Minden ellenzéki párt aláírásokat gyűjt az Európai Ügyészségért

Image from iOS
2018.10.29. 05:06
Hadházy Ákos kezdeményezését a Momentum, az MSZP-Párbeszéd és a DK támogatja, míg az LMP és a Jobbik egy másik - még el nem indult - akcióhoz csatlakozott. Mi a különbség a kettő között, és hogy állnak most?

Jelenleg két aláírásgyűjtés is zajlik itthon az Európai Ügyészséggel kapcsolatban. Bár végeredményben mindkettő arról szól, hogy nehezebb legyen visszaélni a hazánkba érkező uniós forrásokkal, nagyon más úton próbálják ezt elérni. 

Az Európai Bizottságra várva

A második, egyelőre kevésbé ismert a "Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!" nevű európai polgári kezdeményezés, amelyhez két hete csatlakozott az LMP, néhány napja pedig a Jobbik is

Ennek célja, hogy "az európai intézményeket jogosítsák fel arra, hogy fokozott (többek között előzetes) ellenőrzést és szigorúbb szankciókat alkalmazzanak azokban az uniós tagállamokban, amelyek nem tagjai az Európai Ügyészségnek" - olvasható a kezdeményezés honlapján.

Az Európai Bizottság (EB) biztosi testülete szeptember végén nyilvántartásba vette az akciót, innentől kezdve egy éve van a szervezőknek, hogy legalább hét uniós országból összegyűjtsenek egymillió aláírást. Ha ez megvan, az EB-nek három hónapon belül reagálnia kell, eldönthetik, hogy helyt adnak-e a kérelemnek, vagy elutasítják. Pozitív esetben az EB a hatáskörébe tartozó "jogi aktusokra vonatkozó javaslatokat" terjeszthet elő. 

A kezdeményezést magyar magánszemélyek indították, de ezen kívül szinte semmilyen információt nem találni róla, nagyobb külföldi oldalakon még nem számoltak be az akcióról. Megkérdeztük a szervezőket, hogy hány országban, hány emberrel gyűjtenek, és mennyit szedtek össze eddig, egyelőre várjuk a válaszukat. 

Hét országban összegyűjteni egymillió aláírást nem befuthatatlan feladat, de komoly szervezeti, kapcsolati háttér szükséges hozzá, a kezdeményezésnek pedig egyelőre nem üzemel a honlapja. 

Ha sikerül is összeszedni a szükséges aláírásokat, és az EB is helyt ad a kérelemnek, csak valamikor 2020 után érhet célt az akció. 

Az ellenzéki pártok is elkezdtek gyűjteni

Más filozófiát követ a Hadházy Ákos független képviselő által indított hazai aláírásgyűjtés. A Ne hagyjuk büntetlenül! nevű kezdeményezés itthon akar összeszedni egymillió aláírást. Ha összejönne ennyi (vagy legalább nagyságrendileg hasonló mennyiség), azzal az ellenzék komoly nyomást gyakorolhatna a kormányra - írtuk az akcióról. 

Hadházy kérdésünkre azt mondta, hogy október 22-én összesítették az eddigieket, és a pártokkal együtt 120 ezer aláírásnál tartanak. 18 ezret adott le eddig az MSZP-Párbeszéd szövetség, és 2 ezret a Momentum, de utóbbi a napokban kezdett hivatalosan gyűjteni. Hasonló a helyzet a DK-val is, amelynek aktivistái eddig gyakorlatilag a Hadházy keze alá dolgoztak, de már a pártjuk által szervezve is gyűjtik az aláírásokat. 

Megkérdeztük az LMP-t is, hány aláírást gyűjtöttek a két akcióban. A párt sajtóosztálya azt írta, hogy az európai polgári kezdeményezésben még nem gyűjtöttek, mert az csak akkor indul el, ha a szervezők is bejelentik. A másik, Hadházy-féle akcióhoz pedig folyamatosan gyűjtenek a kitelepüléseiket, de az összesítés még nem történt meg.  

Borítókép: aláírást gyűjtenek az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért a Nyugati téri aluljáróban 2018. szeptember 22-én. Fotó: Huszti István / Index.