Sem székely, sem orosz nemzetiségi szószóló nem lesz a parlamentben

2018.10.30. 11:45

Elutasította az Országgyűlés azt a kezdeményezést, amely alapján a székely és az orosz nemzetiségi kisebbségként lett volna elismerve Magyarországon. Ezzel eldőlt, hogy sem parlamenti szószólójuk, sem kisebbségi önkormányzatuk sem lehet – írta a Hvg.hu.

A kezdeményezők megfelelő számú támogató aláírást gyűjtöttek össze, így került az ügy a parlament elé. A plenáris ülés azonban elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia érveit:

  • az orosz kisebbség nincs igazolhatóan jelen honos népcsoportként legalább egy évszázada, 
  • a székelyek azonosságtudata pedig területi-közösségi identitáson alapul, de ettől a magyar nemzet részei.

A függetleneknek valamiért tetszett volna

A székely kisebbség nemzetiségi elismerését az Együtt színeiben függetlenként a parlamentbe jutott Szabó Szabolcs támogatta volna – a kezdeményezést Bukarest is szívesen vette volna, hiszen ez érv lett volna a romániai magyarság felosztására is székelyekre és magyarokra.

A Magyar Liberális Párt nevű formáció tagjaként parlamenti képviselővé lett Bősz Anett pedig az orosz nemzetiség elismerését üdvözölte volna – noha az MTA érve elég egyértelműen igazolta az igény megalapozatlanságát. A DK és az MSZP frakciója – Mesterházy Attila kivételével – csupán tartózkodásig jutott az oroszok ügyében, a parlament nagy többsége – a Fidesz mellett a Jobbikkal és az LMP-vel együtt – egyhangúan utasította el a kezdeményezést.