Jenő
-2 °C
6 °C

Befásítottuk a legsivárabb fővárosi utcákat

Mint az egy korábbi interjúnkból kiderült, a budapesti fákat az ág is húzza: parkolók, parkoló autók foglalják el a helyüket, közműszolgáltatók, távközlési cégek szabdalják gyökérzetüket, a magas háztömbök elfogják előlük a fényt. Ezért a fővárosi utcák egyre kietlenebbé, porosabbá, nyáron pedig egyre forróbbá váltak az elmúlt évtizedekben.

Kevés kerületben tudják pontosan, hány fa él a határaik között. Az elmúlt öt évben hivatalosan majdnem 15 ezer fát vágtak ki Budapesten, és 40 ezret ültettek – azonban főleg a külvárosban, ahol amúgy nincsenek szűkében a fáknak. Rákospalotán 2016-os adatok szerint 38 137 darab fa volt. Csepelen az önkormányzat becslése szerint 100 ezer fa van, Óbudán 40-50 ezer, míg Pesterzsébeten körülbelül 20 ezer fa áll az utcákon. 

A belső kerületekben könnyű lenne megszámolni a fákat, mert nagyon kevés lehet belőlük: a belvárosban a legrosszabb a helyzet, pedig ott minden egyes fát védeni kellene. Ehelyett sokszor csak pusztulnak: a parkoló autók, a vizelő kutyák, a kábelfektető munkások nem kímélik őket.

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár, elkötelezett környezetvédő korábban lapunknak azt nyilatkozta: minél sűrűbb beépítésű egy kerület, annál kevesebb az egy főre jutó zöldfelület. A VI. kerületben például egy négyzetméter sem jut egy lakosra. Budapest belvárosában a kerületek gyakran tárgyként kezelik a fákat, a gazdasági érdek sokkal fontosabb. 

Budapest egy évszázaddal le van maradva a korszerű nyugati trendekhez képest, mondta az Indexnek Illés. A klímaváltozás miatt ma már minden egyes fa fontos a nagyvárosokban, és ez csak fokozódni fog. Szinte minden bevásárlóközpontban, irodában, lakásban és kocsiban légkondi megy nyáron. A közterületek legolcsóbb és természetes légkondicionálói azonban a fák, és ha eltűnnek, megsülünk a hőségben. Ezt Illés szerint az emberek már most is tudják, de a politikusok még valahogy nem éreztek rá.

Mielőtt teljesen megszoknánk ezt, megpróbáljuk megmutatni, milyenek lennének elsivárosodott utcáink, ha lenne bennük élet. Ezért kiválasztottuk a szerkesztőségben a legkopárabbnak tartott fővárosi utcákat, és beültettük őket (rajzolt) fával.

Fotó: Nagy Szabolcs - Grafika: Aradi László

A Katona József utca a XIII. kerületben.

Fotó: Nagy Szabolcs - Grafika: Aradi László

Az Izabella utca a VI. kerületben.

Fotó: Nagy Szabolcs - Grafika: Aradi László

A terézvárosi Eötvös utca.

Fotó: Varga Jennifer - Grafika: Aradi László

A Verseny utca Erzsébetvárosban.

Fotó: Nagy Szabolcs - Grafika: Aradi László

A Paulay Ede utca Terézvárosban.

Fotó: Szalai Eszter - Grafika: Aradi László

A Wesselényi utca a VII. kerületben.

Fotó: Varga Jennifer - Grafika: Aradi László

A józsefvárosi Puskin utca.

Fotó: Varga Jennifer - Grafika: Aradi László

A II. kerületi Bem utca

Az alábbi térképen megnézheti, hol vannak az utcák, amiket befasítottunk:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?