Gyurcsány pártja elkezdett aggódni a határon túliakért

2018.10.24. 11:58 Módosítva: 2018.10.24. 12:00
Sci-fiben érezte magát a parlamentben a külügy államtitkára, amikor meghallotta Vadai Ágnes határon túliakért aggódó felszólalását.

A DK-s Vadai Ágnes alaposan meglepte a kormányt a napirend előtti felszólalásával, amely az Ukrajnában élő magyarok elleni támadásokról szólt. A DK a kampányban a határon túliakkal annyiban foglalkozott, hogy Gyurcsány Ferenc többször is kijelentette, megvonná a választójogot tőlük. Ehhez képest számít új jelenségnek, hogy Vadai most a határon túli magyarok jogai miatt aggódott.

A DK-s politikus szerint több száz, Ukrajnában élő magyar élete került veszélybe, miután az ukrajnai szélsőjobb hevesen elkezdte támadni őket, és listázza is a kettős állampolgárokat. Vadai szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik, hogy kerülhettek ki ezek az adatok.

A magyar kormány szerinte abban is hibás, hogy hiába reménykedett abban, hogy az oroszok szövetségesek lehetnek ebben az ügyben, az orosz politika Ukrajna destabilizálásában érdekelt.

Mit várnak a gazdájuktól? Hogy az oroszok nem dobják oda a magyarokat az ukrán szélsőségeseknek? Hogy Putyin gazda jóságos lesz? 

Vadai arra is emlékeztette a fideszeseket, hogy az ukrán szélsőjobb "ugyanazt ordítja, mint önök itthon: Ukrajna az ukránoké".

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nem titkolta, hogy meglepődött Vadai témaválasztásán

Mintha nem a magyar parlamentben, hanem egy sci-fi filmben lennék: határon túli magyarokért szólal fel a DK?

Menczer szerint Vadai úgy tesz, mintha a DK valaha megvédte volna a határon túli magyarokat. Pedig "az ön pártelnöke más mondanivalóval nem rendelkezett a kampányban és mai napig sem rendelkezik, mint a határon túliak elleni uszítással" - mondta Vadainak Menczer. Menczer szerint a határon túliak soha nem mondták, hogy "jöjjön a DK, és védjen meg bennünket, ellenkezőleg: a magyar kormány az egyetlen, aki mellettük áll".

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Menczer szerint valóban egyre súlyosbodik a helyzet, ami a Kárpátalján történik (a következőket említette: az oktatási törvénnyel elvették az anyanyelv-tanulás jogát, a KMKSZ irodáját felrobbantották, a nyelvtörvény visszaszorítja a kisebbségi nyelvhasználatot, "és itt van a lista, amely a magyarok elleni újabb félelemkeltés, és ukrajnai kormányzati hátszéllel folyik".)

Az államtitkár szerint ugyanakkor a magyar kormány ez ellen fellép, így blokkolni és vétózni fog minden EU- és NATO-találkozót az ukránokkal. Menczer megemlítette, hogy Ukrajnában "Soros György is feltűnt, kitüntetést vett át", és ahol Soros feltűnik, ott szerinte a magyaroknak semmi jó nem történik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?