Virág
0 °C
2 °C

A Fidesz miatt nem is tárgyal a parlament az Európai Ügyészségről

2018.10.30. 12:04

115-53 arányban leszavazta az Országgyűlés fideszes többsége, hogy egyáltalán tárgysorozatba vegyék Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez – írta a 444.hu.

A javaslatot a Jobbiktól Staudt Gábor Gyöngyösi Márton és Bana Tibor nyújtotta be. Eszerint a parlament kimondta volna, hogy „egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez.” Ehhez a kormánynak jogszabályok módosítását is elő kellett volna terjesztenie.

A felmérések szerint a magyar választók nagy többsége, 79 százaléka támogatná a csatlakozást, és ez még a Fidesz szavazóira is igaz – itt az arány 69 százalék –, ám a kormánypárt masszívan elutasítja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

Az EU 28 tagjából 22-en már csatlakoztak: a maradék hatból három – Írország, Dánia és az amúgy is távozó Egyesült Királyság – egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködés területén, így Magyarországhoz hasonló helyzetben csak Lengyelország és Svédország van, amelyek szintén elutasítják a csatlakozást.