Döntött a parlament: gyanúsított lesz a fideszes Simonka György

2018.10.29. 14:33
Felfüggesztette a parlament Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A parlament hétfői ülésén egyhangúlag, 163 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött erről. Simonkát tehát ki tudja hallgatni gyanúsítottként az ügyészség.

Közvádas ügyek miatt kérte a legfőbb ügyész Simonka mentelmi jogának felfüggesztését – mondta a parlament hétfői ülésén Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke. „A legfőbb ügyész alaposnak gondolja a gyanút" – mondta Hargitai.

A bizottság egyhangúlag javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, folytatva a gyakorlatot, amely szerint közvádas ügyekben a parlament kiadja a képviselő mentelmi jogát. A parlament egyhangúlag támogatta a mentelmi jog felfüggesztését, 163 igen szavazattal ellenszavazat nélkül.

Az ülésteremben jelen volt Simonka György is, aki Kövér László házelnök kérdésére jelezte, nem kíván felszólalni.

Később a Facebook-oldalán Simonka azt írta, hogy meg akarja védeni az igazát, azonnal jelentkezett is a hatóságoknál:

készen állok arra, hogy megjelenjek és minden kérdésre válaszoljak. Természetes, hogy az általam egyébként nagyon fontosnak tartott és tisztelt sajtó útján nem kívánok e tekintetben semminemű üzenetet közvetíteni.

Költségvetési csalás, vesztegetés és egyéb bűncselekmények

A legfőbb ügyész október közepén kérte a mentelmi jog felfüggesztését, mert csak így tudják kihallgatni gyanúsítottként a politikust.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben, amelyben Simonka is érintett lehet .

A gyanú szerint a fideszes politikus EU-s és állami támogatásokból jogtalan vagyoni haszonhoz próbált jutni zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken és csoportokon keresztül. A korábbi ügyészségi közlemény szerint Simonka tudta, hogy jelentős méretű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást.

Simonka és bűntársai a gyanú szerint felülárazták a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, ezzel próbáltak minél nagyobb támogatási pénzhez jutni. Az ingatlanokat áron alul vették meg, aztán ezeket minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel jelezték az elismerési terveikben. A beszerzett eszközök többsége használtan érkezett hozzájuk, és a valóságban csak a töredékét érték annak, amennyi pénzt ezekre Simonka és társai igényeltek.

45 százalékot kért vissza

Ami ennél is durvább:

SIMONKA KIKÖTÖTTE, HOGY EGYES BERUHÁZÁSOKON DOLGOZÓ CÉGEK A FELÜLÁRAZOTT VÁLLALKOZÓI DÍJ KOMOLY RÉSZÉT – ÁLTALÁBAN 45%-OT – KÉSZPÉNZBEN FIZESSÉK VISSZA NEKI.

Az eddigi adatok szerint Simonkáék 1,4 milliárd forint vagyoni kárt okoztak. A fenti cselekmények az ügyészség szerint

  • kétrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • kétrendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • kétrendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli folytatólagosan és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmasak.

A parlament mostani döntése alapján nincs már jogi akadálya annak, hogy gyanúsítottként hallgassák ki a fideszes képviselőt.

Az MSZP már S. Györgynek nevezi

Az MSZP egy viccelődő közleményben reagált a parlamenti döntésre:

Az ügyészség által súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított S. Györgyre (nem a Soros) hasonlító férfit látták többen kószálni Budapest belvárosában, ezért tájékoztatjuk a rendőrséget, hogy az illető személyt Budapesten, a Kossuth tér 1-3 alatt tudják őrizetbe venni.

A Liberálisok azt írták: "Simonka György korrupciós botránya nem egyedi eset a Fideszben, Orbán Viktor pártja rendszerszinten csapolja meg az uniós forrásokat a magyar emberek kárára. (...) Mengyi Roland és Simonka György ellen vélhetően csak a kormánypárt belső harcai miatt kezdődhetett meg most az eljárás, de félő, hogy a korrupcióra épülő Orbán-rendszer többi haszonélvezője továbbra is szabadon és zavartalanul károsíthatja meg a magyar embereket. A Liberálisok szerint éppen ezért lenne fontos, hogy Magyarország minél előbb csatlakozzon az Európai Ügyészséghez."

A Momentum időközit szeretne

A Momentum a közleményében azt írta: "bár számunkra nyilvánvaló, hogy a Fidesz vezetését nem Simonka lopása zavarja, hanem valamilyen belső leszámolás zajlik, a végeredmény ugyanaz:

a Fidesz egyik egyéni országgyűlési képviselője elveszítette minden alapját a választókörzet választóinak képviseletére.

Ezért a Momentum időközi választást követel a Békés megyei 4-es számú OEVK-ban. "Egy ellenzéki győzelemmel lebontható a Fidesz kétharmada. A Momentum továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a választókörzetben egy integratív ellenzéki jelöltnek kell indulnia a Fidesz jelöltje ellen, így várja a választ a többi ellenzéki párt vezetésétől" - írta a párt elnökségi tagja, Buzinkay György.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Megtakarítás