Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kövér nemzetbiztonsági felülvizsgálatot kezdeményezett Demeter Márta ellen

2018.10.27. 10:29

Kövér László házelnök kezdeményezte a volt szocialista, jelenleg LMP-s Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárását az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál, írja a Magyar Idők. Ahogy arról beszámoltunk, október 21-én jelentette be Kósa Lajos, hogy levélben kéri Kövér László házelnöktől a felülvizsgálat megindítását, a kormánylap most azt írja, a levél csütörtökön érkezett meg, Kövér pedig az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult.

Mint megírtuk, Demeter Márta azzal kapcsolatban intézett kérdést a belügy- illetve a honvédelmi miniszterhez, hogy miként repülhetett a honvédség tulajdonában lévő Airbus-szal a miniszterelnök Flóra nevű lánya. A kormányzati tájékoztatása szerint azonban Demeter összekeverte a szereplőket, valójában egy Cipruson szolgálatot teljesítő tiszt kétéves gyermeke utazott a gépen.

Demeter korábban azt mondta, közérdekből nyilvános adatokról van szó, ezért hozta nyilvánosságra, Németh Szilárd szerint viszont az LMP-s képviselő bizalmas és érzékeny adatokat "hamisított és szivárogtatott ki", felelőtlenül járt el, megsértett minden jogszabályt, ami az iratmegtekintésre vonatkozik.

Amennyiben a polgári elhárítás kockázatot állapít meg a vizsgált személy kapcsán, a házelnök saját hatáskörben kezdeményezheti a bizottsági tag felmentését, amiről az Országgyűlés szavaz egyszerű többséggel. Ha pedig a képviselők támogatják a felmentést, úgy a bizottsági tagsága és a viselt posztja azonnal megszűnik. Demeter Márta kizárása precedens nélküli lenne, mivel bizottsági tagságától még senkit nem fosztottak meg 1990 óta, idézi az MTI a Magyar Időket.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője közölte, hogy Demeter Márta ügyében személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt tett feljelentés érkezett az ügyészségre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?