Aliz
6 °C
14 °C

A Corvinus saját ösztöndíjából oldja meg a tandíjmentes helyeket

2018.10.30. 05:11 Módosítva: 2018-10-30 09:06:29

A Budapesti Corvinus Egyetem 2019 július elsején kerül alapítványi fenntartásba, de ez a jövő évi felvételiket még semmiben nem befolyásolja, ugyanolyan feltételekkel lehet jelentkezni az egyetemre, mint eddig, mondta Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja egy hétfő délutáni háttérbeszélgetésen.

2020-tól is a hagyományos felvételi eljárásban lehet majd jelentkezni a Corvinusra. Akkor annyi változás lesz, hogy már csak önköltséges helyet lehet megjelölni a felvételi lapon, hiszen nem állami egyetemként államilag finanszírozott helyekről már nem lehet beszélni a Corvinuson.

Az egyetem azonban ugyanannyi jó eredményt elérő hallgatónak ad tandíjmentes helyet, mint eddig.

Ezt úgy oldják meg, hogy az önköltség összegét az egyetem saját Corvinus ösztöndíjából téríti vissza a magas pontszámot elérő hallgatóknak. A tandíjmentes helyek elérésének egyetlen feltétele a jó eredmény elérése lesz. Az egyetem ezen felül a már felvett hallgatóknak számos, szociális alapon járó ösztöndíjat is kínál majd, mondta Barta Márton stratégiai igazgató.

A háttérbeszélgetésen az egyetem hosszú távú terveit ismertették. Mint megírtuk: egy kormánydöntés értelmében a Corvinus Egyetem 2019 július elsejétől egy állam által létrehozott alapítvány fenntartásába kerül át. Az egyetem vezetői szerint ez rugalmasabb működést tesz lehetővé.

Barta Márton külön hangsúlyozta: a Corvinus azért térhet át erre a modellre, mert mostani pénzügyi helyzete stabil, rendezték a korábbi finanszírozási anomáliákat.

A szervezeti átalakítás célja az, hogy a Corvinus egyetem 2030-ra ott legyen Európa 100 legjobb és a világ 200 legkiválóbb hasonló profilú, gazdasági képzést folytató egyeteme között.

"A most érettségiző diákokat nehéz itthon tartani. Sokan közülük eleve külföldi egyetemre mennek. A Corvinus a fejlesztésekkel az ő lelkükért és agyukért is versenybe száll" - mondta Barta. Ha valaki itthon kezdi el az egyetemet, akkor is meg lesz a lehetősége, hogy tanulmányai egy részét külföldön végezze. Ez teljesen jogos igény a diákok részéről, a jövő szakemberei számára pedig kifejezett elvárás.

Ennek érdekében az angol nyelvű képzések arányát a mostani 15 százalékról legalább 45 százalékra akarják emelni. Egyes szakok csak angol nyelven indulnak, a többin angol és magyar nyelvű órákat is tartanak. Növelni akarják a külföldi hallgatók számát is. A külföldi hallgatók eddig egyfajta buborékban tanultak az egyetemen belül. Azt szeretnék elérni, hogy jobban integrálódjanak az egyetem életébe.

Teljesen kétnyelvűvé akarják tenni az egyetemet: szeretnének minden egyetemi szolgáltatást és programot angol és magyar nyelven is elérhetővé tenni.

Pavlik Lívia kancellár arról beszélt, hogy a változásokat fokozatosan akarják bevezetni, de vannak kötött határidők is. 2019. július elsejétől az egyetem alapítványi fenntartásba kerül, onnantól nem az államháztartási törvény alapján működik, és az egyetemen dolgozókat nem a közalkalmazotti törvény, hanem a munka törvénykönyve alapján foglalkoztatják.

Az egyetem vezetése azt várja, hogy ezzel számos korábbi kötöttségtől felszabadulnak. Eddig nehéz volt a stratégiai tervezés, mert 12 hónapnál hosszabb időtávnál nem láthattak előre, minden évben ki kellett várni a központi költségvetés kereteit. Sok projektbe azért nem tudtak bekapcsolódni, mert a közbeszerzési törvény adminisztrációs terhei jelentősen lelassították a folyamatokat. A foglalkoztatási kötöttségek nehezítették a neves külföldi oktatók megbízását az egyetemen. Pavlik Lívia azt mondta: az új működési modellben az oktatóként és a nem oktatóként foglalkoztatott alkalmazottak esetében is lehetőség lesz a bérek emelésére.

Az egyetemet fenntartó alapítványt az állam hozza létre, a Corvinus közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézménnyé válik.

A sajtóban megjelentekkel ellentétben az alapítványban a magyar államon kívül semmilyen más hazai vagy külföldi jogi személy nem jelenik meg alapítóként, hangsúlyozta Pavlik Lívia.

Az állam az alaptevékenység ellátásához szükséges ingatlanvagyon hosszútávú rendelkezési jogát átadja az egyetemnek. A Corvinus működéséhez szükséges fenntartói támogatást az alapítvány alapítói vagyonának éves hozama biztosítja, illetve az egyetem egyéb saját bevételei.

Vajon mitől lesz több pénze az egyetemnek attól, hogy alapítványi fenntartásba kerül? - kérdezte az Index a Corvinus kancellárját. Pavlik Lívia azt mondta: az alapítványi modell olyan működési környezetet teremt, amely jelentősen javíthat az az egyetem finanszírozásán. A külső vállalati támogatások vagy pályázati pénzek ezután könnyebben becsatornázhatók lesznek az egyetem működtetésébe.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e a tandíjak emelését, a kancellár azt mondta: az önköltség összegét már most is úgy határozták meg, hogy az fedezze a képzéseket, és igazodjon a nemzetközi versenyhez. "Magunk alatt vágnánk a fát, ha ezen változtatnánk" - mondta Pavlik Lívia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?