Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Fidesz miatt nem is tárgyal a parlament az Európai Ügyészségről

2018.10.30. 12:04

115-53 arányban leszavazta az Országgyűlés fideszes többsége, hogy egyáltalán tárgysorozatba vegyék Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez – írta a 444.hu.

A javaslatot a Jobbiktól Staudt Gábor Gyöngyösi Márton és Bana Tibor nyújtotta be. Eszerint a parlament kimondta volna, hogy „egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez.” Ehhez a kormánynak jogszabályok módosítását is elő kellett volna terjesztenie.

A felmérések szerint a magyar választók nagy többsége, 79 százaléka támogatná a csatlakozást, és ez még a Fidesz szavazóira is igaz – itt az arány 69 százalék –, ám a kormánypárt masszívan elutasítja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

Az EU 28 tagjából 22-en már csatlakoztak: a maradék hatból három – Írország, Dánia és az amúgy is távozó Egyesült Királyság – egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködés területén, így Magyarországhoz hasonló helyzetben csak Lengyelország és Svédország van, amelyek szintén elutasítják a csatlakozást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?