Orvosok, jogászok, társadalomtudósok is tiltakoznak a hajléktalanrendelet ellen

2018.10.24. 06:09

Nyílt levélben tiltakozik az 1001 orvos hálapénz nélkül zárt Facebook-csoport a múlt hétfőn életbe lépett hajléktalanrendelet ellen. A csoport tagjai "orvosként és felelős értelmiségiként" úgy érzik, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében:

A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni.

A csoport tagjai arra kérik mindenkit, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. Szerintük el kell érni, hogy a rászoruló emberek valós segítséget kérhessenek és kaphassanak.

A csoport tagjai felhívják a figyelmet arra, hogy a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz, különösen azt a tényt figyelembe véve, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg és/vagy rokkant.

Az új törvényi szabályozás ugyan eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz.

Emellett arra kérik a hatóságokat, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeli eljárások során biztosítsák az érintettek számára az őket a hatályos jogszabályok alapján is megillető jogi képviseletet, és rendeljenek ki orvosszakértőt, amennyiben szükséges.

Jogászok és társadalomtudósok is tiltakoznak

A hétvégén egy ügyvéd kezdeményezett online petíciót a hajléktalanság kriminalizálása ellen, ami

száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással “oldja meg” a dolgot

A petíciót eddig 1600-an írták alá, szerdán pedig nyílt levélben csatlakozott hozzá egy sor társadalomtudós, akik felhívták a figyelmet arra a jelenségre, hogy

a rendszer fokozatosan stigmatizálja az érdek- és jogvédelemre legkevésbé képes, anyagi, kapcsolati vagy más erőforrásaiktól legsúlyosabban megfosztott embereket, akik így jóformán semmiféle társadalmi szolidaritásra nem számíthatnak.

És a döntéshozók tudomást sem vesznek a magyarországi lakhatási válságról, melyre példaként hozható fel, hogy 100-ból 28 magyar él beázó, penészes, fürdőszoba, netán WC nélküli vagy túlságosan sötét lakásban, vagy a szüleivel együtt élő 10-ből 4 magyar fiatal szeretne, de nem tud a szüleitől elköltözni.

A "büntetőipar felfuttatása" és a hajlék nélkül élő emberek hatósági vegzálása helyett ezért az aláírók többek között követelik

  • egy átfogó bérlakásprogram kidolgozását,
  • a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát,
  • a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését

(via hvg.hu)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?