Mérlegelik, hogy kettő helyett csak egy nyelvet tanítsanak a szakgimnáziumokban

2018.10.25. 09:28 Módosítva: 2018.10.25. 09:30

Mérlegelik, hogy a szakgimnáziumokban két nyelv helyett csak egyet tanítsanak, de azt jobban és nagyobb óraszámban, mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Az Oktatási Hivatalnak a hazai iskolai nyelvtanításról szóló felmérése azt mutatta, hogy az óraszámokat tekintve nemzetközi összehasonlításban jól állunk, de más típusú órákra lenne szükség ahhoz, hogy javítsák a gyerekek tudását. Az érettségit és technikusi végzettséget is adó szakgimnázimokban ma a 11-12. évfolyamon tanuló diákok plusz százhúsz órát vehetnek igénybe nyelvtanulásra.

Pölöskei Gáborné az interjúban azt mondta: Érdemes lenne megfontolni, hogy a mostani két nyelv helyett, a jelenlegi óraszám megtartásával egy nyelvet taníthatnának a szakgimnáziumokban. A motiváltabb tanulók ezután is tanulhatnának második idegen nyelvet, erre megmaradna a lehetőség.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a szakgimnáziumokban nem jellemző a gyerekek tudásszintje szerinti csoportbontás, holott ez csupán szervezési kérdés. Ezen mindenképpen változtatni fognak, mondta a helyettes államtitkár. 

Hiány van a szakképzésben tanító mérnöktanárokban. Ezt azzal pótolnák, hogy a mérnökhallgatók meghatározott kreditpontok teljesítésével pedagógusképesítést is szerezhetnének, így tanulmányaik végén egyszerre vehetnék át a mérnöki és a mérnöktanári diplomájukat. Pölöskei Gáborné azt mondta: a felsőoktatási helyettes államtitkársággal közösen megkezdték az ehhez szükséges szabályozások módosítását, amely rövid időn belül megtörténhet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Siemens Zrt. közötti megállapodás értelmében azt is szeretnék elérni, hogy a nagyvállalatok jól felszerelt oktatási központjait nyissák meg a beszállítói kör, a kis- és középvállalkozások, valamint az iskolák előtt is - például a szakoktatók továbbképzésére.