Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A műtőasztalról vitték vissza az elbocsájtott szívsebész betegét

2018.10.22. 15:28
Újabb betegről derült ki, hogy jelentős problémát okozott neki Székely László szívsebész kirúgása.

Már fertőtlenítve, benyugtatózva a műtőasztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor szóltak neki, hogy elmarad a beavatkozás, írja a hvg.hu. Az ATV Heti Napló című műsorában arcának vállalása nélkül megszólaló beteg zárójelentésére azt írták: „technikai okból” nem műtötték meg.

A vidéken élő, középkorú asszony elmondta, hogy még autójuk sincs, így már a felutazás nem volt egyszerű Budapestre, ahol még egy hétig „nem csináltak semmit” vele, pár vérvételen, előkészítő vizsgálaton kívül. „Már minden megvolt”, a műtét előtti este nagyon félt, hogy meg fog halni.

Az operáció napján reggel 5 órakor felkeltették, jött a nővér, fertőtlenítették a testét, nyugtatót kapott, majd mikor dél körül kicsit magához tért, mondták neki, hogy mégis elmarad a műtét. „Csak néztem félkómásan”, valamit mondtak, hogy „etikai vagy politikai okból, már minden összefolyt” – mesélte.

A zárójelentésére azt írták: technikai okból nem került sor a műtétre. Már aznap haza akart jönni, végül másnap mehetett haza a többgyerekes asszony, akit végül egy másik kórházban hamarosan megműtenek.

Mint mi is megírtuk, a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege meghalt. A Népszava cikke szerint, ami elsőként megírta az esetet, a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott. Az orvost azért küldték el, mert egy nőnek a szívbillentyű-műtétje után egy mellimplantátumot is beültettek privát ellátás keretében.

Ha mindent tudni szeretne az esetről, olvassa el  összefoglaló cikkünket  Székely László és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ügyéről.