Kövér nemzetbiztonsági felülvizsgálatot kezdeményezett Demeter Márta ellen

2018.10.27. 10:29

Kövér László házelnök kezdeményezte a volt szocialista, jelenleg LMP-s Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárását az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál, írja a Magyar Idők. Ahogy arról beszámoltunk, október 21-én jelentette be Kósa Lajos, hogy levélben kéri Kövér László házelnöktől a felülvizsgálat megindítását, a kormánylap most azt írja, a levél csütörtökön érkezett meg, Kövér pedig az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult.

Mint megírtuk, Demeter Márta azzal kapcsolatban intézett kérdést a belügy- illetve a honvédelmi miniszterhez, hogy miként repülhetett a honvédség tulajdonában lévő Airbus-szal a miniszterelnök Flóra nevű lánya. A kormányzati tájékoztatása szerint azonban Demeter összekeverte a szereplőket, valójában egy Cipruson szolgálatot teljesítő tiszt kétéves gyermeke utazott a gépen.

Demeter korábban azt mondta, közérdekből nyilvános adatokról van szó, ezért hozta nyilvánosságra, Németh Szilárd szerint viszont az LMP-s képviselő bizalmas és érzékeny adatokat "hamisított és szivárogtatott ki", felelőtlenül járt el, megsértett minden jogszabályt, ami az iratmegtekintésre vonatkozik.

Amennyiben a polgári elhárítás kockázatot állapít meg a vizsgált személy kapcsán, a házelnök saját hatáskörben kezdeményezheti a bizottsági tag felmentését, amiről az Országgyűlés szavaz egyszerű többséggel. Ha pedig a képviselők támogatják a felmentést, úgy a bizottsági tagsága és a viselt posztja azonnal megszűnik. Demeter Márta kizárása precedens nélküli lenne, mivel bizottsági tagságától még senkit nem fosztottak meg 1990 óta, idézi az MTI a Magyar Időket.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője közölte, hogy Demeter Márta ügyében személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt tett feljelentés érkezett az ügyészségre.