyet az állítással. 

Nagyobb, mondhatni pártpreferenciákon átívelő egyetértés van abban, hogy az EU-nak szigorúbban kellene ellenőriznie az ide érkező uniós támogatásokat. Összesen 86 százalék gondolja így, az MSZP és a Jobbik szimpatizánsainak 98 és 97 százaléka, de a Fidesz-szavazók 76 százaléka is fontosnak tartja a szigorítást. 

Tízből nyolc ember (79 százalék) támogatja, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. "Ebben a kérdésben is minden párt támogatói hasonlóan gondolkodnak, leginkább az MSZP és az egyéb pártok szavazói (97 és 91 százalék) támogatják az elképzelést, de a Fidesz szavazók majd' kétharmada is (62 százalék)" - írták a kutatók.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nemrég aláírásgyűjtést indított, hogy a magyar kormány csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A képviselőt több párt támogatja, és már több mint százezer aláírásnál tartanak. Az LMP is csatlakozott egy hasonló akcióhoz, a párt egyelőre nem árulja el, hogy állnak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Hírek