A forradalom a budapesti közlekedést is felforgatja

2018.10.22. 07:02

A négynapos hosszú hétvégén számos közúti és tömegközlekedési változásra számítsanak az utazók. A menetrendek értelmezéséhez fontos tudni, hogy október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden pedig az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben. 

Metró

Az október 20-23-i hosszú hétvége szombati és vasárnapi napján az M3-as metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár; október 22-én, hétfőn és 23-án, kedden ugyanakkor egész nap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik a metró, Újpest felé pedig pótlóbusszal utazhatnak tovább. 

Ünnepi kavalkád a buszoknál, villamosoknál

Október 22-én, hétfőn 14 órától koszorúznak és ünnepi megemlékezést tartanak a Műegyetemi emlékműnél. 16:30-tól ünnepi fáklyásmenet indul a Műegyetemtől a budai rakparton át a Bem térre, ahol 17:30-tól szintén megemlékezést tartanak. A dél-budai villamosjáratok közlekedésében  16:30 és 17:30 között a Szent Gellért rakparton, 17:30 és 19:00 óra között a Bem rakparton várható korlátozás.

A menet elhaladása miatt 17:00 és 19:00 óra között a 7-es autóbuszokat a Szent Gellért rakparti, a 16-os és a 105-ös autóbuszokat a Clark Ádám téri, a 11-es és a 39-es autóbuszokat a Batthyány téri, a 109-es autóbuszokat pedig a Bem József téri lezárások miatt korlátozzák.

Október 23-án üzemkezdettől 10 óráig a 2-es villamosok csak a Közvágóhíd M és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekednek. 7 és 10 óra között az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását lezárhatják, a 15-ös és a 115-ös busz pedig a teret elkerülve, módosított útvonalon közlekedik

Orbán Viktor gyűlése miatt az M1-es metró Vörösmarty utca állomást  13 és 17 óra között lezárják.

Útlezárások

  • Az Andrássy úton és környékén

Lezárják október 20-án, szombaton 20 órától 24-én, szerdán 4:30-ig az Andrássy út szervizútját a Vörösmarty utca és az Eötvös utca között, továbbá a Csengery utcát az Aradi utca és az Andrássy út között;

Lezárják október 22-én, hétfőn 18 órától 24 óráig, majd 23-án, kedden 8 órától 24 óráig az Andrássy utat az Oktogon és a Kodály körönd között, az Eötvös utcát a Szófia utca és az Aradi utca között, a Csengery utcát az Andrássy út és a Hunyadi tér között, a Vörösmarty utcát a Hunyadi tér és az Aradi utca között, az Izabella utcát az Aradi utca és a Szófia utca között, a Rózsa utcát az Aradi utca és a Szegfű utca között, valamint a Szív utcát az Aradi utca és a Németh László utca között;

Lezárják október 23-án, kedden 13 órától 20 óráig az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között is, továbbá a Kodály köröndöt, a Szinyei Merse Pál utcát az Aradi utca és az Andrássy út között, valamint a Felsőerdősor utcát az Andrássy út és a Benczúr utca között.

  • A budai rakparton

Lezárják október 22-én, hétfőn 6-tól 18 óráig a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között,  október 22-én, hétfőn 18-tól 24 óráig a Bem József teret.

Szakaszosan lezárják a forgalom elől továbbá október 22-én, hétfőn 16:30-tól 18:00-ig a Műegyetem rakpart–Szent Gellért rakpart–Döbrentei tér–Várkert rakpart–Ybl Miklós tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Bem tér útvonalat. A forgalomkorlátozásokat a felvonulók elhaladása után folyamatosan oldják fel.

1956-os villamos

A forradalom és szabadságharc emlékére 1956-os jelzéssel korhű külsejű villamos indul a fővárosban október 22-e és november 4-e között a fővárosban. Október 22-én, hétfőn délután és kora este a 49-es villamos vonalán, majd 23-tól, keddtől november 4-ig, vasárnapig – szintén a délutáni és a kora esti órákban – a 6-os és a 49-es villamosvonalon. A villamosok a BKK normál díjszabása szerint, azaz a megszokott módon csak jeggyel vagy bérlettel vehetők igénybe. Pontos menetrendjük elérhető a BKK honlapján.

Több érintett villamosmegállóban – a forradalomhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó ikonikus helyszíneken, a Széll Kálmán tér, a Széna tér, a Mechwart liget, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Király utca / Erzsébet körút, a Blaha Lujza tér, a Corvin-negyed, a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér megállóhelyeken – korabeli ruhába öltözött fiatalok osztogatnak majd archív hírekből összeállított újságot az arra közlekedőknek.

Közösségi közlekedési változások

  • Október 22-én, hétfőn délután az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

· A 7-es és a 133E autóbusz várhatóan 16:20 és 17 óra között az Erzsébet híd helyett a Szabadság hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Ferenciek tere M, a Március 15. tér és a Rudas Gyógyfürdő megállót. Mindkét buszjáratra a Kálvin téren és a Fővám téren lehet felszállni.

· A 11-es autóbusz várhatóan 17 és 18 óra között módosított útvonalon, a Nagybányai út és – a Margit körúton át – a Széll Kálmán tér M között közlekedik. A buszra a Széna téren és a Széll Kálmán téren a 39-es busz megállójában lehet felszállni.

· A 19-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között két szakaszon, dél-budai végállomása felől a Szent Gellért tér M megállóig, a Bécsi út / Vörösvári út felől pedig a Rudas Gyógyfürdő megállóig közlekedik.

· A 41-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között a Móricz Zsigmond körtér és a Margit híd közötti szakaszon a 17-es villamos vonalán közlekedik.

· 17 óra után, várhatóan 19 óráig a 19-es és 41-es villamosjárat módosított útvonalon, a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körúton haladva, a 17-es és az 56A villamos vonalán közlekedik.

· A 39-es autóbusz várhatóan 17 és 18 óra között rövidített útvonalon, a Goldmark Károly utca és a Fazekas utca megállóhely között közlekedik.

· A 47-es és a 49-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között rövidített útvonalon, dél-budai végállomása és a Szent Gellért tér M között közlekedik.

· Az 56A villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között rövidített útvonalon, Hűvösvölgy és a Döbrentei tér között közlekedik.

· A 105-ös autóbusz várhatóan 18 órától egész este nem érinti a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közti megállókat, mert az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekedik. A 105-ös járatra ezen a szakaszon a 72-es trolibusz és a 9-es busz érintett megállóiban lehet felszállni.

· A 109-es autóbusz várhatóan 17 és 20 óra között rövidített útvonalon, Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd, budai hídfő H között közlekedik.

  • Október 23-án, kedden az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

· Az M1-es metró Vörösmarty utca megállóhelyét várhatóan 13 és 17 óra között lezárhatják, ebben az időszakban a szerelvények megállás nélkül haladnak át az állomáson.

· 7 és 10 óra között biztonsági okokból lezárhatják az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását, ebben az esetben a szerelvények megállás nélkül haladnak át az állomáson.

· A 2-es villamos várhatóan 10 óráig rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár. 10 és 17 óra között biztonsági okokból korlátozhatják a villamos forgalmát, ebben az esetben rövidített útvonalon a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár.

· A 15-ös és a 115-ös autóbusz várhatóan 7 és 10 óra között módosított útvonalon, a Kossuth Lajos teret elkerülve közlekedik. Az Árpád híd M és a Gyöngyösi utca M felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér M megállóhelyet, mert a Báthory utca–Szemere utca útvonalon haladnak. A Boráros tér H felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér M, a Széchenyi utca és a Zrínyi utca megállót, mert a Kálmán Imre út–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca útvonalon haladnak, ezért a 15-ös és a 115-ös buszra ezen a szakaszon a 9-es és a 16-os járat érintett megállóiban lehet felszállni.

· A 70-es és a 78-as trolibuszra várhatóan 7 és 10 óra között a Honvéd utca helyett a Kálmán Imre utcában, a Honvéd utca kereszteződése előtt lehet felszállni.

· A 73-as trolibusz várhatóan 13 óra és 17:30 között nem közlekedik.

· A 76-os trolibusz várhatóan 13 óra és 17:30 között két szakaszon közlekedik: a Jászai Mari tér felől a Lehel tér M megállóhelyig, a Keleti pályaudvar M felől pedig – a Wesselényi utcától a 74-es vonalára terelve – a Károly körút (Astoria M) megállóhelyig.

· A 105-ös autóbusz várhatóan 8 órától egész nap nem érinti a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közti megállókat, mert az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekedik. A 105-ös járatra ezen a szakaszon a 72-es trolibusz és a 9-es busz érintett megállóiban lehet felszállni.

Vonatok

Október 21-én és 22-én ünnepnapi, 23-án vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Az úgynevezett Televonat - az ünnepi forgalmi rendnek megfelelően - vasárnap helyett 23-án, kedden indul Nyíregyházáról, Debrecenen át Budapestre.

Akár 400-500 ezren is vonatra szállhatnak a hosszú hétvégén, ezért a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket elővételben váltsák meg. 

Forradalmi időjárás

Hétfőn napos időre lehet számítani. Csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 7, a maximumhőmérséklet 13-18 fok között várható.

Kedden, október 23-án gyakran lesz erősen felhős az ég, szórványosan várható eső, zápor. Az északi országrészben erős, néhol viharos lehet a szél. A leghidegebb órákban 2-8 fok lehet. Napközben 11-16 fokig melegszik a levegő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?