Volt jobboldaliak lehelnek életet az ellenzéki összefogásba?

Image from iOS (5)
2018.10.23. 19:06 Módosítva: 2018.10.23. 21:26

Nemcsak az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, de civilek és egykori fideszes és KDNP-s politikusok is részt vettek, sőt fel is szólaltak az ellenzék közös Bem téri tüntetésén. Az 1956-os megemlékezésen és az elmúlt időben nem éppen gördülékenyen működő ellenzéki összefogás demonstrálásán kívül az eseményt most sikerült egy közös és sokak számára jól megfogható ügy köré megszervezni: az Európai Ügyészséghez való csatlakozást célzó aláírásgyűjtés köré.

1 millió aláírás a cél

Az aláírásgyűjtést Hadházy Ákos független politikus kezdeményezte, aki annak idején a trafikmutyi miatt szakított a Fidesszel, majd az LMP-t is megjárta. Mint megírtuk: mivel nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyről van szó, erről a kérdésről igazából nem lehet népszavazást kiíratni, de a kezdeményezés erős politikai fegyver lehet a kormány ellen.

Az ellenzéknek végre sikerült olyan témát találnia az összefogás l'art pour l'art ismételgetése és a programnak igencsak kevés "Orbán takarodj" után, ami széles társadalmi rétegek egyetértésével találkozhat, és az emberek igazságérzetére apellál. Nem véletlen, hogy még a magukat Fidesz-szavazóknak vallók kétharmada is egyetért az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésére megalakítandó Európai Ügyészséghez való csatlakozással.


A baloldal határain bőven túllépő tüntetésen eredetileg felszólalt volna a szintén jobboldali (egykori MDF-es) volt külügyminiszter, Jeszenszky Géza is, de ő végül levélben mondta le részvételét. Jeszenszky azzal nem értett egyet, hogy 1956 évfordulóját pártpolitikai célokra használják fel. Levele szerint viszont a tüntetés célját, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást messzemenően támogatja.  

Hadházy: Lopott pénz tartja fenn a rendszert

A Bem téri tüntetésen több ezren vettek részt. Most is sok felszólaló volt, de a beszédek nem voltak széttartók, mind egyetlen téma köré szerveződtek. A kezdeményezés lényegét Hadházy Ákos foglalta össze. Beszédéből kiderült, hogy ez a téma pártokon feletti azonosulási pontot jelenthet mindazoknak, akiket zavar a NER központosított és sok esetben korrupciógyanús uniós- és közpénzfelhasználási módszere. Hadházy 1956-ra utalva azt mondta: 

A mai magyar kormányt nem egy korlátlan utánpótlású fegyveres hatalom, az orosz tankok végeláthatatlan sora tartja fenn, hanem az ellopott és a pofára osztogatott pénzek.

Ebből a pénzből lehet kifizetni a zsoldoshadsereget, de a pénzből nemcsak a tábornokok, hanem az altisztek, polgármesterek, képviselők és a kisebb rangúak is mind kaphatnak néhány milliócskát. Hadházy szerint az ilyen állami megbízásokból származó jövedelmekből lesznek a sokakat irritáló luxusjachtok, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy ebből a pénzből finanszírozzák a sajtó felvásárlását vagy a romák szavazatainak megvásárlását.

Hadházy külön is kiemelte hallgatóságának: az aláírásokat nem azért gyűjtik, hogy erről népszavazást írjanak ki. Szerinte egyáltalán nem lehetetlen egymillió aláírást összeszedni, és ha ez sikerül, akkor az nagyon fontos politikai eszközzé válik. Ha ezt sikerül felmutatni, az a kormány számára is megkerülhetetlen lesz.

A politikus beszéde végén azt mondta: kezdeményezéséről természetesen a közpénzből finanszírozott Magyar Televízió egyáltalán nem számolt be. Az ellene indított karaktergyilkosság jegyében csak arról készült tudósítás, hogy mit csinált idős szomszédjával, akivel eltartási szerződést kötött. Hadházy szerint 1956-ban nem véletlenül mentek a tüntetők a propaganda központjának számító Magyar Rádióhoz. Most ezt az intézményt a Magyar Televízió testesíti meg, ezért tüntetést hirdetett az MTVA Kunigunda utcai székházához.

Jávor: Az EU Orbán oligarchikus rendszerét nem szereti

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a Bem téren arról beszélt: jól látható, miért olyan erős Magyarországon az Európa ellenes propaganda. Azért, mert az EU átláthatóságot, egyenlőséget, mindenkire azonos szabályokat és egyenlő feltételeket akar, miközben Magyarországon a magánzsebekbe vándorló állami pénzek mögül egyre többször kandikál ki Orbán Viktor és családja, hiába is próbálja elleplezni ezt Polt Péter legfőbb ügyész. Jávor szerint Európa szelleme veszélyezteti a mai hatalom kiváltságait, mert az Európai Ügyészség megteremtené a hatalom kontrollját.

Az EU munkatársai nem a magyar emberek ellen akarnak fellépni, ők Orbán Viktort és az Orbán Viktor-féle oligarchikus rendszert nem szeretik.

A tüntetésen felszólalt a Kereszténydemokrata Néppártból a CEU-ügy miatt kilépett Lukácsi Katalin. Beszédében arra biztatta a hallgatóságot, hogy ne féljenek, mert a NER-t éppen a félelem tartja össze. Ezt csak szabad és aktív állampolgári cselekvéssel lehet legyőzni.  

Aktív cselekvésre az aláírások összegyűjtésére most nagy szükség lesz, mert még csak 180 ezer aláírás gyűlt össze. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettes a tüntetésen arról beszélt, hogy civileknek és politikusoknak újra kell kötniük a szövetséget, ami reményt ad arra, hogy lehet változtatni. Az európai ügyészséghez való csatlakozás ehhez egy új fegyver lesz.  Donáth Anna, az olimpia ellenes népszavazást tető alá hozó Momentum alelnöke azt mondta: a Momentum teljes országos szervezetével támogatni fogja Hadházy petícióját, mert az Európai Ügyészséghez való csatlakozás melletti kiállás azt üzeni, hogy mi Európához akarunk tartozni.

Márki-Zay: A hatalom csak az erőből ért

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere egykor szintén Fidesz szavazó volt. Ő is kemény szavakkal ostorozta a kormány által felépített közpénzosztási rendszert. Mint mondta, 1956. október 23-a ugyanolyan keddre esett, mint a mai, a munkások ugyanolyan fáradtan mentek be dolgozni, a tanároknak ugyanolyan hazugságokat kellett tanítaniuk, mint ma, az újságírók ugyanúgy torzították a valóságot, mint ma a kormánymédia teszi.

Márki-Zay szerint 1956-ban is Európától reméltünk segítséget, ma viszont az EU tud is segíteni, ezért fontos az Európai Ügyészséghez való csatlakozás. Márki-Zay szerint a történelem arra tanít, hogy egyetlen zsarnok sem adta át önként a hatalmát. A hatalom csak az erőből ért.

Majd, ha forradalmárok rángatják ki őket a limuzinjukból, forradalmárok találják meg az arany vécékeféjüket, akkor van esély. De amíg nem gyűlnek össze százezrek az utcán, addig folytatni fogja a hatalom.

Az Európai Ügyészség

Az Európai Ügyészség létrehozását 2017 őszén szavazta meg az Európai Parlament. Az új uniós nyomozati szervezetet 2021-ben hoznák létre az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések hatékonyabb kivizsgálására. A szervezet székhelye Luxembourgban lesz élén az európai főügyésszel. Lesznek nemzetállamokba delegált európai ügyészek is, akik a helyi ügyészek munkájának felügyeletén túl hozzáférhetnek fontos nyomozati adatbázisokhoz, önálló nyomozati munkát is végezhetnek.

Amelyik ország elfogadja az Európai Ügyészség működését, ott nehezebb lesz ügyészi szinten eltussolni a hatalom számára kényes ügyeket, de az ítélkezés továbbra is a tagállam hatásköre marad. Az EÜ-t 22 tagállam támogatja, Dánia, Írország és Nagy-Britannia azért marad ki, mert ők eleve olyan feltételekkel csatlakoztak az unióhoz, hogy nem vesznek részt bíróságokat, rendőrségeket, határőrségeket és belügyi szerveket érintő kérdésekben.

Rajtuk kívül Svédország, Lengyelország és Magyarország nem csatlakozott eddig az EÜ-höz. A svédek azért nem, mert szerintük a saját igazságszolgáltatási rendszerük elég jó, nincs szükségük nemzetközi felügyeletre. A lengyel és a magyar kormány szuverenitási ügyet csinált a kérdésből. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta: már most is van két olyan uniós szerv (az OLAF és az Eurojust), amelyek eljárnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben, az EÜ pedig „óhatatlanul e két jól működő szervezet meggyengítésével járna”.

Gyurcsány: Jaj lesz nektek, nem kicsit, nagyon

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció megalakulásának 7. évfordulóján tartott beszédet egy fővárosi szállodában néhány száz ember előtt. Azt mondta, azért október 23-án hozták létre a pártot, mert a DK alapítói Nagy Imre oldalán állnak. Gyurcsány szerint nem lehet kicsit vagy nagyon ellenzékinek lenni, mivel az ellenzékiségnek ebben az értelemben nincs jelzője. A demokratikus politikai rend lényege, hogy nem fekete vagy fehér, nem lehet kicsit közel vagy nagyon messze állni a Fidesztől, csak szemben állni lehet vele.

Mint felidézte, 1956 októberének közepén senki nem tudta, mi fog történni 23-án. Lehet, hogy a hatalmon levők azt gondolják, hogy az ország álmosan szunnyad, de az is lehet, hogy holnap már nem szunnyadni fog, hanem "kitakarítja őket". A DK elnöke arra kért mindenkit, hogy a rendszert ne erőszakkal akarják megbuktatni, helyette inkább szerveződjenek. A nép előbb-utóbb az igazára fog ébredni, és akkor "jaj lesz nektek, nem kicsit, nagyon". A jelenleg hatalmon lévők számára akkor az igazság lesz fájdalmas. Nem azért, mert el kell menekülniük, hanem azért, mert itthon kell maradniuk és "viselniük kell a népítélet minden következményét". 

Puzsér:  A centrum megszervezi magát

A Fővám téren  a Budapesti Corvinus Egyetem előtt  a tandíjmentes felsőoktatásért tartott demonstrációt a Lehet Más a Jövő, az LMP ifjúsági szervezete. A demonstráción a főpolgármesteri posztra pályázó  Puzsér  Róbert  egy rövid, indulatos beszédben hirdetett új centrumpolitikát. publicista a  Fideszt neofeudális, neoliberális szörnypártnak nevezte. Szerinte Orbán Viktor gyártósor mellé rendelte a nemzetet, és az oktatás teljes lealjasítása is ezt a célt szolgálja. 

Ahhoz, hogy az oktatás meg tudja védeni magát, meg kell szerveződnie. Ezt a folyamatot Puzsér úgy írta le, hogy a centrum megszervezi magát a neofeudalizmus és a neoliberlizmus ellen. Ez a centrum szerinte gravitációs teret képez majd az innováció és a szabadság mentén, miközben „ellensúlya lesz a szociális demagógiának és a démonidézésnek."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?