Jenő
-2 °C
6 °C

Az államtitkár szerint oktatási szabadság van, tehát oda megy a CEU, ahová akar

2018.10.27. 09:41

A Fidesz indulását, illetve Orbán Viktor külföldi tanulását, tapasztalatszerzését nagyvonalúan támogató Soros György által alapított egyetemet, a CEU-t - ahol többek között Kovács Zoltán, fideszes kormányszóvivő is végzett -, azért támadta be a kormány, mert: Soros-terv. A hosszú ideje húzódó huzavona most ott tart, hogy decemberi határidővel valószínűleg végleg bejelenti a CEU, hogy Bécsbe költözteti képzéseit, mivel hiába kész az új oktatási törvénynek megfelelő megállapodás szövege, hiába indultak el a CEU amerikai képzései, a kormány nem akarja aláírni a megállapodást.

Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában még csütörtök este szólalt meg, amit az Atv.hu szemlézett. Varga arról beszélt, hogy a Sargentini-jelentésben felsorolt problémák között olyan nagy hangsúlyt kapott ez a kérdés, hogy sokan kb csak ezt ismerik az egész jelentésből: "Hadd fordítsam meg a kérdést: ez az ügy ér annyit, hogy egy egész ország ellen 7-es cikkelyes eljárást indítsanak?" - kérdezte Varga. 

Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős államtitkár
Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős államtitkár
Fotó: Kovács Tamás

Majd a CEU rektorának legutóbbi, részben egy esetleges költözéssel kapcsolatos sajtótájékoztatója kapcsán azt mondta:

"Kialakult egy helyzet, ez az egyetem saját döntése (...) a kormány tiszteletben tartja, és az oktatás szabadsága alapján ők oda mennek, ahova szeretnének"

L. Simon László is hasonlókat mondott az ATV-ben:

Ha a rektor úr azt mondja, hogy márpedig ők elköltöznek Bécsbe, ez nyilvánvalóan az ő döntésük lesz, és nem a kormányé. Ezzel kár revolverezni a kormányt és kár ezzel hergelni az embereket

Hozzátette, a CEU egy komoly intézmény, ahol komoly képzések is zajlanak, bár kétségtelenül - ahogy máshol is - vannak olyan képzések is, amik nem túl komolyak. L. Simon azt mondta, nem is kérdőjelezte meg senki a kormány részéről, hogy komoly intézmény lenne, mire felvetették neki, hogy kamuegyetemnek aposztrofálták többen, a kormányszóvivő pedig diplomaosztó intézménynek nevezte.

A kormányszóvivő úr is ott szerzett diplomát, úgyhogy nyilvánvalóan ezért diplomaosztó hely, neki is diplomát adott a CEU

- tréfálkozott a fideszes politikus. De Kovács Zoltán kormányszóvivőbe a Pestisrácok is páros lábbal szállt bele a következő címmel:

„Soha nem alkalmaznék olyan embert, aki Soros egyetemén végzett”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?