Jenő
-2 °C
6 °C

Mérlegelik, hogy kettő helyett csak egy nyelvet tanítsanak a szakgimnáziumokban

2018.10.25. 09:28 Módosítva: 2018-10-25 09:30:30

Mérlegelik, hogy a szakgimnáziumokban két nyelv helyett csak egyet tanítsanak, de azt jobban és nagyobb óraszámban, mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Az Oktatási Hivatalnak a hazai iskolai nyelvtanításról szóló felmérése azt mutatta, hogy az óraszámokat tekintve nemzetközi összehasonlításban jól állunk, de más típusú órákra lenne szükség ahhoz, hogy javítsák a gyerekek tudását. Az érettségit és technikusi végzettséget is adó szakgimnázimokban ma a 11-12. évfolyamon tanuló diákok plusz százhúsz órát vehetnek igénybe nyelvtanulásra.

Pölöskei Gáborné az interjúban azt mondta: Érdemes lenne megfontolni, hogy a mostani két nyelv helyett, a jelenlegi óraszám megtartásával egy nyelvet taníthatnának a szakgimnáziumokban. A motiváltabb tanulók ezután is tanulhatnának második idegen nyelvet, erre megmaradna a lehetőség.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a szakgimnáziumokban nem jellemző a gyerekek tudásszintje szerinti csoportbontás, holott ez csupán szervezési kérdés. Ezen mindenképpen változtatni fognak, mondta a helyettes államtitkár. 

Hiány van a szakképzésben tanító mérnöktanárokban. Ezt azzal pótolnák, hogy a mérnökhallgatók meghatározott kreditpontok teljesítésével pedagógusképesítést is szerezhetnének, így tanulmányaik végén egyszerre vehetnék át a mérnöki és a mérnöktanári diplomájukat. Pölöskei Gáborné azt mondta: a felsőoktatási helyettes államtitkársággal közösen megkezdték az ehhez szükséges szabályozások módosítását, amely rövid időn belül megtörténhet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Siemens Zrt. közötti megállapodás értelmében azt is szeretnék elérni, hogy a nagyvállalatok jól felszerelt oktatási központjait nyissák meg a beszállítói kör, a kis- és középvállalkozások, valamint az iskolák előtt is - például a szakoktatók továbbképzésére.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?