Kübekházán 27,1 Celsius fok volt, 90 éves melegrekord dőlt meg

2018.10.29. 16:07

Extrém október végi időjárást tapasztalhatott meg ma bárki, aki kilépett az ajtón. A legjobban Kübekházán érte a nyári időjárás a helyieket, ahol 95 éves melegrekord dőlt meg. 1923. október 29-én, Szerepen volt 25,9 Celsius-fokot mértek. Kübekházán viszont hétfőn 27,1 fokra melegedett a levegő.

A fővárosban 90 éves rekord dőlt meg. 1928 óta 23,5 fok volt a napi fővárosi rekord. Most Budapesten két mérőhely - a II. kerületben és Újpesten - is 24,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

 A meteorológiai szolgálat facebookos posztja szerint, amit az MTI szemlézett, kitért arra is, hogy hétfőn az országos átlagos maximum 24 fok körül alakult, ami 11 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos 13 foknál. 

A mostani maximumok június első felére, illetve szeptember elejére jellemzőek Magyarországon - jegyezték meg.

Hétfőn éjjel délnyugat felől hidegfront érkezik erős, viharos széllel, esővel, záporral néhol zivatarral, de a front mögött sem esik vissza jelentősen a hőmérséklet. Az átlagos maximum október végén általában 13 fok körül alakul, de a következő napokban is jóval ezen értékek fölött marad a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint kedden a csapadék fokozatosan kelet felé szorul vissza, nyugat felől egyre nagyobb területen süt ki a nap. Legtovább északkeleten és az Északi-középhegység vidékén maradhat felhős az ég. A szél sokfelé lesz erős, a Kisalföldön és a hegyekben viharos lökések is lesznek, de ezek estére megszűnnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-18 fok között alakul, az északkeleti határ közelében lehet a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17-23 fok között várható.  • Hírek
  • Bankszámla