Tüntetők mentek a Magyar Televízió székházához

Index
2018.10.23. 17:32
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vége a megemlékezésnek, a moderátor hivatalosan is lezárta, azonnal szinte mindenki elindult a térről. A keménymag még beszélget, búcsúzkodik az ismerősöktől.

  • Minden településen meg kell találni azt az embert, aki mögé minden politikai erő fel tud sorakozni, mondja az összefogásról Márki-Zay Péter. Szerinte sok kritikát kap, de  a történelem arra tanít, hogy egyetlen zsarnok sem adta át önként a hatalmát.

    A hatalom csak az erőből ért. Majd, ha forradalmárok rángatják ki őket a limuzinjukból, forradalmárok találják meg az arany vécékeféjüket, akkor van esély. De amíg nem gyűlnek össze százezrek az utcán, addig folytatni fogja a hatalom.

    Márki-Zay felidézi Nagy Imre szavait:

    Csapataink harcban állnak!

    Majd hozzáteszi, hogy mindenkire szükség van, akinek elérte az ingerküszöbét az, ami ma folyik.

    Velünk van Európa és velünk van a jóisten is.

    Hódmezővásárhely polgármestere a beszédét azzal fejezte be, hogy együtt egy olyan országot fogunk építeni, ami valóban mindenki Magyarországa lesz.

  • A magyar kormány eddig elzárkózott attól, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, a magyar bürokrácia pedig elintézte, hogy ne kerülhessen komolyan napirendre a kérdés. Hadházy Ákos akciója változtathat a helyzeten, és az is figyelemre méltó, hogy rég volt ennyire egységes aktív politikai cselekvés az ellenzék részéről. A Fidesznek rövid távon nem kell tartania az uniós ügyészségtől, az aláírásgyűjtés viszont még okozhat kellemetlen pillanatokat Orbánéknak az EP-kampányban. 

  • A mai pártállam vezetői kastélyokat építenek és magánrepülővel repülnek focimeccseket nézni

    - mondja a közös baloldali tüntetésen Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki felsorolja, hogy városában milyen korrupciós ügyeket nem vizsgálnak ki a hatóságok.

    Márki-Zay szerint Hódmezővásárhelyet követte Balmazújváros és Rákospalota is.

    Csak egymással összefogva dönthetjük meg a pártállamot. Aki nem ezt mondja, annak a Fidesz írja a szövegeit.

    Márki-Zay azt mondja, nem kell bosszútállni, Hódmezővásárhelyen például a fideszes vállalkozók is kaphatnak munkát, a fideszes szimpátiájú munkatársak is kaphatnak előléptetést,

    mi ilyen Magyarországot szeretnénk.

  • 1956 október 23-a ugyanolyan keddre esett, mint a mai, a munkások ugyanolyan fáradtan mentek be dolgozni, a tanároknak ugyanolyan hazugságokat kellett tanítaniuk, mint ma, az újságírók ugyanúgy torzították, mint a kormánymédiában ma

    - mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

    De délután itt a Bem téren tüntetés volt, sokezren tiltakoztak a korrupció, a pártállami propaganda ellen. Ebből akkor lett forradalom, amikor tüzet nyitottak a tüntetőkre- mondja Márki-Zay. Hozzáteszi, mi itt békésen tiltakozunk, ugyanúgy, ahogy 1956-ban, védjük a nemzet egységét, sok párt képviselője, sok csalódott választópolgár jelent ma meg.

    1956-ban is Európától reméltünk segítséget, ma viszont tud is segíteni, ezért fontos, hogy kérjük azt, Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

  • Az európai ügyészséghez való csatlakozás érdekében indított aláírásgyűjtésről a közpénzből finanszírozott Magyar Televízió egyáltalán nem számolt be, csak arról, hogy mit csináltam a szomszédommal, mondta Hadházy Ákos. 1956-ban nem véletlenül mentejka  tüntetők a propaganda központjának számító Magyar Rádióhoz. Most ezt az intézményt a Magyar Televízió testesíti meg. Kedd este 7 órára ezért tüntetést hirdetnek meg az MTVA Kunigunda utcai székházához. Hadházy azt kérte: tudja, hogy a székház messze van, de bízik abban, hogy sokan követik oda.   

  • A Jobbik véget ért megemlékezésén a Magyar Rádió bejáratához vitték a koszorúkat. Az utca végéhez érve látni, hogy több ezres tömegről szó sincs, elég szellősen állták körbe az elhelyezett koszorúkat.

    A Székely himnuszt viszont többen éneklik, mint korábban a Himnuszt. „Csak a napló kedvéért jegyzem meg: 2018. október 23.: Az ellenállás elkezdődött” – ezzel zárta le a műsorvezető a megemlékezést.

  • Toroczkai vonagáboros, kicsit keménykedős, de azért leginkább közhelyes beszédében végre előkerült a Jobbik, persze név nélkül, csak mint „árulók", akik „egy gyékényen árulnak" a liberálisokkal. Persze nem érdemes túl mélyre merülni az esemény elemezgetésében, mivel azok a nézők, akikkel szóba elegyedtem a helyszínen (kizárólag 201-ben és idén is a Jobbikra szavazók), amolyan „kipróbálom, ezek mit tudnak" alapon jöttek el. Egy fiatalabb nemzeti rockos például azért jött el idén a Jobbik helyett a Mi Hazánkra, mert nem igazán látja már, voltaképpen mit is akar a parlamenti szélsőjobb.

  • Az EU támogatások lehetőségek adtak volna egy igazságos társadalom kialakítására. Ez lenne a politika legfőbb célja, de a magyar kormány célja az, hogy ki tud többet lopni, mondta Hadházy Ákos. Nagyon kevesen nagyon sokat keresnek, a többiek egy részére elkerülhetetlen lecsúszás vár. El kell kezdeni dolgozni ennek leleplezésén Aki öt aláírást gyűjt össze, az is sokat tett a hazájáért, aki százat, ezret, az még többet. Aki csak egy aláírását adja, az is sokat tett a hazájáért.

  • Sokszor körbejártam a téren, MSZP-s politikust csak Horváth Csabát láttam, DK-st senkit. Karácsony Gergely ott van a tömegben.

  • Sneider a beszéde vége felé már-már ordítozásba kezdett, a pódiumra csapkodta magát, hogy az elmúlt nyolc évben egymillióan lettünk kevesebben a Kárpát-medencében Orbán miatt. „Hol vannak ezek a családok, hajléktalanszállón?”

    Aztán pedig azt kiáltotta, hogy „Fuck off, Híradó”, és arra kérte az ellenzéket, ne asszisztáljanak a kormány propagandasajtójához. „Kötélre”, hallottam meg az első női hangot a tömegből.

    „Ez a rendszer nem fog puhulni, hanem egyre durvább lesz” – mondta Sneider, majd küzdésre szóllított fel. Azt kérte, csak az menjen a Jobbikba, aki ezt a harcot képes folytatni. „Én, Sneider Tamás nem vagyok hajlandó fejet hajtani Orbán Vikornak. Vigyétek haza ezt a harci tüzet, küzdjetek az enyveskezűek ellen” – fejezte be hatalmas taps kíséretében.

    Fáklya és mécsegyújtásba kezdett a tömeg, a korábban osztogatott gyertyák lassan lángra lobbantak.

  • Hadházy szerint egyáltalán nem lehetetlen összegyűjteni 1 millió aláírást a magyarországi korrupt rendszer leleplezésére. Erről nem lehet népszavazást kiírni, de ez egy fontos politikai fegyver lesz, amit a kormány sem hagyhat figyelmen kívül. A tavaszi választások után kesereghetnének, és épp ezt reméli a hatalom is. Lehet, hogy nincs forradalmi hangulat, de "munkaidő van", itt az ideje a munkának. 

  • Október 23. a remény ünnepe. Senki nem gondolta volna, hogy a látszólag mindenbe beletörődő nép egyik pillanatról a másikra elzavarta a velejéig korrupt és minden önkontrollját elveszítő hatalmat, mondta beszédében Hadházy Ákos, aki egymillió aláírást szeretne összegyűjteni az uniós ügyészséghez való csatlakozáshoz.

    A mai magyar kormányt Hadházy szerint nem egy korlátlan utánpótlású fegyveres hatalom, az orosz tankok végeláthatatlan sora tartja fenn, hanem az ellopott és a pofára osztogatott pénzek.

    Ebből a pénzből fizeti ki a zsoldoshadseregét. Az így megszerzett pénzből nemcsak a tábornokok, de az altisztek, polgármesterek, képviselőcskék és a kisebb rangúak is kaphatnak néhány milliócskát. Nem a luxusjacht a legnagyobb baj, hanem hogy ebből az irdatlan mennyiségű lopott pénzből minden megvehető, például a sajtó vagy a szavazatok. 

  • Feltűnt a Mi Hazánk rendezvényén az ősmagyar ellenálló, Budaházy György:

    És az alt-right hullámot meglovagoló László Balázs:

    unnamed (4)
    Fotó: Varga Jennifer / Index
  • „Itt a szovjet hatalom ellen haltak meg 56-ban” – mondta Sneider, de most mégis kelethez dörgölődzünk. Putyin és Oroszország említésére a tömeg kis része fujjolásban tört ki, majd „diktátor” skandálásába kezdett, az esemény folyamán először. Sneider szerint több ezren vannak most a Bródyn, de a tömeg inkább csak a Szentkirályi utcáig ér.

  • A kormány a korruptsága és a szolidaritása teljes hiánya miatt méltatlan 1956 örökösének vallania magát, mondta Lukácsi Katalin, a KDNP egykori tagja a Bem téri ellenzéki tüntetésen. II. János Pál pápát idézte: Ne féljetek! A NER-t a félelem tartja hatalomban, ezért nem félő, aktív állampolgárok tudják megdönteni, mondta Lukácsi. 

  • Követtem egy kicsit a perselyt, amivel a szervezőket lehet támogatni, tudományos igényű felmérésem szerint egy ezres az átlagos adomány.

  • Toroczkai közölte, november 15-től országos aláírásgyűjtést kezdenek, hogy minden olyan, a költségvetésben előirányzott tételeken változtasson a kormány, ami nem a magyarokat segíti. Így például követelni fogják, hogy 2019-ben 30 milliárd forinttal ne a Macabbi-játékokat támogassa, hanem a magyar egészségügyet, amire 40 milliárd forintot irányoztak elő.

    Kíméletlenül fogunk rámutatni minden igazságtalanságra, ami a magyarokat másodrangú állampolgároknak tekinti

    - fejezte be beszédét Toroczkai László.

    A demonstráció végén Pongrácz András megkoszorúzta az 1956-os emlékművet.

  • „Ha Irimie Bankofagian nem próbál akkor este egy rádiót elcserélni Felicián szájharmonikájára, szinte biztosan másképp alakult volna minden. Feliciánt annyira lázba hozta az újfajta rádiókészülékek látványa, hogy még ott, a tűz pislákoló fényénél szétszerelt egyet, aztán fél nap se telt bele, életet lehelt a mindaddig néma készülékekbe, és arra is rájött, hogy lehet fenyőgyantából, mohából, üvegtörmelékből és friss háncsból olyan kezdetleges galvánelemet kanyarítani, amivel szinte bármelyik erdőben működtetni lehet majd a készülékeket. (...) Október huszonötödikének hajnalán egyetlen nagy, összehangolt akcióban elindultak lefele a hegyek közül, és onnan kezdve, hogy a káránszebesi laktanya földalatti fegyverraktárát szinte ellenállás nélkül sikerült kirabolniuk Obermajer Emil vezetésével a Petrozsény bányából szökött vájárok csapatának, nem volt megállás.”

    Október 23. alkalmából Dragomán György világhírű magyar író a honlapján azt a novelláját osztotta meg, amit a Másik forradalom című kötetbe írt (az volt a felkérés, hogy a szerzők képzeljenek el egy másik ötvenhatot). A történet úgy kezdődik, hogy 1956 augusztusában néhány sörös- és boroshordókat tartalmazó teherautó helyett véletlenül a brassói rádiógyár teherautóját rabolják el. Olvassa el, érdemes!

  • A Momentum támogatja Hadházy Ákos kezdeményezését, amely Magyarországnak az európai ügyészséghez való csatlakozását akarja elérni, mondta Donáth Anna, a Momentum alelnöke a Bem téren.

    Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás melletti kiállás azt üzeni: mi Európához akarunk tartozni!

    Donáth Anna azt kérte, mindenki beszéljen erről ismerőseivel, szomszédjával, és akkor a kezdeményezésnek olyan sikere lehet, mint az olimpia ellenes aláírásgyűjtésüknek. Ez egy olyan ügy, amelyet a még a fideszesek nagy része is támogat. A Momentum  teljes országos szervezetével támogatni fogja Hadházy Ákos petícióját, mondta a Momentum alelnöke.

  • „Április 8-a után a Jobbik zászlaja nem a porba hullt, hanem felemelkedett” – ezzel konferálták fel a párt elnökét, Sneider Tamást a színpadra.

    „Többször annyian vagyunk most, mint a választások idején. Büszke vagyok rátok, mert a hazugságok ellenére sokkal többen jöttök ki az utcára, mint korábban" – jelentette ki. Sneider kritizálta a Fidesz hajléktalanrendeletét, Orbán kormányzását ő is a bolsevik hatalomhoz hasonlítja.

    „Ez az új bolsevik rendszer, az enyveskezűek rendszere.” Sneider szégyennek nevezte Semjén szarvas-helikoptereztetését, amiről szerinte az egész világ beszél

  • Nem lehet megbocsátani az árulóknak, azoknak, akik elsikkasztották a rendszerváltást, azoknak, akik miatt ma nem beszélhetünk a magyarok önrendelkezéséről sehol a Kárpát-medencében - veti fel Toroczkai László, a Mi hazánk mozgalom alapítótagja.

    Aki kollaborál az ellenséggel, az a történelem bármelyik pillanatában, úgy 2018-ban is áruló.

    Toroczkai szerint a Márciusban Újra Kezdjük-szlogen 2007-ben azt jelentette, hogy Mindig Újra Kezdjük. A Mi hazánk mozgalom is azért jött létre, hogy mindig újra kezdjék, bármilyen rögös az út.

  • A Bem téren a színpadról üvöltve skandálták, hogy a „Mi pénzünk", meg hogy „Unjuk a lopást", de nem nagyon sikerült feltüzelni a hallgatóságot. Kiderült, hogy Tarnay Kristóf Ábel előreszaladt, nem ő jött volna. Azóta már legálisan is ő beszél.

  • "A mi pénzünk, a mi pénzünk!" - skandálja egy műsorvezető a Bem téren és ezzel próbálja felébreszteni a közönséget. Aztán jön, az "unjuk a lopást, unjuk a lopást" jelszó.  Az ellenzéki és civil összefogással megszervezett demonstrációt a hazai korrupció ellen és az európai ügyészséghez való csatlakozás jegyében hirdették meg. Ebben az ügyben Hadházy Ákos kezdeményezésére aláírásgyűjtés is zajlik. 

  • Toroczkai arról beszél, hogy a kárpátaljai magyarokat Antall József árulta el, ennek isszuk a mai napig a levét. Ezért azt kérik, hogy az ukrán kormány biztosítsa a kárpátaljai magyarok önrendelkezését, ha pedig ezt nem tudja biztosítani, akkor adja vissza Kárpátalját Magyarországnak.

    Az ötlet nagy tapsot kap.

  • A Bródy Sándor utcában a kivetítőt csak a tömeg eleje látja, akik mögöttük állnak, ők néha bekiabálják, hogy engedjék már le a zászlóikat, mert semmit nem látnak tőlük. A zászlósok makacsul nem engedelmeskednek a kérésnek.

    „Szent István, Hunyadi Mátyás népe, tegyetek az igazságért, a szabadságert. Isten áldjon titeket, Isten áldja Magyarországot” – búcsúzott a jobbikosoktól Stummer.

  • Novák Előd egyszer sem mondta ki, hogy Jobbik, egyedül a MIÉP-re hivatkozott. Az egész beszéd, az ígéretek, témák a 2007-2008 körüli jobbikos vonalat elevenítette fel. Sok említés volt a 2006-os megmozdulásokra is, és a retró hangulatot a Romantikus Erőszak két tagjának fellépése is erősítette.

  • Orbán Viktor után nincs több felszólaló, a himnusz eléneklésével véget ért a hivatalos ünnepség.