Jolán
2 °C
4 °C

Felmentették a menekülteket rugdosó László Petrát

2018.10.30. 15:43

Annak ellenére, hogy a Szegedi Törvényszék korábban jogerősen garázdaság miatt elítélte László Petrát, a mostani Kúria-döntés bűncselekmény hiányában felmentette az operatőrt, írja a Hvg.hu. László Petra volt az, aki 2015 szeptemberében a szerb–magyar határszakaszon tudósítás közben többször is megrúgott rendőrök elől menekülő embereket, köztük egy gyereket.

A Kúria szerint az első- és másodfokú bíróságok megsértették a büntető anyagi jog szabályait, amikor a terhelt bűnfelelősségét megállapították, és vele szemben intézkedést alkalmaztak. A Kúria szerint a garázdaság vétségét László nem követte el, csak a rendzavarást, de ez a szabálysértés már elévült, ezért az eljárást megszüntették.

Az eset, amely miatt most felelősségre vonták Lászlót, néhány nap alatt vált a menekültekkel szembeni embertelenség jelképévé 2015 szeptemberében. A jelentős külföldi lapok is beszámoltak róla, és messzire jutottak a Magyarországnak kétes hírnevet hozó képsorok. Még a Trónok harca színésze is beszólt Lászlónak, megmozdulását megörökítette Badiucao, a híres kínai karikaturista is. Az események 2015. szeptember 8-án történtek a röszkei gyűjtőpontnál. Körülbelül 1300 fős tömeg gyűlt össze, amikor fél kettő körül nagyjából 400 menekült kitört, és futni kezdett a kukoricás irányába. László közvetlenül a rendőrsorfal mögött forgatott ekkor.

Az Index is a helyszínen volt, a felvételünkön látszott az a jelenet, ahogy az operatőr 00:39-nél kisgyerekeket rúg meg.

László Petra rugdosódása miatt híressé vált egy szír fociedző, aki kisfiával a karján futott, és elesett. Az ő esését nem az operatőr okozta. A vádirat – és az első fokon a bíróság által megállapított tényállás – szerint az történt, hogy egy rendőr megfogta a hátizsákját, ő kiszabadult a fogásból, tovább szaladt László Petra irányába, aki már emelte a bal lábát, de a férfi még azelőtt elesett, hogy László lába hozzáért volna, az esést a rendőr fogásából való szabadulás lendülete okozta.

László Petra ügyvédje korábban arról beszélt, hogy a menekültek agresszív módon törtek át a rendőrkordonon, és az operatőr nem is látta, hogy belerúgott egy kislányba, csak védekezésből húzta fel a lábát. Ehhez képest a fenti felvételen tisztán látszik, hogy az operatőr először egy kisfiút rúg talppal combon, majd egy kislányt rúg lábon.

László Petrát a Jobbik-közeli N1TV azonnal menesztette, ezután a Demokratánál, majd a Pesti Srácok nevű kormánypropagandánál kezdett el dolgozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?