Egy hálózatba kötnék össze a térfigyelő kamerákat

2018.10.23. 07:52

Első körben Budapesten, majd országosan is egy hálózatba kötnék össze a térfigyelő kamerák felvételeit egy Pintér Sándor által benyújtott törvényjavaslat szerint, írja a Népszava. 

Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a különböző térfigyelő kamerák nem alkotnak egységes hálózatot, nem figyeli őket élő ember, és sok helyen három nap után törlik a felvételeket. Ezen változtatna a belügyminiszter törvényjavaslata. 

Ha a törvényt megszavazzák, akkor létrejönne egy nagy közös központi tárhely, ahová befutnának a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái, a BKK járműveinek kamerái, a BKK, mint közútkezelő kamerái, a rendőrség által üzemeltetett térfigyelők, a Magyar Közút kamerái és a bankok biztonsági kamerái.

A felvételeket harminc napig őriznék meg, és ezeket a törvény által megszabott rendben le lehet kérni. Ezek közt olyan pontok is vannak, mint  például terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása, vagy  pedig nemzetbiztonsági feladatok ellátása céljából. Valamint a törvény lehetővé tenné azt is, hogy a BKK bliccelőkről személyes adatokat igénylejen a központi nyilvántartási rendszerből, bár ehhez szükség lenne arcfelismerő szoftverre is. 

Még egy javaslat szerepel a csomagban:  mégpedig a kötelező felelősségbiztosítás nélkül közlekedő járművek kiszűrésére. Ez úgy működne, hogy a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer kamerái összevetnék a járművek rendszámát a a nyilvántartásban szereplő biztosítási kötvényekkel. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Hírek