Szél Bernadett megkereste azokat az oktatási szakembereket, akik a CEU ügyét vizsgálják

2018.10.30. 13:32 Módosítva: 2018.10.30. 13:40

Sem az Emberi Erőforrások Minisztériumában, sem a Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem vizsgálják oktatási szakemberek a CEU-t, egész pontosan azt, hogy az egyetem végez-e oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban is - állítja Szél Bernadett.

A független képviselő első körben levélben érdeklődött az Emminél majd a külügynél, hogy a kormány miért nem írják alá az egyetem hosszútávú megállapodását biztosító megállapodást New York állammal. Szél szerint Magyar Levente államtitkár azt írta neki, hogy a kérdést oktatási szakemberek vizsgálják.

A képviselő ezek után elment az Emmibe, hogy megtudja, kik is ezek az oktatási szakemberek, de azt közölték vele, hogy a tárcánál nem folytatnak ilyen vizsgálatot - ahogy arról mi is beszámoltunk. Kedden a külügyben járt, ahol egy CEU-n végzett, amerikai diplomával rendelkező államtitkár fogadta, és a képviselő szerint itt is az derült ki, hogy nem vizsgálódnak oktatási szakemberek. Cserébe azt mondták neki, hogy "egy egész kormányzati döntés tárgya lesz, mi lesz CEU-val". A független képviselő szerint Magyar Levente "kamuzott", méghozzá azért, hogy legyen mivel indokolni, miért nem írja alá a kormány a megállapodást. 

Szél szerint egyébként az egész ügymenet alaptörvény-ellenes, hiszen nem kormányzati és politikai döntés, hogy egy egyetem működhet-e Magyarországon, hanem oktatási. De mint ahogy most ismét kiderült, ez már pedig politikai kérdés. 

Ha minden úgy történt, ahogy Szél mondja, akkor nem ez lenne az első eset a CEU-val kapcsolatban, hogy a kormányzat bizonyos szereplői nem mondanak igazat