Orbán értetlenkedett, mi köze Vajna Tímea macskájának luxusutazásához

D MTZ20181029050
2018.10.29. 17:06
Több személyeskedő kérdést is kapott az ellenzéki képviselőktől Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában. A Jobbik a kormányfőről szóló pletykákkal próbálta alátámasztani, hogy szükség lenne Orbán átvilágítására. Az MSZP pedig urizálással vádolta Orbánt. A jobbikos Szilágyi György előhozta Vajnai Tímea macskájának luxusgépes utazását.

Gyöngyösi Márton (Jobbik): Titkol valamit Orbán?

A Jobbik frakcióvezetője a miniszterelnök átvilágításának szükségességéről beszélt. Szerinte a magyar állampolgárok közül a miniszterelnök a legveszélyeztetettebb, zsarolásnak, támadásnak ő van a leginkább kitéve, mégis

ön az ez egyedüli miniszterelnök, aki az elmúlt 28 évben nem esett át átvilágításon

- mondta Gyöngyösi Márton Orbánnak.

Szerinte ez "jogi és logikai nonszensz". A Jobbik családtagokra kiterjedő átvilágítást kezdeményezett, ám a fideszes képviselők ezt lesöpörték az asztalról. Gyöngyösi Márton szerint erről sok elmélet kering, majd szembesítette Orbánt néhány, róla szóló pletykával. Például hogy Orbánt a sorkatonai szolgálata alatt beszervezték (Simicska utalt ilyesmire korábban); hogy "a Soros-ösztöndíj azért járt, hogy így szabotálja el a rendszerváltást; hogy Orbánnak eltitkolt küldölfi bankszámlái lennének; vagy hogy korrupciós ügyek miatt kerüli az átvilágítást – utalt pár elméletre Gyöngyösi.

Orbán egy mondattal intézte el ezeket a támadó kijelentéseket. Azt mondta, Magyarországon világos és egyértelmű jogszabályok vannak, "annak vetem alá magam". Majd a viszontválaszában emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után átesett a lusztráción, és

a közjogi méltóságok az Alkotmányvédelmi Hivatal folyamatos megfigyelése alatt állnak.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): Tud Orbán tükörbe nézni?

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint a miniszterelnök Budai Várba költözése "a felesleges urizálás szimbolúma, a fideszes rongyrázás jelképe". Pedig Orbán korábban még úgy vélekedett: "urizáló az, aki magamutogató", Rogán Antal pedig azt mondta, "urizálni csak úri gyerekek tudnak, én parasztgyerek vagyok". Bangóné erre rímelve azt kérdezte: "hol vannak ezek a fideszes parasztgyerekek?"

Orbán szerint "nagy a különbség a nemzeti és az osztályharcos gondolkodás között". Az Orbán által képviselt nemzeti gondolkodás szerint ugyanis "mélyről jönni nem érdem, hanem állapot; nálunk az dönti el az ember érdemét, hová tart". Majd Orbán kijelentette:

nem költözöm sehová, a Cinege utcában lakom.

Bangóné erre azt mondta: Orbánnal szemben ő olyan Magyarországot lát, ahol "minden harmadik gyerek szegénységben nő fel, ahonnan menekülnek a fiatalok, minden hatodik magyar gyermek már külföldön születik meg". Majd feltette a kérdést, mit gondolna a 30 évvel ezelőtti Orbán a mostaniról. "Tud ön tükörbe nézni? Tud a valamikori önmagára emlékezni?"

Orbán Viktor erre azt mondta: "urizálás-ügyben megértem, hogy rossz a lelkiismerete", ugyanis szerinte a szocialisták utolsó három miniszterelnöke "multimilliárdos volt". "Kérem, a frusztrációt ne vetítse ránk!" – mondta Bangónénak.

A Várral kapcsolatban azt is mondta a kormányfő, hogy míg "a kommunisták a Várat lerombolták", addig a jelenlegi kormány elkötelezett a történelmi hagyományok helyreállítása mellett.

Szilágyi György (Jobbik): Orbán nem érzi pofátlannak a luxusutazásait?

A jobbikos Szilágyi György ismét a magánrepülős utazásával kapcsoaltban kérdezte a miniszterelnököt. Orbán múltkor éppen Szilágyi kérdésére válaszolta azt, hogy 30 éve magángépekkel utazik különböző magyar érdekeltségű sporteseményekre, és a jövőben is így fog tenni. Szilágyi szerint a miniszterelnök tartotta a szavát, az elmúlt egy hónapban is feltűnt athéni vagy londoni meccseken, "kérdés, magángépekkel ment-e el a meccsekre".

Szilágyi szerint mindez azért problémás, mert a luxusgép tulajdonosa, Garancsi István "nemcsak ad, hanem kap is ajándékot". Például kitüntetést kapott Orbántól (itt a Figyelő díjára célzott, Orbán le is csapta a labdát, hogy ehhez nincs köze a miniszterelnöknek). Illetve Szilágyi kijelentette, hogy Garancsi cége 26 milliárdért építhet sportcsarnokot Székesfehérváron. 

Nem feltételezhetjük, hogy a korrupció nincs jelen, erre nincs semmi garancsia.

Orbán ez utóbiról azt mondta, a kérdés, honnan tudja a jobbikos képviselő annak a székesfehérvári beruházásnak az eredményét, amelyről még a kormány döntést se hozott. Ugyanis még a kormány asztalán sincs ez a beruházás, közbeszerzést se írtak ki éppen ezért, így aztán győztese sincs a beruházának. "Az összes tény nélkülözi a valóságalapot."

Ezután Szilágyi megmelítette, hogy sajnálja, hogy Orbán "nem érzi pofátlanságnak, hogy ilyen ajándékokat fogad el". És hogy mindez szerinte azért káros, mert "a NER rendszerében pofátlanul gazdagodók példaként tekintenek" erre, példul Vajna Tímea a macskáját luxusgéppel vitte gyógyítani Amerikába.

Orbán erre értetlenkedve regált:

mi közöm van bármely magyar állampolgár macskájához? Ha cicaügyekről van szó, forduljon Vona Gáborhoz!

A fideszes képviselők nevetése után Orbán megerősítette, hogy - mint múltkor mondta - továbbra is elmegy a magyar érdekeltségű meccsekre, ahogy a munkája engedi.

Keresztes László Lóránt (LMP): Lemondtak a leszakadó vidéki térségekről?

Keresztes László Lóránt (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy egy friss statisztika szerint továbbra is négy hazai régió van az EU húsz legszegényebb térsége között, sőt már sok vidéki nagyvárosból is "menekül" a lakosság, de a legrosszabb helyzetben az aprófalvak vannak. Értékelése szerint a vidék tönkretétele, leszakadása az Orbán-kormány alatt ért el egy döbbenetes szintet. "Lemondtak a leszakadó vidéki térségekről?"

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a kormánynak az ország minden egyes térsége egyformán fontos. "Elég sokan vagyunk, akik falvakból jöttünk, és a falusiakat képviseljük" - mondta. Azt is megjegyezte, hogy

a falusiak a Fideszre szavaztak, az LMP-re pedig nem szavaztak.

Szabó Tímea (Párbeszéd): Megspórolják az Óbudai Gázgyár kármentesítésére szánt pénzt?

Szabó Tímea frakcióvezető azt mondta, hogy az Óbudai Gázgyár területéről többek között cianid, arzén, higany, illetve cink áramlik a Dunába. Az anyagok koncentrációja egyes esetekben az egészségügyi határértéknek akár az ezerszeresét is meghaladja, ez pedig már szerinte a főváros ivóvízbázisát is veszélyezteti. A politikus azt kérdezte, hogy a kormány tovább halogatja-e a cselekvést és megspórolja a kármentesítésre szánt pénzt?

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal és a Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint Budapest vízellátása biztonságos. A kormányhivatal azt is közölte, hogy az Óbudai Gázgyár területén nincs a lakosságot ellátó vízbázis, ezért az eset nem fenyegeti a főváros ivóvízellátását - közölte. A Fővárosi Vízművek szerint a vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval a határérték alatt vannak. A kormányfő így azt kérte a képviselőtől, hogy tartózkodjon a rémhírterjesztéstől.

Varga László (MSZP): Támogatták-e, hogy Miskolcra kerüljön a BMW-gyár?

A szocialista Varga László arról beszélt, hogy a korábbi hírek ellenére nem Miskolcon, hanem Debrecenben épül fel a BMW új gyára. Megkérdezte, hogy a miniszterelnök próbálta-e személyes kapcsolatait latba vetni Miskolc mellett.

Varga László
Varga László
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Orbán Viktor azt felelte, hogy a kormány számára minden település egyformán fontos. Azt mondta, hogy több miskolci beruházás megvalósulásában segített személyesen. A kormányfő úgy vélte: megérti, ha magyar városok egymással versengenek a beruházásokért, de ebben az esetben nem Miskolc futott versenyt Debrecennel, hanem Magyarország Szlovákiával.

Elmondta, hogy a régiós eloszlások alapján a kormány Kelet-Magyarországon 16 ezer projektet támogatott háromezer milliárd forint értékben, míg Nyugaton 11 ezer projektet 2400 milliárd forint értékben.

    

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?