15 millióra bővítik a csok-kölcsönt, a 10 milliót kétgyerekesek is kérhetik

D MTZ20181025010
2018.10.25. 10:21 Módosítva: 2018.10.25. 11:03

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a kormány az alábbi döntéseket hozta:

  • A lakáskassza-támogatási rendszer átalakításával a felszabaduló forrásokkal kibővítik a csok-rendszert. Háromgyerekeseknek 15 millióra bővül a kedvezményes kölcsönlehetőség összege, az eddigi tízmilliós kedvezményes kamattámogatású kölcsönt pedig a kétgyerekesek is igénybe vehetik majd. Mivel banki konstrukciókat kell kialakítani, nem valószínű, hogy január 1. előtt ez megvalósul, de a törvényi hatályba léptetést még idénre szeretnék. Azért 15 millióra bővül, mert ez az az emelés, amelytől az ingatlanárak még nem emelkednek, mondta. A döntéssel nem változik a felhasználási kör, azaz továbbra is új lakásra lehet felvenni, illetve ha valaki bővíti a lakást, gyakorlatilag felújításra is használható. A rendszer átalakításáról bővebben itt is írunk. Hozzátette: hétvégén a kormány bejelentést tesz a Családi Nemzeti Konzultáció eredményéről, és további támogatási lépések várhatók.
  • Idegenrendészeti Hivatal jön létre, a migrációval ők foglalkoznak majd, nem a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal. Az ugyanakkor újságírói kérdésekre sem vált teljesen egyértelművé, hogy ez mitől több, mint egy jelzésértékű átnevezés, mindenesetre strukturális változások nem várhatók. Gulyás szerint ez kifejezi a magyar választópolgárok akaratát, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.
  • Nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, a Szent János Kórház is súlyponti lesz, 495 millió forint lesz a tervezésére. Sürgősségi ellátást is nyújt majd, több mint 500 ágyas kórház lesz. A másik három az összevont István Kórház–László Kórház, a leendő dél-budai kórház és a Honvédkórház.
  • Ami a hulladékgazdálkodási káoszt illeti: „nem engednek a rezsicsökkentésből", ha kell, a katasztrófavédelem is át tudja venni a szolgáltatást, de persze nem ez a cél. Lesz forrás is a helyzet kezelésére, illetve kormányzati bizottság jön létre, amely jelentést készít, így a következő ülésen a kormány dönteni tud. Több tízmilliárdos a hiány, de most mérik fel, hogy ez pontosan mennyi.
  • A kultúr-tao megszűnik, az eddigi ráfordítások nem csökkennek, de új rendszer lesz.

A miniszter azt is mondta, hogy a kormány egyelőre nem döntött arról, hogy év végén kapnak-e megint 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. A közszférában ha nem számítjuk a betöltetlen státuszokat, akkor valójában 10 százalékosnál kisebb leépítés lesz. A maradók béremelésre számíthatnak.

Gulyástól megkérdezték azt is, hogy mit szólnak Lázár János javaslatához, hogy tiltsák meg a dohányzást a 2020 után születetteknek. Azt mondta: nem támogatják, attól még, hogy egészségtelen valami, nem jelenti azt, hogy teljesen be kellene tiltani, ráadásul csak 2038-ban lenne ez gyakorlati tiltás, „ami az egésznek a komolyságát megkérdőjelezi".

Arról is beszélt, hogy titkosszolgálati jelentések szerint mintegy 70 ezer migráns van a balkáni útvonalon, ők a bosnyák határnál vannak, és Magyarország felé mozognak. 70 kilométerre vannak a magyar határtól, így a magyar–horvát határszakaszt megerősítették. Szerinte a tél közeledtével a nyomás erősödni fog.

(Borítókép:  Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-én. Fotó:  MTI/Máthé Zoltán )