Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sem székely, sem orosz nemzetiségi szószóló nem lesz a parlamentben

2018.10.30. 11:45

Elutasította az Országgyűlés azt a kezdeményezést, amely alapján a székely és az orosz nemzetiségi kisebbségként lett volna elismerve Magyarországon. Ezzel eldőlt, hogy sem parlamenti szószólójuk, sem kisebbségi önkormányzatuk sem lehet – írta a Hvg.hu.

A kezdeményezők megfelelő számú támogató aláírást gyűjtöttek össze, így került az ügy a parlament elé. A plenáris ülés azonban elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia érveit:

  • az orosz kisebbség nincs igazolhatóan jelen honos népcsoportként legalább egy évszázada, 
  • a székelyek azonosságtudata pedig területi-közösségi identitáson alapul, de ettől a magyar nemzet részei.

A függetleneknek valamiért tetszett volna

A székely kisebbség nemzetiségi elismerését az Együtt színeiben függetlenként a parlamentbe jutott Szabó Szabolcs támogatta volna – a kezdeményezést Bukarest is szívesen vette volna, hiszen ez érv lett volna a romániai magyarság felosztására is székelyekre és magyarokra.

A Magyar Liberális Párt nevű formáció tagjaként parlamenti képviselővé lett Bősz Anett pedig az orosz nemzetiség elismerését üdvözölte volna – noha az MTA érve elég egyértelműen igazolta az igény megalapozatlanságát. A DK és az MSZP frakciója – Mesterházy Attila kivételével – csupán tartózkodásig jutott az oroszok ügyében, a parlament nagy többsége – a Fidesz mellett a Jobbikkal és az LMP-vel együtt – egyhangúan utasította el a kezdeményezést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?