Blikk: Hibázott a rendőrség, öt év helyett egy hónap alatt is elkaphatták volna a soroksári gyilkost

2018.10.24. 09:23

Öt év helyett akár egy hónap alatt is elkaphatták volna a soroksári futó gyilkosát, ha az akkor 36 éves Gyurik Krisztina megölése után a rendőrség körözni kezdi a családanya telefonját. Ám hiába adta át a nő férje a rendőrségnek a gyilkosságot követően a készülék papírjait, többek között a gyári számot még a nyomozás elején,

az ilyenkor szokásos rutin elmaradt, vagyis az arra illetékes rendőr nem vitte be az adatokat a rendszerbe.

Így, amikor egy hónappal a bűncselekmény után a nő megfojtásával gyanúsított R. Szilveszter egy betörés közben lebukott Siófokon, az ügyben eljáró rendőr hiába ütötte be a központi nyilvántartásba a férfinál talált telefonok számát, ott semmiféle egyezést nem talált – árulta el a lapnak a gyanúsított ügyvédje. Épp ezért teljesen szabályosan kerültek a mobilok a börtönbe, amikor a sorozatbetörések miatt bevonult a rácsok mögé.

R. Szilveszter
R. Szilveszter
Fotó: Police.hu

Kardos Lajosné Gyurik Krisztát még 2012 szeptember 25-én, futás közben érte támadás, a tettes a Soroksár és Pesterzsébet közötti bicikliútról egy közeli erdős részre vonszolta a nőt, ahol bántalmazta, majd egy kötéllel megfojtotta. A tettes a nő ruháját és telefonját is elvitte a helyszínről.

R. Szilveszter csak idén szeptemberben került képbe, amikor a laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak a holttesten talált anyagmaradványok és a más bűncselekmények miatt börtönbüntetését töltő férfi DNS-mintája között. R. Szilveszter ezt az egyezést azzal magyarázta, látta, amikor egy férfi bántalmazza a nőt, ezért segített rajta, majd továbbállt. A rendőrök szerint azonban Szilveszter DNS-mintája olyan helyekről, többek között a nő megfojtásához használt kötélről került elő, ami kizárja, hogy bárki más is jelen lett volna a helyszínen.