Nem fizette a tartásdíjat, most börtönbe kerülhet

2018.10.26. 09:10

Vádat emeltek egy 48 éves férfi ellen, mert évek óta nem tett eleget tartásdíj fizetési kötelezettségének, írja a Hatvani Járási Ügyészség. A férfit 2012 októberében kötelezte arra a bíróság, hogy havonta 15 000 Ft tartásdíjat fizessen elvált feleségének, hozzájárulva ezzel a válásuk során az asszonynak ítélt, akkor tíz éves lányuk neveléséhez.

A férfi azonban alkalmi munkákból élt, és gyermekét semmilyen formában nem támogatta, nem is látogatta, korábbi családjával minden kapcsolatot megszakított.  A tartásdíjat nem tudták tőle levonni, viszont 2014-ben az elmaradásokért az ügyészség vádat emelt ellene, a bíróság pedig négy hónapi, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Ezt követően az apa Angliába távozott, ott végzett alkalmi munkát, amiért "havonta átlagosan mintegy 350 000 Ft-nak megfelelő díjazásban részesült, de a jövedelmének mindössze kb. 4 %-át kitevő tartásdíjat egyszer sem utalta át a volt családjának. A férfival szemben ezért újabb büntetőeljárás indult, melynek során a rendőrség magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene" - írja az ügyészség.

Amikor a férfi hazautazott, gyanúsítottként kihallgatták, akkor megígérte, hogy fizetni fogja a tartásdíjat, de ezt az ígéretét sem tartotta be. Az ügyészség ezután másodízben is vádat emelt a férfival szemben, és azt indítványozta, hogy a bíróság végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki, valamint rendelje el a korábbi felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását is.