Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A nap hőse a nyugdíjas asszony, aki kiállt a szájkosárral és bérlettel buszozó kutyákért

2018.10.22. 11:51 Módosítva: 2018.10.22. 13:12
Zavarba ejtő történet szájkosárral és bérlettel utazó kutyákkal, akadékoskodó buszsofőrrel, rendőrökkel és a "hétköznapi fasizmussal" szembeszálló újlipótvárosi nyugdíjassal.

Váradi Dávid anyukája egy hétre külföldre utazott. A nő erre az időre megkérte fiát, hogy vigyázzon a kutyájára. A fiatal férfi elvállalta a feladatot, mondván neki is van egy kutyája, hát most majd egy hétig két kutyáról kell gondoskodnia. Nem nagy ügy. Onnan tudom, hogy pár hete kérdeztem egy barátomat, akinek nemrég lett két kutyája. 

- Lehet bírni két kutyával? 

- Igen. Két kutya még nem probléma, hiszen az ember két kezével könnyen meg tud fogni két pórázt. A választóvonal nem az egy és a kettő, hanem a kettő és a három kutya között van. 

Nagyjából így zajlott a beszélgetés a barátom és köztem. De térjünk vissza Váradiékhoz. 

received 713897542327483

A férfi szombaton felszállt két kutyájával a Pasaréti téren várakozó buszra, megmutatta bérleteiket a sofőrnek, majd leült valahová. Az addig a telefonját nyomkodó sofőr utána szólt: Szájkosár? Mindkét kutyán volt. Jegy? Mindkét kutyának bérlete volt, darabja 5250 forint. Oltási könyv? Az is volt nála, bár Váradi szerint ezt már nem kellett volna megmutatnia, de azért megtette. A sofőr alaposan megnézte, visszaadta, és közölte: "Akkor sem szállhat fel két kutyával! Egy ember csak egy kutyát vihet! Van magával itt valaki?" - kérdezte Váradi szerint gúnyosan a sofőr. 

És ekkor szólalt fel O. Lajosné, aki szereti a helyes kutyákat és nem szereti a házmesterlelkületű, packázó seggdugaszokat, hogy ő nagyon szívesen odaül hozzám és lesz az egyik kutya felvigyázója ezen az úton.

- írta a férfi Facebookon. A sofőr azonban átlátott a szitán, és leleplezte, hogy itt csak egy "mentőakcióról" van szó, O. Lajosné és Váradi Dávid valójában nem is ismerik egymást, egy utas csak egy kutyával utazhat, és egy peronon is csak egy kutya szállhat fel. (Erre a szabályra később visszatérünk.) 

Lekéste a kedvenc TV-műsorát

A sofőr közölte, hogy ő így nem indul el, mire Váradi mondta, hogy hívjanak rendőrt, hiszen most, hogy O. Lajosné átvette az egyik kutyát az útra, már minden szabályos volt szerintük. A busz nem gördült ki a megállóból, a fél óra múlva kiérkező rendőrök, egész pontosan egy törzsőrmester felírta a sofőr és Váradi személyi igazolványainak számát, valamint O. Lajosné is ragaszkodott hozzá, hogy sajátja is bekerüljön a rendszerbe. 

fb img 1540197669378

"Azt nem pontosan értem, hogy most mi lesz, bűnelkövető vagyok-e vagy sem, feljelent-e a BKK vagy nem, de mi végül O. Lajosnéval önként leszálltunk a buszról, mert szerettünk volna végre odaérni valahová és inkább az 56-os majd négyes-hatos villamosokkal utaztunk tovább. (...) Nagyon jólesett, hogy O. Lajosné nem sajnálta erre az időt és segített, és közben lekéste miattam a kedvenc tv műsorát is" - írta Váradi, aki szerint az asszony szívesen elmegy majd tanúskodnia is, ha végül pereskedésig fajulna a dolog a BKK-val. 

Nem szereti ugyanis még az ilyen apró igazságtalanságokat sem, ezt az egész agresszív, idegbajos, aljas hangot, ezeket a szemétdomjukon pöffeszkedő kiskakasokat, akik a körömpiszoknyi kis hatalmukkal is visszaélnek. Ahogy O. Lajosné mondta: EZT A HÉTKÖZNAPI FASIZMUST.

- zárta posztját Váradi. 

Kinek volt igaza? 

Nézzük mit mond a kutyás utazásokról a BKK utazási szabályzata

"Egy utas csak egy kutyát szállíthat. Ha több utas is szállít kutyát egy járművön (kocsinként) legfeljebb annyi kutya szállítható, amennyi peronnal az adott jármű rendelkezik". 

Szóval egy utasnál egy kutya lehet, de ha több utas is felszállna a buszra (természetesen fejenként csak egy kutyával!), akkor ezt annyian tehetik meg, amennyi peronja van a kocsinak. 

Mi az a peron BKK-nyelven? 

"Peron: a járatok megállóiban és végállomásán az olyan megfelelően kialakított és általában jelzésekkel körülhatárolt terület, amely az utasok várakozását és a járműre történő biztonságos fel- vagy az onnan leszállását szolgálja. A járműveken az ajtók mellett található egybefüggő szabad padlófelület, amelyre az utasok beszálláskor beléphetnek, illetve ahol leszállás előtt várakozhatnak."

kutya

Vagyis annyi peron van egy járművön, ahány ajtó, ahol le- és fel lehet szállni. Szóval mindent egybevéve, Váradi nem szállhatott volna fel a buszra, hiszen egyedül volt nála két kutya, ráadásul egy peronon csak egy kutya szállhat fel. DE: ha már ott volt, és O. Lajosné átvállalta tőle az egyik kutyát, akkor már két utasnál volt a két kutya.

Igaz, akkor lett volna szabályos az egész művelet, ha Váradi leszáll a két kutyával, követi O. Lajosné is, akinek a lenti peronon átadja az egyik kutyát, majd végül két különböző ajtón szállnak fel az ebekkel. Ez így minimum határeset! 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?