Rég nem látott összecsapás várható: fideszes indulhat KDNP-s ellen

D KOM20141003008
2018.10.30. 11:33
Önálló arculattal is megjelenhet a jövő évi önkormányzati választásokon a Kereszténydemokrata Néppárt. A Fidesz koalíciós partnere önállóan emberemlékezet óta nem indított önálló jelöltet a Fidesz ellenében.

Legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy a KDNP önálló jelöltet indítson egy fideszes jelölt ellen önkormányzati választáson, és most a jelek szerint újra megtörténhet a csoda. 2019-ben önkormányzati választások is lesznek, amikor a régi vagy új polgármesterre lehet szavazni. Az önkormányzati kampányban kisebb a súlya annak, hogy kit melyik párt támogat, így az sem ördögtől való, hogy a parlamenti választáson szoros szimbiózisban együtt induló Fidesz és KDNP jövőre akár egymással szemben is jelölteket állítson.

A kisebbik kormánypártból származó információink szerint ez nagyon is elképzelhető bizonyos kivételes esetekben. Ilyen kivételes esetre most például Hatvanban van kilátás, ahol a Fidesz és a KDNP is mást-mást támogat. Egyelőre. A történetnek persze még messze nincs vége, de a különállás sem mostanában kezdődött.

Hatvan tipikus kisvárosi karriert futott be a Fidesz 2010-es cunamiszerű választási győzelmei után. Az addigi szocialista polgármester, Érsek Zsolt helyére a fideszes Szabó Zsolt került. Szabó korábban a helyi konzervgyár vezetője volt, és addig csak helyi szinten politizált. 2010-től azonban ő lett a körzet fideszes erős embere.

A változás 2014-ben, az új összeférhetetlenségi törvénnyel állt be, akkor ugyanis a legtöbb polgármesternek választania kellett, hogy hol folytatja, a parlamentben vagy polgármesterként. Szabó a választókerület fideszes vezetőjeként a parlamentben folytatta, helyére pedig addigi helyettesét, Horváth Richárdot jelölték, aki kétharmaddal polgármester is lett. A politikán kívüli Horváthra még 2010-ben figyelt fel Szabó Zsolt, megkapta a bizalmat, és előbb fideszes önkormányzati képviselő lett, majd Szabó alpolgármestere, végül polgármester.

Szabó Zsolt és Horváth Richárd
Szabó Zsolt és Horváth Richárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az ezután bekövetkező eseménysor csak részben dokumentált, de tény, hogy a választással Szabó nem engedte el a várost, és konkrétan az önkormányzat épületében a polgármesteri szobáját is megtartotta, így Horváthnak az alpolgármesteri szoba maradt, amit polgármesterként volt kénytelen használni. Mindezeken túl Horváth nyakába kabinetfőnöknek megkapta Szabó egyik bizalmi emberét, Tóth Csabát.

Hatvanban, ahogy országos szinten, úgy helyben is kiépült a Fidesz birodalma, aminek Szabó Zsolt volt az irányítója, egészen 2015-ig, amikor Horváth egyszer csak megunta, hogy a polgármesteri szobát lefoglaló országgyűlési képviselő és a nyakára ültetett kabinetfőnök sok esetben egyszerűen a feje fölött dönt, ezután nem cáfolt hírek szerint Tóthot rendőrökkel vezettette ki az épületből. Horváth lecserélte a városban Szabó embereit, a hivatal új biztonsági céget kapott, megváltozott az önkormányzati média vezetése, és számos helyen történtek még személyi változások, amit Szabó nem nézett tétlenül, és amikor megindult a roham a helyi Fidesz szervezet vezetéséért, nyilvánossá vált kettejük vérre menő harca. 

Tóth ráadásul a megyei Fidesz vezetésében ült, és Szabóval együtt kívülről kezdték el fojtogatni a várost. Legalábbis ez merült fel azok után, hogy a város gyakorlatilag minden központi pénzforrástól elesett.

Horváth megpróbálta Szabó Zsoltot kiszorítani a helyi pártszervezetből, így kihasználva, hogy Szabó balesetet szenvedett, megpróbálta átvenni a helyét, de az országos pártvezetés ekkor megmentette az időközben államtitkári pozícióig jutó országgyűlési képviselőt. Ezután Szabóék indítottak rohamot, amire Horváth taktikus húzással reagált: a feloszlatott majd újjászerveződő helyi Fideszbe a tagfelvételi kérelmét Mészáros Lőrinccel íratta alá.

De ez sem volt elég, Horváthot és még hét önkormányzati képviselőt kitették a pártból.

A kirúgottak között volt olyan, akik kettős Fidesz–KDNP-párttagok voltak, ők KDNP-sként folytatták, például egy alpolgármester, a többiek párt nélküliek lettek.

Szabó Zsolt Mészáros Lőrinccel is szembemenő konoksága nem véletlen, ő ugyanis Kövér László testvérével, Kövér Szilárddal ápol jó kapcsolatokat, ami, ahogy később látni fogjuk, még arra is felbátorította, hogy az akkor még ereje teljében lévő Lázár Jánossal is összerúgja a port.

Szabó és Horváth vetélkedésének egyik epikus epizódja volt a helyi kórház felújítása, aminek átadására a polgármestert el sem hívták. Ezzel kapcsolatban Horváth Richárd azt írta kérdéseimre, hogy „bár az (kórházi) igazgatónővel folyamatosan keressük a kapcsolatot, sajnos, mindeddig hiába, mivel valamilyen oknál fogva elzárkózik az együttműködés elől".

A hatalmi technikák elemzésénél talán látványosabb az, ha megmutatjuk, hogy hogyan néz ki, ha egy várost erős emberek kezdenek fojtogatni. Az EU-s TÁMOP-támogatásokból Hatvan és környéke közel 14 milliárd forintra számíthatott ez idő tájt. A körzet központja a 21 ezres Hatvan, amihez hozzátartozik további 37 kisebb-nagyobb település, ahol összesen százezer ember él.

Könnyen kiszámítható, hogy a városnak nagyjából milyen arányban kellett volna részesülnie ebből a 14 milliárdból, kb. az ötödét is megkaphatta volna, ehhez képest a település 9,7 milliárdért pályázott, és mindössze 55 millió forintot nyert el.

Mivel a minisztérium támogatta a város terveit, valószínűleg a Heves megyei közgyűlésben kaszálták el a pályázatokat. Abban a közgyűlésben, amelynek a polgármesteri hivatalból kipenderített Tóth az egyik vezetője. Ennek az egészen botrányos szívatásnak olyannyira híre ment, hogy az idén tavasszal Lázár János, még miniszterként, egy kormányinfón nyilvánosan volt kénytelen megróni Szabó Zsolt államtitkárt, és azt mondta róla, hogy nagyot hibázott, a pályázatokkal kapcsolatban pedig Horváth Richárd polgármesternek van igaza.

Lázár kijelentésére a környék 38 településéből 36 városvezető tiltakozó levelet írt, amiben megvédték Szabót, mert szerintük teljesen rendben van, hogy a pályázati pénzeket ők kapták ilyen arányban és nem Hatvan.

Kremlinológiai szempontból további érdekesség, hogy alig néhány héttel ezután hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzet, hogy Szabó Zsoltnak egymilliárd forintja lapul egy belize-i bankszámláján. Szabó tagadta, hogy bármilyen offshore céghez köze lenne.

A választások után Lázár súlyát veszítette, Szabó viszont továbbra is tűzközelben maradt, így Horváthnak muszáj volt egy újabb támogató után néznie, mivel 2019 után újra elindulna a polgármesteri székért, így a városvezető ismét egy merészet húzott, amikor megszerezte Semjén Zsolt KDNP-elnök támogatását. Semjént a szívén keresztül lehet behálózni, és Semjén szíve a vadászaté, így nem volt nehéz ezen keresztül megtalálni vele a közös pontot, amikor a hatvani Grassalkovich-kastélyban létrehozták a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot, majd bejelentették, hogy a 2021-es Vadászati Világkiállítást idehoznák.

Szeptemberben pedig a polgármester javaslatára Semjén Zsolt díszpolgári címet is kapott.

Horváth polgármester a kérdéseimre azt mondta: bízik abban, hogy lehetősége lesz „újra konzervatív színekben indulni, mely e célok megvalósítását hatékonyabbá teheti, mivel az értékrend, amiben hisz, s az elkötelezettsége a hatvaniak iránt nem változott”. Ő a polgármesteri ténykedését egyértelműen sikeresnek tartja, de azt is hozzátette, hogy ezt annak ellenére mondja, „hogy méltatlan és rendkívül nehéz körülmények közepette kellett dolgoznunk".

Megkérdeztem Horváthtól azt is, hogy milyen a viszonya Szabó Zsolttal, amire tömören annyit írt, hogy nincs köztük semmilyen kapcsolat. Így nehéz elképzelni, hogy a Fideszből kirúgott politikusként Szabóék támogatását fogja kérni jövőre. KDNP-s forrásokból pedig úgy értesültem, hogy a párt a jelenlegi polgármestert fogja támogatni.

Szerettem volna a cikkhez Szabó Zsolttal is beszélni, de többszöri érdeklődésemre is csak annyit üzent, hogy még távoli a jövő évi önkormányzati választásról beszélni. A Fidesz sajtóirodájától pedig azt szerettem volna megtudni, hogy a párt indít-e saját jelöltet. Nem kaptam választ. 

Borítókép: Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő (b), Ferencz Beatrix, a hatvani Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatója (k) és Horváth Richárd alpolgármester (j) átvágják a nemzetiszínű szalagot a megújult Hatvany Lajos Múzeum ünnepélyes megnyitóján Hatvanban 2014. október 3-án. MTI Fotó: Komka Péter

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?